Električni orgazam uživo / BG rock leto '88: Gile izrazio zahvalnost punkerima za 7 godina vernosti

Tašmajdan, Beograd, 17. jun: Samo dve nedelje nakon vrlo dobrog nastupa grupe Kerber, održanog na Tašmajdanu pred, na žalost, svega oko 2.000 svedoka, Električni orgazam je, uz profesionalno izvedenu propagandnu kampanju, uspeo da napuni isti prostor, te da na taj način dokaže da se ekonomska kriza još uvek ne mora nužno očitovati u poraznom padu posete na turnejama etabliranih jugoslovenskih rock sastava.

S druge strane...

... dobra poseta i efektna organizacija koncerta Orgazma na Tašu, rečito govore u prilog tezi da Gile i ostali u skladu sa najbitnijim odrednicima svoje poslednje faze, načete LP-jem "Distorzija" mogu uspešno poslovati po principima velikog, komercijalnog benda. Otupljuje li to, opet, njihovu donedavno ubojitu kreativnu oštricu, drugo je pitanje i njime se ovde nećemo baviti.

Koncert je počeo sa (ružna navika gotovo svih naših grupa) više od pola sata zakašnjenja.

Svirka je otvorena "Krokodilima", da bi Gile ubrzo izrazio zahvalnost punkerima za sedam godina vernosti, što je ionako vruću situaciju u prvim redovima dovelo do usijanja.

Blok podsećanja na stara vremena završen je "Nebom", posle koje je sledila zapaljiva mešavina numera sa "Distorzije" - "Ša la la" je zvučala pakleno i predstavljala najsnažniji momenat koncerta i poslednjeg LP-ja "Letim, sanjam, dišem".

Od momenta kad je Orgazam uleteo u "Locomotion", pa do samog kraja tribina i poslednjih redova partera, što se, uzgred, na koncertima naših bendova ne viđa baš često.

Odbacivši sako i ostavši u crnoj izrezanoj majici, Gile je, pri pokušaju da demonstrira kompletan Jagger-show, nedostatak prostora na sceni nadoknađivao penjanjem na razglas (dobro je izgledalo), dok su za bis tokom kojeg se postavi priključio Anton iz Partibrejkersa takođe bila rezervisana dva Stones-komada: cover-verzija "Out Of Time" ("Bejbe, ti nisi tu") i klasik "Jumping Jack Flash" (verzija sa "Get Yer Ya-Ya’s Out").

Na kraju, prijatno iznenađenje predstavljalo je ponavljanje numere "Kako bubanj kaže" kojom je koncert, posle sat i četrdeset pet minuta definitivno zaključen umesto problematične "Igra rock’n’roll cela Jugoslavija", koja je označila kraj oficijelnog dela.

Iako se stekao utisak da je Orgazam dobar deo nastupa odradio pod tremom izazvanom, po svoj prilici, pritiskom da ovaj veliki projekt mora biti uspešno okončan - nedostajala je, dakle, neophodna doza opuštenosti - bio je to, svakako, jedan od uzbudljivijih koncerata održanih na domaćim pozornicama u poslednje vreme.

Ostaje da se vidi da li je reč samo o kruni uspešne turneje ili o ključnoj prekretnici u čitavoj karijeri Električnog orgazma.

Odgovor na ovo pitanje daće, kao i obično, publika, čim se novi album Gileta, Čavketa, Baneta i Švabe bude pojavio u prodavnicama.

Napisao: Ivan Ivačković (Roxy/Rock 1988.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate