Emir Kusturica, ličnost '86: Veza između njega i Abdulaha Sidrana kao da je definitivno pukla...

Prosinac 1986: Momak je postao etablirani redatelj i, htio on ili ne, mora poštovati uvjete novonastale situacije. Ipak, Kusto kao da ponekad uspijeva biti samo svoj. Čitamo ovih dana njegove napise u raznim listovima. U njemu kao da je ponovno progovorila prva, mladenačka ljubav prema novinarstvu.

Ima tome desetak godina kad je pokušavao kao honorarac u sarajevskim Večernjim novinama. Bistar čovjek, odmah je uočio da nije lako biti žurnalist, pa se uhvatio pametnijeg posla.

I ne samo u tim novinama, urednici su ga gledali odozgo, ne njušeći u njemu talent koji navire.

Sada, kada je Emir već i u svijetu poznat, prirodno je da se trude da na vrijeme objave njegove napise. Puštaju ga da piše o svemu, pa i o tome kako je ispod ruke nabavio penicilin za svoju tromjesečnu kćerkicu.

Sjećam se dana kad je Bajaga održavao promociju svojih Jahača magle u klubu sarajevske omladine CDA.

Kusto se pojavio u, društvu Gorana Bregovića. Prišao je grupi novinara i zamolio da ne pišemo da je dobio dijete, jer supruga mu ne voli tu vrstu publiciteta.

Kustina Zlatna palma kao da je najviše koristila sarajevskoj Akademiji za scenske umjetnosti. Docent Emir Kusturica podigao je ugled mlade visokoškolske institucije, ali kao da je podigao i pogled na svijet oko sebe.

Njegova jedina aktivnost na filmskom planu, od vremena dodjeljivanja Palme, svodi se na razmišljanja i pripremu nekoliko projekata s producentom Haryjem Saltzmanom.

Od svega, iskristalizirao se projekt o švercu malih Roma iz Jugoslavije u Italiju, po scenariju Gordana Mihića.

Nema više Abdulaha Sidrana! Veza između Kuste i njega kao da je definitivno pukla.

Sve što se oko Kuste zbiva nalikuje na planirani prekid, kao da želi da se gužva i pompa oko njega stiša. U međuvremenu, bio je član, bas-gitarist, rock-grupe Zabranjeno pušenje.

No, čini se, ni Kustin angažman nije pomogao toj grupi glazbenika da odgodi zalazak slave.

Pripremio: Pavle Pavlović, snimio: Marko Čolić (Studio, 1986.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate