Top 10 najpopularnijih jugoslovenskih grupa '82: "Zapalili su klince, ali i one laponce od 19 godina"

Januar 1983: Kako smo pevali, dobro smo igrali i još bolje prošli. Ovo zvuči pomalo pesimistički, ali pokušajte za tri sekunde da navedete čije ste snimke najradije slušali u toku protekle godine.

Naravno! To se dogodilo i nama kada smo izašli na beogradske ulice sa namerom da napravimo anketu među mladima.

Svi, kojima smo postavili pitanje, zahtevali su da malo razmisle.

O ukusima ne treba raspravljati, ali kad smo sakupili glasove i pošto smo obavili razgovore sa prodavcima u četiri prodavnice gramofonskih ploča i kaseta u Beogradu, ispostavilo se da se mišljenja jednih i iskustvo drugih bezmalo podudaraju.

Redosled najpopularnijih u toku protekle godine je sledeći:


1. "Zana"

2. "Riblja čorba"

3. "Boa"

4. "Bulevar"

5. "Gordi"

6. "Leb i sol"

7. "Kim"

8. "Piloti"

9. "Generacija 5"

10. "Film"


Nekoliko reči o nekima od najboljih.


Ostali do kolena



O "Zani" se mnogo govorilo, naročito posle pojavljivanja njihovog drugog albuma "Dodirni mi kolena". I kao što se to obično događa i što je dobro, jedni su im odricali bilo kakav kvalitet, napadali ih za lošu interpretaciju i da su pokrali muzičke ideje izvesnih stranih grupa, dok su ih drugi "dizali u zvezde".

Ko ima pravo?

Svakako da je istina više na strani onih drugih, jer mladi su zahtevali od muzičkih urednika radio stanica da se emituju numere sa "Zaninog" albuma.

Ukoliko se prisetimo pesama iz prethodnih godina kada je "Zana" krenula varljivim stepenicama popularnosti, kompozicijama "Nastavnice" i "Moj deda", onda se mora doći do zaključka da je ova grupa od samog početka imala precizno trasiran put uspeha.

Ovo potvrđuje i činjenica da su u samo šest, sedam meseci snimili dva albuma i sa oba privukli mlade na svoju stranu.


Super petorka



Pre "Buvlje pijace" glasine su počele da kruže:

- Bora je umoran!

- On se ispucao!

- Dosta je bilo i njegovog samoreklamerstva!

To tako: protivnici Bore Đorđevića.

Na koncertima grmi:

- Boro, majstore!

Kao na košarkaškoj utakmici - podrhtavaju svodovi, do poslednjeg mesta ispunjenih sportskih hala, u kojima nastupa Borina "Super petorka".

I onda: "Buvlja pijaca".

Momci su grunuli u prodavnice gramofonskih ploča. Na programima radio stanica vode se duge priče šta učiniti sa "Buvljakom", treba li emitovati sve pesme ili izvršiti selekciju.

Jedni su: - za!

Drugi su: - protiv!

U ime mladih!

I dok ti - "jedni" i "drugi", oni koji mogu da dođu do mikrofona radio stanica, mudruju kako na najbolji način odlučiti u ime mladih - mladi odlučuju sami u svoje ime i na svoj način:

- Boro, majstore!


Drugi prvi



Početkom prošle godine, u vreme dok se još uvek vrtela prva longplejka zagrebačke grupe "Boa", pisali smo u "Kekecu" da će ovaj sastav sa Mladenom Puljizom pronaći svoj rok - identitet i da će se to osetiti na sledećem albumu.

"Ritam strasti" nije danas lako pronaći u prodavnicama; album je potvrdio da smo bili u pravu: drugi je prvi po vrednosti.

Deset pesama sa lako pamtljivim refrenima, odmah su "zgrabile" mlade.


Paničari



Bilo je nečeg proročanskog u našim predskazanjima od pre četiri godine kada smo u "Kekecu" prvi, u Jugoslaviji, objavili prvi tekst o grupi "Bulevar" i Marini Tucaković. Dogodilo se to 1979. godine neposredno posle koncerta "Riblje čorbe" na beogradskom Tašmajdanu gde je "Bulevar" nastupio kao predgrupa. Tada smo rekli:

"Biće zanimljivo posmatrati kojom će brzinom ovaj sastav krenuti uz lestvicu popularnosti".

Drugi album "Bulevara" izdat pod parafrazom Mocartove "Male noćne muzike" kao "Mala noćna panika" "klince je zapalio, a i one laponce od devetnaest godina", kako su nam rekli u anketi učenici osnovne škole "20. oktobar".


Paklenci



Ukus mladih ima iznenađujuću širinu. Grupe "Zana" i "Gordi" našli su se na istoj listi i među njima nije bilo velikog broja poena u korist prvog sastava. Zanimljivo je da mladi Zlatka Manojlovića, odnosno njegov "pakleni trio" nazivaju "teškaši".

U pitanju je stilsko opredeljenje za teško - metalni rok. Njihov peti album pobrao je aplauze i kod kritičara roka koji su konstatovali da su "Gordi" čvršći u zvuku, mnogo homogeniji i da je Zlatko Manojlović u "solima" bolji nego do sada.

Toliko o najboljih pet. Možda nisu po vašom ukusu; ako se ne slažemo - pošaljite nam svoju top listu domaćih grupa.

Napisao: Veroslav Rančić, snimio: Nenad Vasiljević (Kekec, 1983.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate