Novogodišnji 1. program TV ZG '80: Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Novi fosili i pregršt disco hitova



U emisiji, kako to obećava i urednik Mićo Brajević, bit će - ta ljeto je - i dosta golišavih scena! Vidjet ćemo revije starih, ali i najnovijih kupaćih kostima, a čitavu će emisiju, barem što se tiče seksi-scena "pojačati" i jedna profesionalna striptizeta

Prosinac 1979: Pred nama je, eto, još jedna najduža noć u godini: ispraćaj stare i doček nove godine. Dočekat ćemo je kojekako i na raznim mjestima... No, vjerujemo da ćete bar malo, ma gdje bili, priviriti prema televizoru. Ali, što odabrati iz bogatog novogodišnjeg programa?

Nema problema!

"Studijevi" reporteri rastrčali su se okolo, fotografirali gotovo sve urednike, režisere i izvođače koji sudjeluju u emisijama novogodišnjeg programa na I i II programu TV Zagreb.

Načinili smo k tome i detaljan program, tj. vodič kroz sve emisije - iz minute u minutu. Ne treba vam, dakle, ništa drugo negoli sa "Studijem" u ruci mirno krenuti u slavlje. Jer, sve u programu je na stranicama koje slijede. Dakako, uz onu, na žalost, obaveznu napomenu da su promjene programa ipak moguće.


Četiri godišnja doba



- Prednovogodišnju večer na Prvom programu nećemo ove godine sjeckati na nekoliko manjih emisija - rekao nam je Milan Grgić, urednik novogodišnjeg programa Televizije Zagreb. - Snimili smo, naime, jednu mamut-emisiju pod zajedničkim naslovom "Četiri godišnja doba". Svaka sezona, tj. svako godišnje doba dobilo je u toj koncepciji svojih 45 minuta. Na neki način, bit će to rekapitulacija protekle godine u zabavnoj formi.

Uz pomoć glazbe, skečeva, muzičke parodije i baleta progovorit ćemo nepretenciozno o svim značajnijim događajima u godini koja je, eto, na izmaku.

Tako na primjer u "TV-zimi" spominjemo "siječanjsku besparicu", mamurluk, karneval, Dan žena, itd.

U "TV-proljeću" govorimo o prometnim problemima koje je donijela vožnja po par-nepar sistemu, a "TV-ljeto" ne može se, dakako, ni zamisliti bez turizma, festivala, Mediteranskih igara...

"TV-jesen" donosi nam veliki zagrebački događaj: tramvaj je prešao Savu. No, tu je i nestašica kave, mesa i deterdženata. Inače, sve te emisije povezivat će jedan voditelj. Koji? Odlučit ćemo u posljednji tren. Možda na samu Staru godinu...

E, pa krenimo i mi tragom tih "televizijskih godišnjih doba".


20:00 - Dnevnik 366: Na humoristički način



Uvod u prednovogodišnju večer pripremit će i ove godine urednici Informativno-političkog programa TV Zagreb - ekipa Dnevnog programa koja je u toku godine iz večeri u večer pripremala Dnevnike: Vladimir Fučijaš, Silvije Hum, Obrad Kosovac, Miroslav Lilić i Lazo Rakijaš.

"Dnevnik 366" (realizacija Mišo Vučić) špica kojeg starta odmah nakon uobičajenog zagrebačkog Dnevnika i obaveznog EPP-predaha bit će, po riječima autora i političan i informativan i zabavan.

Točnije: svi događaji koji su se u ovoj godini svojim značajem izborili za mjesto u Dnevniku bit će prisutni i u ovom "Dnevniku 366". Ali obrađeni na humoristički način! Kako? Komentarom, filmskim reportima, muzičkom parodijom, a priprema se i jedno neobično snimanje pod vodom gdje će se osim televizijske kamere nalaziti i pravi televizijski prijemnik!

Pojavit će se dakako i svi sportski novinari sa svojim (opet humorističkim) komentarima. Inače, i ove godine svaki urednik ima svoj blok i kompletni je autor priloga od ideje do realizacije. Nema, dakle, spikera, već će sav posao obaviti autori!


20:30 - TV-zima: Besparica i mamurluk



- U ovoj emisiji sve je podređeno zimskim događajima - kažu urednici "TV-zime" Božo Potočnik i Hrvoje Markulj. - Zimski uvjeti određivali su na neki način izbor i pjevača i glumaca i glazbe.

Od izvođača, u ovoj "zimskoj emisiji" pojavljuju se Stjepan Stanić, Zdenka Vučković, Radojka Šverko, Zvonko Špišić, Marijan Kašaj, "Ladarice", Zbor KUD-a "Joža Vlahović" s dirigentom Emilom Cossettom, Tamburaški orkestar RTZ i dirigent Silvije Glojnarić, trio Dražena Boića, instrumentalni sastav Julija Njikoša, baletna grupa Lele Gluhak-Buneta, te glumci: Joža Šeb, Miško Polanec, Nikola Car, Rikard Brzeska, Zvonimir Jurić, Sabrija Biser i Frane Pejković.

O eventualnom voditelju u ovoj emisiji kojom ujedno starta novogodišnji program TV Zagreb, Božo Potočnik kaže:

- Ne može se reći da u emisiji imamo klasičnog voditelja. Najbliži je toj ulozi pjevač Džimi Stanić koji je i najzaposleniji. On se uvijek pojavljuje, kako se ono kaže, kad zatreba, te gegom i pjesmom "vodi" kroz emisiju. Inače, pravi voditelj je muzika, samo muzika...

U emisiji se na šaljiv način govori o događajima koji su se zbili prošle zime: o već tradicionalnoj "siječanjskoj besparici", mamurluku, karnevalima...

- Počet ćemo veselo već na početku - obećavaju urednici Potočnik i Markulj. Ako tako ne bude krivi su i: Alan Korper i Mladen Cesarec (scenaristi), Mladen Cesarec (režiser), Ante Nola (scenograf) i Marika Danč (kostimograf).


21:30 - TV-proljeće: Arsen Dedić - Tarzan i prometnik



Cvrkut ptica, zvukovi šume, glazba... A onda stravičan urlik Tarzana. Pojavljuje se Arsen Dedić i kaže:

"Ja ne Tarzan! Ja Arsen! A ovo što ste sada čuli bili su Zagrebački solisti koji su vas Vivaldijevom muzikom uveli u ovo naše TV-proljeće..."

- S Tarzanom i Vivaldijem započinjemo, eto, ovo naše "TV-proljeće" - kaže Mario Bogliuni, uz Vinka Grgina urednik ove emisije načinjene u proljetnom štimungu.

Cijela emisija ima lirsku, nešto komorniju notu, a voditelj je, ili bolje rečeno proljetni prometnik, Arsen Dedić.

Dedić nas, kako to najavljuju autori emisije, na zabavan način vodi od priloga do priloga, od mjeseca do mjeseca, od događaja do događaja.

Među izvođačima nalaze se Gertruda Munitić, Zagrebački solisti, Gabi Novak, članovi dječje baletne grupe Silvije Hercigonja, Zbor osnovne škole "Crveni oktobar", glumac Angel Palašev i drugi.

- Udarni dio emisije dolazi u mjesecu svibnju - kaže Mario Bogliuni. - Taj mjesec, kad je započela i par-nepar vožnja, predstavljaju najmlađi pjevači predvođeni trijom Sandra Kulier, Nano Prša i Dario Pongrac, te baletna grupa HNK u koreografiji Melite Skorupski...

Iznenađenja ima napretek. O njima autori nerado govore. Ipak, pročitali smo u scenariju i to da nogometnu utakmicu Jugoslavija - Italija ovaj put neće komentirati, nego otpjevati naš poznati sportski novinar Mladen Delić.

Scenaristi emisije su: Hrvoje Hitrec, Vinko Grgin i Milan Grgić, režiser je Zoran Zlatar, scenograf Nenađ Fabijanić, a kostimograf Vjera Ivanković.


22:15 - TV-ljeto: Seksi-ljeto i striptizeta



- Ovogodišnje je ljeto bilo prepuno zanimljivih događaja, festivala, različitih turističkih zgoda i nezgoda - rekao nam je Mićo Brajević, urednik i scenarist (uz Tonka Jovića) emisije "TV-ljeto". Ugođaj je ljetni. Prema tome, tu su i pjevači s obale, mora...

Oliver Dragojević, ne samo što svima "obećaje ljubav" (dakako, samo u najnovijoj pjesmi "Pisnik"), već se pojavljuje i u ulozi reportera koji komentira našu dosad najveću sportsku manifestaciju - Mediteranske igre u Splitu.

Oliver MIS-u odaje priznanje, ali mu pomalo i zamjera što uz neke nove sportove nije uveo i one naše tradicionalne, kao što su potezanje konopa, bacanje kamena s ramena itd.

Uz Olivera u emisiji se pojavljuju i Meri Cetinić, Ljupka Dimitrovska, Milka Čakarun-Lenac, "Novi fosili", plesna sekcija KUD-a "Student" iz Rijeke, klapa "Trogir", i mnogi glumci.

- Ovo nam je šezdeseti nastup na televiziji, a slavimo i petnaestogodišnjicu rada - kažu Stanko Geić i Vlado Rilje, osnivači klape "Trogir" koja je svojom pjesmom obišla cijelu Jugoslaviju i mnoge evropske zemlje. Snimili su dosad i šest long-play ploča.

Članovi klape poručuju:

- Za ovaj nastup izabrali smo pjesmu "Plovi barka" koja se, a to smo provjerili na našim brojnim turnejama, ipak najviše dopada slušaocima.

U emisiji, kako to obećava i urednik Mićo Brajević, bit će - ta ljeto je - i dosta golišavih scena! Vidjet ćemo revije starih, ali i najnovijih kupaćih kostima, a čitavu će emisiju, barem što se tiče seksi-scena "pojačati" i jedna profesionalna striptizeta.

- Mislim da njen nastup neće razočarati - kaže urednik "TV-ljeta" Mićo Brajević i dodaje: Otvorite četvore oči, nećete požaliti!

Režiser emisije je Anton Marti, scenograf Ante Šimić, a kostimograf Latica Ivanišević.


23:00 - TV-jesen: Tri mesara svinju klala...



- Tema emisije "TV-jesen" koja je nabijena muzičkim skečom, parodijom i mjuziklom su događaji od jesenas - kaže Vinko Grgin, jedan od urednika (uz Marija Bogliunija) ove emisije koja završava tik pred ponoć. - Svi prilozi su novi, a rađeni su posebno za ovu emisiju.

Emisija je inače u znaku pjevačkog trija, ujedno i koordinatora cijele "TV-jeseni": Tereze Kesovije, Krunoslava Slabinca i Dalibora Bruna.

A tu je i niz pjesama o prvom prelasku tramvaja preko Save, tj. kolaž pod naslovom "Tramvaj zvan čežnja". Dakako, bit će riječi i o nedavnoj nestašici kave i mesa,  a glavni komentator je Kićo Slabinac.

- Sve je u znaku "tri mesara svinju klala" - šali se Kićo, čiji nastup u ovoj emisiji obećava pravu zabavu. - Bit će pjesme, vica, slavonske poskočice i još mnogo čega - najavljuje i uz put kaže da ima snage i za mnogo duže emisije od ove.

Uz ovaj trolist pjevača u emisiji se pojavljuju: Snežana Naumovska, Ivo Pattiera, Marija Adler, oktet "Azarak", "Studio za suvremeni ples" u koreografiji Zage Živković i Baletna grupa HNK s koreografom Melitom Skorupski.

Očekuje se, što zasad još nije sigurno, i nastup Josipe Lisac.

Scenarij: Mario Bogliuni, Milan Grgić i Vinko Grgin, režiser Anton Marti; scenograf Čedo Kolarić; kostimograf Vjera Ivankovič.


00:01 - Nazdravičarske i "vječne" melodije



Odmah nakon ponoći: "A sada... ispočetka", emisija u kojoj naši poznati pjevači zabavne glazbe i starogradskih pjesama izvode hitove, "vječne melodije" i nazdravičarske pjesme.

- To je jedna od naših tradicionalnih emisija koja je za ovu novogodišnju priliku obogaćena nastupima brojnih izvođača i orkestara - kaže jedan od urednika (uz Marija Bogliunija) Božo Potočnik.

U toj tridesetominutnoj emisiji nastupit će Marko Novosel, Jovo Kričković, kvartet "Studio", Vera Svoboda, Ivo Robić, Ženski gudački kvintet, Elvira Voća, "Novi fosili", "Ladarice", Drago Diklić, Bruno Pintar, Tamburaški orkestar RTZ, Orkestar Stjepana Mihaljinca i drugi.


Kako kaže urednik Potočnik, ta se emisija, iako je imala svoju unaprijed zadanu okosnicu, rađala spontano. I poručuje:

- Emisija dolazi u najveselijem trenutku novogodišnjeg slavlja pa je tako i napravljena. Snimana je u novogodišnjem raspoloženju i siguran sam da će se dopasti gledaocima!

Suradnik emisije je Hrvoje Markulj, a režiser je Igor Michieli.


00:30 - Disko-hitovi



Već smo, eto, punih pola sata u novoj, 1980. godini. Iz studija TV Beograd stiže nam "Videoteka", tj. disko-muzika, u svom najreprezentativnijem izdanju: hit do hita, skladba sve jedna popularnije od druge.

Rekli bismo i zvuk i emisija koji su najprikladniji da razbude sve one posustale koji su čvrsto odlučili da u 01.30 sati pogledaju film "Čovjek iz Laramieja".

Scenarist Milan Oklopdžić i režiser Branko Kičić skrpali su ovu emisiju šarajući po programima svjetskih televizijskih središta, tj. odabrali su ono najbolje što nam je tokom godine stiglo u zabavne redakcije iz svijeta disko-muzike.

Uz najave Vladimira Jelenkovića, u ovoj jednosatnoj emisiji prodefilirat će, između ostalih: Anita Ward, "Boney M", Amanda Lear, Tina Turner, "Roxy Music", duo "Baccara", Amii Stewart...

Obrada: Yugopapir (Studio, XII 1979.)




A na 2. programu...




Podržite Yugopapir: FB TW Donate