TV Beograd '67: Posetili smo radionicu za izradu natpisa koji se svakodnevno pojavljuju na malom ekranu

Maj 1967: U radionici za izradu "kratkih stanki", "smetnji na releju", "prekida filmske trake" i ostalih natpisa koji se svakodnevno pojavljuju na malom ekranu rade tri TV lica zauvek skrivena od oka kamere.

Hteli smo da saznamo njihova imena, da ih, bar za trenutak izvučemo iz senke, ali su oni bili kategorični: "Ne! Ne želimo da se otkrivamo. Anonimnost nam ne smeta. Naša imena su - slova koja ispisujemo."

A, treba reći, ovi ljudi svakodnevno ispisuju ni manje ni više nego - 16 hiljada raznih modela slova!

To nije ni lako ni jednostavno.

- Za špicu igranog filma ilustratori utroše dva meseca. Mi, taj isti posao na televiziji, moramo da završimo za - pola dana! Radimo bez prestanka. Da nam nije nimalo lako najbolje pokazuje sledeći podatak: nekada, na početku, bilo nas je sedmoro, a sada nas je troje. Ostali su se jednostavno razbežali. Jer, ovaj naš zanat ne podleže ni jednom zakonu grafike, pisanje kartica za mali ekran ne može da se nauči, za to je potreban talenat, osećaj ...

Još jedan podatak govori koliko je teško raditi ove poslove koji, obično, ostanu nezapaženi. Kartice na kojima se pišu slova imaju format 5x7. A kada se to reprodukuje, potrebno je obaviti dvanaestostruko uveličavanje.

- Najteže nam je kod raznih oblina. Jedna desetina milimetra našeg poteza iznosi pred očima gledalaca 12 milimetara. To je prilično pipav posao i utiče na vid.

Pogledali smo ilustratore. Svih troje nose - naočare.

- Da, to je posledica "kratkih stanki" i ostalog! 

Barokna slova, američka slova, tehnička slova ...

To su samo neki nazivi.


- Najteže nam je sa baroknim slovima. To su kitnjasti natpisi koji se koriste za muzičke emisije, za TV drame itd. Inače, dosta truda ulagali smo i u izradu špica za Loline emisije ...

Hteli smo da ih pitamo kada se najviše naljute, a onda smo pitanje obrnuli. Na koga se najviše ljute?

- Ljutimo se najviše na glumce, reditelje i ostale koji imaju predugačka imena. Često, u šali, kažemo da bi trebalo otpustiti Miodraga Petrovića - Čkalju i druge. Najpogodniji nam je Novak Novak. Sa njegovim imenom imamo najmanje muke!

Ovde se, još jednom treba reći, radi bez prestanka. Urednici, reditelji, scenografi i organizatori dolaze svakog časa, naručuju, preporučuju, zahtevaju ... A ilustratori crtaju, pišu, slikaju i - ostaju anonimni.

Kažu u šali:

- Mi crtamo i "kratke stanke", pa ne želimo da gledaoci saznaju ko ih ljuti!

Tekst: M. V. (RTV revija, 1967.)