Top 10 najuspešnijih jugoslovenskih pop rock grupa 1976: Može li neko da ugrozi primat Dugmića?

Januar 1977: I ove godine objavljujemo tradicionalne liste od deset najuspešnijih pevača zabavne i narodne muzike, pop-grupa, glumaca i televizijskih emisija za proteklih dvanaest meseci. Liste godine pravili smo prema ranije utvrđenim kriterijumima: učestalost pojavljivanja na radio-talasima i malom ekranu, prodaja ploča i festivalske nagrade i koncerti kada je reč o pevačima i muzičarima, a zvanične nagrade i ocene kritike kada je reč o glumcima i tv-emisijama. Napominjemo da smo u ovom poslu koristili materijale i činjenice objavljene u svim važnijim jugoslovenskim listovima.




Muzičke grupe godine




10. SUNCOKRET



9. PRO ARTE 



8. TEŠKA INDUSTRIJA



7. REZONANSA



6. CRNI BISERI



5. AMBASADORI



4. YU GRUPA



3. TIME



2. SMAK



1. BIJELO DUGME




I ove godine "Bijelo dugme" je zadržalo primat. Pre svega zbog izuzetne prodaje njihovog drugog albuma a takođe i zbog uspelog diskografskog osamostaljenja pevača Bebeka i bubnjara Ivandića.

Kragujevački "Smak" je osvojio publiku na "Bum-festivalu" i ostvario jedan od najuspelijih singlova godine ("Satelit").

Grupa "Time" je zahvaljujući svom lideru Dadi Topiću ostvarila jedan od najuspelijih albuma godine "Život u čizmama sa visokom petom" i izdala nekoliko zapaženih malih ploča promovišući ih istovremeno na solističkim koncertima.

"YU grupa" je zadržala svoju visoku poziciju uspešnom prodajom poslednjeg albuma a takođe i hitovima "Osveta" i "Tačno u podne". 

"Ambasadori" su pobedili na "Opatiji 76" i zastupali nas na Evroviziji ali su se, na žalost, i rasturili tokom ove godine.

"Crni biseri", koji doživljavaju drugu mladost, imali su uspeli album i nekoliko hitova, a "Rezonansa" je ostala u sećanju po uspelim tvorevinama "Hajde dušo da igramo malo" i "Trči čule, neven čule". 

"Teška industrija" je imala zapažene hitove "Kadija" i "Život je maskenbal", "Pro arte" su dobro prodavali hit "Šjor Bepo kapitan" a beogradska grupa "Suncokret" je protekle godine najavila svoju ekspanziju hitovima "Kara Mustafa" i "Oj, Nevene".

Omoti: Discogs (RTV revija, 1977.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate