Top 10 najuspešnijih jugoslovenskih pop rock grupa 1976: Može li neko da ugrozi primat Dugmića?

Januar 1977: I ove godine objavljujemo tradicionalne liste od deset najuspešnijih pevača zabavne i narodne muzike, pop-grupa, glumaca i televizijskih emisija za proteklih dvanaest meseci. Liste godine pravili smo prema ranije utvrđenim kriterijumima: učestalost pojavljivanja na radio-talasima i malom ekranu, prodaja ploča i festivalske nagrade i koncerti kada je reč o pevačima i muzičarima, a zvanične nagrade i ocene kritike kada je reč o glumcima i tv-emisijama. Napominjemo da smo u ovom poslu koristili materijale i činjenice objavljene u svim važnijim jugoslovenskim listovima.
Muzičke grupe godine
10. SUNCOKRET9. PRO ARTE 8. TEŠKA INDUSTRIJA7. REZONANSA6. CRNI BISERI5. AMBASADORI4. YU GRUPA3. TIME2. SMAK1. BIJELO DUGME
I ove godine "Bijelo dugme" je zadržalo primat. Pre svega zbog izuzetne prodaje njihovog drugog albuma a takođe i zbog uspelog diskografskog osamostaljenja pevača Bebeka i bubnjara Ivandića.

Kragujevački "Smak" je osvojio publiku na "Bum-festivalu" i ostvario jedan od najuspelijih singlova godine ("Satelit").

Grupa "Time" je zahvaljujući svom lideru Dadi Topiću ostvarila jedan od najuspelijih albuma godine "Život u čizmama sa visokom petom" i izdala nekoliko zapaženih malih ploča promovišući ih istovremeno na solističkim koncertima.

"YU grupa" je zadržala svoju visoku poziciju uspešnom prodajom poslednjeg albuma a takođe i hitovima "Osveta" i "Tačno u podne". 

"Ambasadori" su pobedili na "Opatiji 76" i zastupali nas na Evroviziji ali su se, na žalost, i rasturili tokom ove godine.

"Crni biseri", koji doživljavaju drugu mladost, imali su uspeli album i nekoliko hitova, a "Rezonansa" je ostala u sećanju po uspelim tvorevinama "Hajde dušo da igramo malo" i "Trči čule, neven čule". 

"Teška industrija" je imala zapažene hitove "Kadija" i "Život je maskenbal", "Pro arte" su dobro prodavali hit "Šjor Bepo kapitan" a beogradska grupa "Suncokret" je protekle godine najavila svoju ekspanziju hitovima "Kara Mustafa" i "Oj, Nevene".

Omoti: Discogs (RTV revija, 1977.)
Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate