Ljubinka Bobić '69: U ono vreme bila je moda da glumice imaju velike grudi, a ja sam bila kao Tvigi


Avgust 1969: Kada smo telefonom pozvali Ljubinku Bobić s druge strane žice javio se nimalo ljubazan glas:

- "Radio TV revija"? Ma šta vi hoćete od mene? Kakve veze ja imam s televizijom? Ostavite se ćorava posla! Ni televizor nemam u kući...

Jedva smo uspeli da prekinemo ovaj "rafal" i da Ljubinki Bobić nekako objasnimo zašto je zovemo. Pošto će naša televizija uskoro početi da emituje ekranizovani roman Čarlsa Dikensa "David Koperfild", setili smo se da je ona pre više od četvrt veka tumačila ulogu dečaka Davida na sceni Narodnog pozorišta.

Želeli smo da o tome sa njom razgovaramo...

- More, opasni ste vi novinari - odgovara Ljubinka. - Kad nekog dohvatite taj je... Nek vas đavo nosi, dođite u kafanu "Sunce", za pola sata.


Prvi uspesi - uloge dece



Posleratni posetioci Narodnog pozorišta poznaju Ljubinku Bobić uglavnom kao komičarku. Mnogi smatraju da je ona "jedina autentična nušićevska glumica". Ali, kada joj to spomenete, hoće da vam "izvadi oči":

- Svi me znaju kao Živku ministarku ili kao Micu iz "Vlasti". Kao da ništa drugo nisam u životu radila, nego igrala u Nušićevim komadima! Pa ja sam nagrade dobijala samo za dramske uloge: pre rata baš za Davida Koperfilda, a posle rata za ulogu Babe u "Stanoju Glavašu"... Zar vam je to komedija, pobogu brate?

I zaista, Ljubinka Bobić počela je svoju karijeru u dramama i to ulogama dečaka i devojčica koji nikada nisu imali više od šesnaest godina.

- Moja prva rola - priča ona - bila je lord fon Kleroj, u istoimenoj drami Bari Konersa. Lord je imao svega osam godina! Posle toga sam igrala Skampolo, zatim Hedvigu u "Divljim patkama", pa Raku u "Gospođi ministarki", onda dečaka u "Zoni Zamfirovoj"... Najveće uspehe postigla sam dakle igrajući decu...


Izgledala sam kao Tvigi



U mladosti Ljubinka Bobić bila je vitka, mršava devojka sa neobičmo krupnim očima koje su, po rečima jednog kritičara, "bila laboratorija u kojoj su se stvarale uloge". Zbog takvog izgleda nije mogla dobijati uloge - raznih lepotica.

- U ono vreme bila je moda da glumice imaju velike grudi, a ja sam izgledala kao danas Tvigi. Ondašnji upravnik Narodnog pozorišta Milan Predić često je govorio: "Ona nikada neće igrati ženske!" A opet, starije glumice, krupne i visoke, dobacivale su mi: "Jado, jadino i ovo se zove žensko!"

- Ne sećam se više koja je to predstava bila - priča nam sada. - Znam da je glavnu ulogu igrao Dobrica Milutinović. Znate šta sam uradila? Otišla sam u garderobu i stavila veštačke grudi! Na sceni sam se zaboravila i u jednom trenutku grudi mi dođoše na ramena! Kada su to videli ostali glumci, gotovo su pobegli sa scene. To je bilo poslednji put da sam bila "ženska sa velike grudi!"


Svaka rola po šest sezona



Pre 37 godina Narodno pozorište stavilo je na repertoar "Davida Koperfilda". Glavna uloga je unapred bila određena za Ljubinku Bobić koja se upravo bila vratila sa studija iz Berlina, kod čuvenog profesora i reditelja Piskatora.

Pored nje igrali su Toda Arsenović, Anka Vrbanić, Dragi Gošić, Marko Marinković i Fran Novaković.

- U to vreme - priča Ljubinka - imala sam svega četrdeset i dva kilograma! Prava dečja mera! Sa ljubavlju sam pripremala ulogu nesrećnog mališana. To je najlepša priča o detinjstvu koju sam ikada čitala ili čula... "Koperfilda" je režirao čuveni Jurij Rakitin... Kakva je to predstava bila!

I zaista, "David Koperfild" osvojio je Beograđane. Koliko je Ljubinka Bobić bila upečatljiva kao Dikensov junak govore hrpe pisama koje je dobijala. Tadašnji upravnik u jednom posebnom pismu odaje joj priznanje "za trenutke radosti i smeha koje je poklonila ljubiteljima Talijine umetnosti".

- Iako nisam igrala u mnogo komada kao tadašnje glumice - kaže Ljubinka Bobić - svaki je ostao na repertoaru nekoliko godina. Najmanje šest! Znate, na predstavama "Davida Koperfilda" publika je plakala... Posle su mi svaki čas telefonirali i raspitivali se šta sada radi "jadni David".

Poznato je da glumica ne voli da gleda televizijski program. Zato smo je zapitali da li će na malom ekranu gledati "Davida Koperfilda"?

- Kako da ne! - odgovara Ljubinka Bobić. - Jedva čekam da serija počne. Dikensa neobično volim. Znate li vi da ja znam napamet gotovo celog "Davida Koperfilda" i to na engleskom jeziku?!

Razgovarao: Avdo Mujčinović (RTV revija, 1969.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate