Pretražite Yugopapir

Top 10 najuspešnijih pevača domaće zabavne muzike '76: U konkurenciji su Tereza, Zdravko, Mišo...

Januar 1977: I ove godine objavljujemo tradicionalne liste od deset najuspešnijih pevača zabavne i narodne muzike, pop-grupa, glumaca i televizijskih emisija za proteklih dvanaest meseci. Liste godine pravili smo prema ranije utvrđenim kriterijumima: učestalost pojavljivanja na radio-talasima i malom ekranu, prodaja ploča i festivalske nagrade i koncerti kada je reč o pevačima i muzičarima, a zvanične nagrade i ocene kritike kada je reč o glumcima i tv-emisijama. Napominjemo da smo u ovom poslu koristili materijale i činjenice objavljene u svim važnijim jugoslovenskim listovima.



PEVAČI GODINE - zabavna muzika



10. KEMAL MONTENO



9. MIŠO KOVAČ



8. BISERA VELETANLIĆ



7. ZDRAVKO ČOLIĆ



6. LJUPKA DIMITROVSKA



5. ZLATKO PEJAKOVIĆ



4. MIKI JEVREMOVIĆ



3. TEREZA KESOVIJA



2. DUŠKO LOKIN



1. OLIVER DRAGOJEVIĆ




Pevač godine je Oliver Dragojević iako nema nijednu festivalsku pobedu - pre svega zbog svojih izuzetnih glasovnih kvaliteta koje je protekle godine prihvatila i najšira publika aplaudirajući hitovima "Našoj ljubavi je kraj", "Skalinada", "Prva ljubav" u isto vreme kupujući njegove ploče. 

Tu laskavu titulu mogao je da ponese i Duško Lokin, već godinama jedan od najpopularnijih pevača, koji je svoje hitove ozvaničio i festivalskim trofejima: "Zvone etara zvona", "Vjetri šume, riječi nose", "Ženo moja", "Ti si uvijek bila pokraj mene" ...

Tereza Kesovija je bila bez premca među pevačicama domaće zabavne muzike u protekloj godini. Tu poziciju je zauzela nadmoćno izvodeći hitove "Zaboravi, ako možeš", "Sviraj mi, sviraj", "Stare ljubavi" ukrašavajući ih festivalskim uspesima, izuzetnim solističkim koncertima i LP pločom.

Miki Jevremović je pobedio na "Beogradskom proleću 76" pesmom "Dosta mi je njenog hladnog osmeha", osvojio treću nagradu na "Šlageru sezone" hitom "Devojko moja" i ostavio povoljan utisak na Splitskom festivalu numerom "U kamenu pjesma piše".

Zlatko Pejaković je svoje mesto izborio hitovima "Ove noći jedna žena mirno spava" i "Kad jednom zaželiš" a Ljupka Dimitrovska melodijama "Ćao", "Ljutit će se moja majka" i "Ja ga hoću a on mene neće".

Zdravko Čolić je imao zapaženu LP ploču i učešće na "Zagrebu 76" sa pesmom "Ti si bila, uvijek bila".

Bisera Veletanlić je bila na ivici pobede na "Opatiji 76" pesmom "Baj, baj" i aktuelno bere plodove svog hita "Aha-aha" dok je Mišo Kovač, inače prošlogodišnji pevač godine, slabije plasiran zbog skromnijeg odjeka njegovih ovogodišnjih hitova "Još i danas teku suze jedne žene", "Ranjeno je srce moje" i "Noć ti dira kose crne".

Kemal Monteno je dospeo među prvih deset pre svega zahvaljujući svojoj kantautorskoj pobedi na "Šlageru sezone" sa pesmom "Sarajevo, ljubavi moja".

Povoljan utisak pročekle godine ostavili su i Leo Martin ("Laku noć dragi, laku noć draga"), Kićo Slabinac ("Ja kakva je na Bembaši trava"), Neda Ukraden ("Ej, da mi je naći"), Boba Stefanović ("Ona, ona, ona"), Miša Marković ("Više nema"), ali ipak nedovoljan da bi ušli u listu od prvih deset.

Omoti: Discogs (RTV revija, 1977.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate