YU pop scena tokom 1979: Najuspješnije domaće singl i LP ploče na Venovim top-hit-listama


Decembar 1979: Singl "Bitanga i princeza" "Bijelog dugmeta" punih jedanaest nedjelja bio je prvi na top-listi ... Album bez premca je takođe "Bitanga i princeza" - "Bijelog dugmeta" - devetnaest nedjelja bili su prvi...

Često u susretu sa nekim pjevačem možete čuti rečenicu: "A zašto mene nema na top-listi?". I zaista, sastavljanje top-hit-lista zahtijeva opreznost i trud. Treba uzeti mnogo elemenata u obzir, bodovati ih i onda se odlučiti koje mjesto je zaslužila izvjesna melodija.

Mi smo se, sastavljajući top-hit-liste koje su redovno izlazile u Reviji VEN, rukovodili: tiražom snimljene kompozicije, izvještajem radio-stanica o broju "okretanja" pjesme, izvještajem diskografskih kuća i njihovim internim top-listama, te uspjehom određene melodije na festivalu ili nekoj drugoj smotri muzike.

Stoga smo odlučili da malo prošetamo svim tim top-listama i uočimo koje su se to pjesme najviše slušale ove, već na izmaku, 1979. godine.



Zabavna muzika - singlovi




  • U prva četiri mjeseca na prvom mjestu su se smjenjivali Zdravko Čolić i "Loš glas", "Srebrna krila" sa singlom - duplom A stranom "Ja nisam kockar" i "Volio sam Tanju", te "Novi fosili" sa opatijskom pjesmom "Sklopi oči". 


"Opasno" su ih ugrožavali Slađana Milošević sa "Seksi damom", Tomaž Domicelj sa simpatičnom i pjevljivom "Jamajkom", Miša Marković sa agresivnim hitom "Šta je s tobom", te Dejan Petković sa baladom "Oprosti mi".

Od grupa jedino su "Riblja čorba" sa "Lutkom sa naslovne strane" i "Mirzino jato" sa hitom "Apsolutno tvoj", te donekle "Leb i sol" i "Talasna dužina" mogli da poremete nešto u samom vrhu.

Ali nisu!


  • I onda se početkom maja pojavila ploča koja je punih 11 nedjelja bila prva na našoj top-hit-listi. Radi se o pjesmi "Bitanga i princeza" - "Bijelog dugmeta". 


Njeno sigurno prvo mjesto povremeno je ugrožavala Gabi Novak sa pobjedničkom pjesmom "Šlagera sezone" - "Što je ljubav", zatim Neda Ukraden sa vrlo dobrim singlom "Još te volim" - "Šeherezada", "Indeksi" i pjesma sa "Beogradskog proleća" "310 poljubaca", i drugi ovogodišnji hit "Mirzinog jata" - "Normalna stvar", koji je dvije posljednje nedjelje proljeća bio čak i prvi.


  • Došlo je ljeto, Splitski festival i tražio se nasljednik "dugmića". Nađen je u Đorđu Balaševiću i singlu na kome su dvije izrazito pjevljive pjesme - "Panonski mornar" i "Moja draga sad je u Japanu". Pjesme su slušane i pjevane, a na prvom mjestu naše top-liste zadržale su se šest nedelja.


Na vicešampionskom mjestu smjenjivali su se pobjednik "Splita 79" Zlatko Pejaković sa pjesmom "Ljetu je mome kraj" i visoko tiražni "Novi fosili" sa pjesmom "Reci mi tiho, tiho". Od toga "Novi fosili" su tri nedjelje bili i na prvom mjestu.


  • Sa najavom jeseni opet su vrhom top-liste zagospodarili "Dugmići" i pjesma "Pristao sam, biću sve što hoće". Pet nedjelja su bili prvi. Sve to vrijeme na drugom mjestu "Jedno veče u hotelu" i sarajevska "Rezonansa".

Kraj oktobra, novembar i decembar prošli su u znaku refrena pjesme "Zakuni se ljubavi" i "Srebrnih krila". Uz to pjevala se puno i pjesma "Tajna" (opet!) "Novih fosila".

Sve u svemu, nije bilo izrazite hiperprodukcije hitova. Prva mjesta, ako ste i sami primijetili, zauzimale su pjesme uglavnom iz vanfestivalske produkcije, dok su od trećeg mjesta pa na dalje pozicije apsolutno zauzele festivalske pjesme.

Možda se pitate koji bi to onda mogao biti "Singl 1979. godine"?

Pa rekli bismo ovako: singl "Bitanga i princeza" "Bijelog dugmeta", a za najuspješniju grupu sa top-lista proglasili bismo "Nove fosile" koji gotovo uopšte nisu silazili sa njih, jer od januara pa do decembra ove godine oni su na top-listi singlova imali: "Da te ne volim", "Sklopi oči", "Moj svijet bez tebe", "Reci mi tiho, tiho" i "Tajna".

Čak pet singlova!



Albumi




Produkcija LP ploča ove godine bila je ne baš tako bogata dobrim izdanjima, pa otuda i pravilna raspodjela zauzimanja vodećeg mjesta na top-listama.


  • Prvih trinaest nedjelja na prvom mjestu LP album: "Oh, što te volim, joj" sarajevskog "Vatrenog poljupca". Svih tih trinaest nedjelja na drugom mjestu je LP Tereze Kesovije "Što je ostalo od ljubavi". Bronzanu medalju za to vrijeme dijele albumi "Leb i sol II" te "Modra rijeka" "Indeksa". 


Uporedo sa rastom popularnosti album "Srebrnih krila" penje se u sam vrh i smjenjuje "Vatreni poljubac". Tu se zadržao "samo" četiri nedjelje i onda opet potpuna dominacija "Bijelog dugmeta" i LP "Bitanga i princeza". Oboren je rekord; devetnaest nedjelja su bili prvi na top-listi!


  • Pet nedjelja uspijevao je za to vrijeme Đorde Balašević da bude drugi sa "Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu" a onda je morao prepustiti to mjesto "Zlatnoj ribici" koja je Seidu Memiću Vajti donijela petnaest prvih mjesta!


Za to vrijeme na drugom mjestu su se smjenjivali albumi Andreja Šifrera "Od šanka do šanka", Dade Topića "Neosedlani", te LP "Prljavog kazališta".


  • Kraj godine u potpunosti je pripao beogradskoj "Ribljoj čorbi" i albumu "Kost u grlu" koja je suvereno držala prvo mjesto.

Naravno, neopravdano bi bilo ne spomenuti još neke LP ploče koje su stalno bile u vrhu, a to su: "Ne dajte da vas zavedu" Ibrice Jusića, "Bijeli bagremi" grupe "COD", "Prolaz, molim" "Rezonanse", "Rimska ploča" Arsena Dedića, "Obaraš me s nogu" Dejana Petkovića, "Samo muzika" Petra Ugrina, "Recept za rokenrol" - "Vatrenog poljupca", "Gradske priče" - "Parnog valjka"...

Ako bismo proglašavali album godine, to je bez premca "Bitanga i princeza" "Bijelog dugmeta".

Za najviše mjesto konkurisao je ozbiljno i Seid Memić Vajta sa "Zlatnom ribicom", a prema plasmanu na top-listama ističemo još: visokotiražni LP "Srebrnih krila", oba izdanja "Vatrenog poljupca", te LP Andreja Šifrera, Dade Topića, "Prljavog kazališta"...

(Venov muzički magazin, decembar 1979.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate