JRT doček '88 / Nosioci I i II programa TV Zagreb i TV Sarajevo / 20:45 - "Šampanj, šampanj"

(1/8): U pješčanom satu ove, 1987. godine, sipe posljednja zrnca, teku posljednje minute. Malo tko zna što ga točno čeka kad počne odbrojavanje 1988, niti je to sada u trenucima užurbanih priprema za "najluđu" noć osobito važno.

Najduhovitiji slogan 1987 - Već nam je danas bolje nego što će nam biti sutra - uzmaknut će čak i pred tako nevažno-važnim sitnicama, kao što su purice ili sarma, vino ili šampanjac, kojih se ovom prilikom neće odreći nijedna državna ili obiteljska ekonomska rezolucija za iduću godinu.

Zaslužili smo predah, zaslužili smo veselje, zaslužili smo opuštanje, pjesmu, druženje... Neka barem noćas bude veselo, poslije ćemo se već nekako snaći! Nigdar ni tak bilo... kao što bi rekao uvaženi Petrica Kerempuh.

Najširi, najutjecajniji i, kažu, najmoćniji medij - Televizija (s velikim T) - pobrinula se i ove godine da unese zabavu u domove sviju nas koji nećemo moći provesti novogodišnju noć vani, u hotelima i restoranima. Takvih će, po svemu sudeći, biti više nego ikad.

Teško je sve zadovoljiti, baš svaki TV-ukus, ali - očigledan je trud uložen ne bi li se milijuni gledalaca što udobnije osjećali u novogodišnjoj noći.

Udruženi TV-centri Zagreba, Beograda, Sarajeva, Novog Sada i Titograda - ispunit će Prvi i Drugi program posljednjih četiri sata Stare i pet prvih sati Nove godine pjesmom, svirkom, šalom, dosjetkom, vicom, filmskim i serijskim programom, domaćim i uvoznim TV-spektaklom.

Nosilac je Prvog programa - Televizija Zagreb; Drugi program "sredila" je Televizija Sarajevo.


20:45 - "Šampanj, šampanj": Gala u Mimari



U Muzeju Mimara u Zagrebu, režiser Eduard Galić snimio je novogodišnju emisiju "pjenušavog" naslova "Šampanj, šampanj". Cijela je emisija, kaže urednica Ana Marija Dorčić, zamišljena kao gala-primanje uoči novogodišnjeg plesa i novogodišnje noći, a za što svečaniji ugođaj osobito se pobrinula kostimografkinja Snježana Vego, čije će večernje haljine i toalete izmamiti mnoge uzdahe. Prekrasni ambijenti Muzeja Mimara pravo su mjesto za takvu emisiju koja je uvod u novogodišnje slavlje.

Pošto će baletni ansambl HNK sa solistima Irenom Pasarić i Ostojom Janjaninom otplesati veliki valcer iz Straussove operete "Šišmiš", prva će na gala-primanje stići primadona Radmila Bakočević koja će otpjevati "Vilinu pjesmu" iz operete "Vesela udovica". Namjera je autora emisije i bila da nam poznate operne pjevače predstave u novom svjetlu, pa se svi oni prvi put javno pojavljuju kao - interpretatori operetnih arija!

Na novogodišnje gala-primanje zatim stiže Dubravka Zubović koja će otpjevati ariju iz "Grofice Marice". Partner će joj u slijedećoj točki biti Zrinko Sočo, u duetu iz iste operete. Cynthia Hansell-Bakić, inače Amerikanka angažirana u splitskom HNK, interpretirat će Adelinu ariju iz operete "Šišmiš".

Drugi dio emisije rezerviran je samo za muški dio opernog tima - iz zemlje, ali i iz svijeta! Riječ je o posebnom gostu te emisije, Borisu Martinoviću, Zadraninu koji živi i radi u SAD, a njegova pjesma do emitiranja - ostaje mala tajna. Nakon njega, pjevaju Hrid Matić (arija iz "Zemlje smiješka"), Ferdinand Radovan (arija svinjara Župana iz "Baruna Ciganina") i ponovno Zrinko Sočo ("Kad sam nekoć bio čardaš-kavalir" iz "Grofice Marice").

Kraj je rezerviran za plesače koji se, osim na početku, pojavljuju i u drugim točkama. U koreografiji Miljenka Vikića, izvest će nekoliko plesnih brojeva iz opereta, kao što je potpuri valcera iz "Vesele udovice", kankan itd.

Novogodišnji "Šampanj, šampanj" (to ističu njegovi autori) prva je emisija snimljena u novootvorenom Muzeju Mimara u Zagrebu. Prekrasna velika dvorana, u kojoj se zbiva i najveći dio gala-primanja, ali i ostali izložbeni prostori s vrijednim umjetninama - bili su pravi izazov scenografu emisije Draganu Brozu.

U glazbenoj su pratnji iskusni Zagrebački simfoničari RTZ pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, pa cijela emisija glazbom, melodijom i izborom izvođača - zapravo može biti prikazana i u drugim svečanim prigodama.

Pripremili: Azra Kaurin, Zvonko Kovačić, Miša Stojanović, Dubravko Stojsavljević, Aco Veljić, snimili: Marko Čolić, Željko Čupić, Milan Stefanović (Studio, 1987.)


U nastavku večeri...




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate