JRT snima Novogodišnji program '77: Dominira Milena Dravić, koja igra sve ženske uloge u skečevima


Decembar 1977: Poslednjih dana deo jugoslovenske štampe okomio se na novogodišnji program, zamerajući mu jednoličnost i neinventivnost, i pored izjava nadležnih urednika koji svake godine obećavaju izmene i inovacije.

Tačno je da se gotovo ništa nije izmenilo tokom pet, šest, godina u novogodišnjem televizijskom programu - bar ne koncepcijski.

Listajući stare novine samo je potvrđeno ono što smo i pre toga znali - novogodišnji programi su, od kako je televizije, uvek bili veliko "mešano meso" za nekoliko miliona gledalaca, usitnjeno s manje ili više mašte, šarenih krpica, lažnog šampanjca i štimunga koji nije pravi, prosto zato što se sve to snima unapred.

Nama ništa ne znači ako oni koji znaju kakav je tv-program u svetu kažu da on nigde nije bolji. Mi hoćemo uvek sve najbolje, pa i tv-provod, i ne tiče nas se da li Francuzi umiru od dosade dok im, inače preko godine omiljeni spikeri, čestitaju Novu godinu.

Međutim, uvek zaboravljamo jedno: greška nije u televizijskom programu, nego u nama! Zašto da, ako nama nije lepo, to svaljujemo na televiziju - iako je, ruku na srce, ona uvek pogodna za tu vrstu rabote. 

Ali, ne i ovom prilikom.

Jer, zašto bismo čekali da nas televizija, i samo ona, zabavi?

Njena uloga je, čini se, ipak drugačija: ona je tu da svojim prazničnim programom doprinese dobrom raspoloženju, ali ne i da ga sama izazove, da ga kreira.

Mnogo je važnije da mi sami, zajedno sa porodicom, prijateljima i svima onima koje volimo i koji su nam dragi, učinimo novogodišnje veče prijatnim, a ne da čekamo da to, umesto nas, učini - televizija!



Zaboravili smo da se sami zabavljamo i to je ono! 




I na kraju krajeva zašto nam ne bi bilo lepo uz divne pesme Arsena Dedića, uz zvuke "bećarca", što nam srce ne bi zaigralo na pojavu Lepe ili Usnije i ko je taj koji se ne nasmeje Čkalji? Zar nisu hitovi Tereze Kesovije ono što preko godine rado gledamo na televiziji? 

A kad sve to dobijemo odjednom, u programu koji traje nekoliko časova, nama odjednom ništa nije dovoljno dobro!

Zaboravili smo da se sami zabavljamo i to je ono!

Više ne umemo da pričom, pesmom, šalom, učinimo sebi život lepšim, i sve bismo da umesto nas to učini nekakva zvučna kutija koja je tu, u stvari, samo kao neka vrsta zvučnog fona.

Slavlja su izmišljena da bi se ljudi viđali, sastali, razmenili misli, saznali novosti. Vremenom smo zaboravili prvobitne običaje i počeli smo da odlazimo na slavlja vođeni željom da dobro pojedemo i popijemo.

A sad nam više ni to ne predstavlja uživanje, pa se sastajemo da bismo već sutradan mogli da budemo kivni na televiziju.

Zato nemojmo da dozvolimo da nas tekstovi u novinama zavedu i nateraju da pomislimo kako je i ono malo duha u nama zakržljalo.

Spremimo se za to veče ako uopšte mislimo da je važno, obucimo se lepo, kupimo cveće i poklone, i za inat se provedimo što bolje možemo!

Inata bar nama Jugoslovenima nikad nije nedostajalo!



Sve što smo voleli u 1977...




Elem, pokušajmo da vam predstavimo šta će sve to, konkretnije, gledalac moći da vidi na ekranu ukoliko ipak ne izabere neku drugu vrstu novogodišnjeg provoda:

Već je poznato da TV Beograd pravi ogroman kolaž, bolje rečeno - kolač, u kojem će biti svega i svačega (pesme, vica, igre, skečeva)...

- Radni naslov celog programa glasi "Sve što smo voleli u 1977" - kaže urednik Novogodišnjeg programa Jovan Ristić. - Ideja je da sve ličnosti koje su se pojavljivale ove godine na TV ekranu zajedno okupimo i podsetimo gledaoce šta su sve posmatrali. Svaka od ličnosti pojaviće se samo po jednom, osim glumaca u vezivnim scenama. To će omogućiti gledaocu da ne bude vezan za stolicu.

Ukupno će biti prikazano oko dvadeset skečeva, a oni, kao i sve ostale "numere", traju samo po nekoliko minuta. Novogodišnji program nema voditelja, ali će ipak dominirati Milena Dravić koja igra sve ženske uloge u skečevima.

Za Drugi program se priprema kombinacija emisija ostalih TV centara i uvoznih emisija. Nadležan za to je Vladimir Manojlović.



TV Novi Sad, TV Zagreb, TV Titograd, TV Sarajevo...



Novosadski TV autori su takođe pripremili šareni kolaž za Novu godinu, u trajanju od oko šest časova. Tu će biti i većih i manjih blokova, a ne treba ni naglašavati koliko muzike, pesme, igre, smeha i koliko - poznatih imena.

I TV Zagreb je odlučila da novogodišnje raspoloženje uz televizor potkrepi kraćim emisijama - celinama. Počevši od "Dobro veče, dobri ljudi" (narodna muzika), program se nastavlja operom "Beata na klisuri" koja prikazuje kakve sve zgode i nezgode mogu da se dogode za vreme izvođenja "velike tragične opere". 

U bloku popularne muzike na temu "Da li me voliš?" slušaće se poznata muzika iz opereta, mjuzikala, opera, a u dramoletu "Simo tamo po našem gradu" (autor Miljenko Smoje) Asja Kisić i Boris Dvornik poći će po Splitu, zajedno sa drugim stanovnicima, u novogodišnju kupovinu.

Neće izostati ni Helga Vlahović u "Svetlima pozornice", ni popularna narodna muzika u stilu "Dignimo čaše".

Arsen Dedić otvara "kabare", pa peva melodije dvadesetih godina ovog veka, a emisija "Rekorderi" je ustvari top-lista najpopularnijih zabavnih melodija poslednjih godina.

Za rane jutarnje sate predviđeno je džez-muziciranje Boška Petrovića i njegovih kolega.

TV Titograd ovog puta ne pravi sopstveni program, pa će ga sastaviti uz pomoć ostalih TV centara, a u Televiziji Sarajevo odlučili su da ovog 31. decembra ne idu sa prenosom "u živo" iz Skenderije, nego pripremaju četiri veća bloka: "Igrom preko granica", "Izvolite, samo napred", "Sinoć pođoh iz Morića hana" i "Ljubav svuda oko nas". 

Uglavnom poznate emisije, ali okićene i obučene u novogodišnje ruho.

Na ovom prostoru bilo je nemoguće pobrojati sva imena koja će se pojaviti između 31. decembra i 1. januara 1978. na TV ekranu. Možda bi bilo mnogo lakše pomenuti one kojih neće biti. Takvih je zaista sasvim malo.

(Nepotpisan tekst, autor je najverovatnije Zorica Pašić, TV novosti, 1977.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate