Kako je rođen TV "Neven" / Mila Stanojević i Timoti Bajford: Zbog ove serije smo se odrekli svega

Mart 1974: Kako je rođena televizijska serija "Neven", koja nas je naprečac osvojila, govori nam scenarista Mila Stanojević, crnokosa, mlada žena, majka dvojice dečaka. 

Reditelj serije je njen suprug Timoti Džon Bajford, Englez, zaljubljen u poeziju Jove Jovanovića-Zmaja.

Ta ljubav je tako velika da je svom drugom sinu Timoti, koga u ekipi iz milošte zovu Bajče, dao ime Jovan.

- Moj suprug prilazi svemu otvoreno, čista srca - kaže Mila Stanojević. 

- Kad nešto radi on se uvek pita: da li to deca vole? Kad je upoznao poeziju Jovana Jovanovića-Zmaja došao je do ubeđenja da je ovaj dečji pesnik nepresušno vrelo za jednog stvaraoca. "Neven" smo dugo pripremali. Trebalo je da prođe dosta vremena pa da na televiziji odluče da ga snime.

Čekalo se, izgleda, duže nego što je to bilo potrebno. Kada je pala prva klapa "Nevena", Mila Stanojević je bila pred porođajem s drugim detetom.

- Zbog ove serije odrekli smo se svega. Najteže nam pada to što je Bajford malo s nama. Nećemo ići ni na letovanje, jer će se snimanje serije verovatno nastaviti. Moj suprug je stalno u studiju. Tek kasno uveče stigne da se malo poigra sa dečacima.

Ko nije imao prilike da gleda ovu ljupku seriju neka to svakako učini. 

Nasmejaće ga, razgaliti, iznenaditi i oduševiti svežina i nesvakidašnjost serije. Svaka emisija predstavlja po jedan godišnjak čika Jovinog lista "Neven". 

Oni koji su svojevremeno imali u rukama ovaj jedinstveni časopis znaju šta u njemu piše. Pored čika Jovinih pesama, tu su zagonetke, pitalice, pouke u stilu: "Ne liži marku kad je lepiš na pismo" ili "Pišite čitko da bi vas drugi čitali". 

U televizijskom "Nevenu" sve to je predstavljeno neuobičajeno, sa duhom. 

Dragan Zarić je u ženskim haljinama, Olivera Marković sa brcima i smešnom frizurom, Petar Kralj tumači ulogu umusanog i nestašnog Pura Moce, Milutin Butković sve vreme menja perike, Srdoč je čas u odeći skitnice, čas kao istraživač nepoznatih predela, čas kao Nikola Pašić. 

Svaki od ovih vrsnih glumaca tumači po nekoliko uloga. 

Serija "Neven" je pružila šansu i Dejanu Đuroviću, glumcu, koji radi na televiziji kao voditelj, i predstavila nam jedno novo, sveže lice - Marinu Koljubajevu.

Mića Tomić je kao čika Jova Zmaj - neodoljivo prijatan, pravi prijatelj dece i svih dobrih ljudi.

U seriji glumci se gađaju tortama, jajima, prosipaju mleko jedni drugima na glavu - pravi kalambur u kome se zabavljaju i gledaoci i glumci.

- Kao što sam već rekla, Bajford poznaje dečju psihologiju. On kaže: "To i to je smešno" ili "Deca vole da se plaše". Tako zamišlja scenu i tako je režira. Moj suprug kao i ja, kao i svi mi, smatra da je čika Jova Zmaj jedinstven. Bajford kaže da je engleska književnost bogata pesnicima, ali nema dečjeg pesnika takvog formata.

Uspeh "Nevena" nije slučajan jer je serija rađena nadahnuto i s ljubavlju.

To je učinio bračni par Mila Stanojević i Džon Bajford, vaskrsnuli su čarobni svet čika Jovine poezije i vratili nas u godine našeg detinjstva. Zbog toga seriju "Neven" gledaju podjednako i deca i odrasli.

Tekst: O. Panić (Praktična žena, 1974.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate