Herceg-Novi 1987, prvi jugoslovenski festival filmske režije: Paskaljević začuđen, Kresoja oštećen

Avgust 1987: Kada je Bojan Stupica projektovao letnju pozornicu na Kuli u Herceg-Novom možda je zamišljao kako će ona za vedrih letnjih noći pod mesečinom i s morem u pozadini biti idealni okvir za Šekspirove ljubavne priče i tragedije...

Ali, sigurno nije slutio da će se na njoj ovog leta čuti i videti sa filmskog platna neke našem vremenu bliže ljubavi i drame.

Pre nekoliko dana na toj jedinstvenoj letnjoj pozornici na Jadranu, koja u prevodu sa turskog znači "Krvava kula", završen je prvi jugoslovenski festival filmske režije. Učestvovalo je 11 filmova iz ovogodišnje produkcije a bilo je već "viđeno" da će njegov pobednik biti Goran Marković, za režiju filma "Već viđeno"!

Ne zbog toga što bi jedan takav žiri u kojem su Hajrudin Krvavac, Lordan Zafranović i Srđan Karanović sledio pulsku "Veliku zlatnu arenu" Markovićevom filmu, već zbog toga što je njegova režija odista superiorna.

Bilo je sasvim prirodno što je Goran Marković od strane kolega u Herceg-Novom proglašen najboljim i zanimljivo je da se niko (ama baš niko) ni u jednom trenutku nije setio da na programu Festivala režije nema zvanično najboljeg režisera iz Pule. 

Kao da su svi već zaboravili da je "Zlatna arena" tamo data mladom i, kažu, talentovanom Skopljancu Vladimiru Blaževskom za film "Haj faj".

Nije slučajno da je i nagrada žirija publike takođe stigla u ruke Gorana Markovića. To je valjda prvi slučaj da je jedan film tako "teške" sadržine, sa krajem koji ostavlja mučan utisak u gledaocima, osvojio njihove simpatije.

Ali, to je dokaz da naša publika ume da ceni vrednosti.

Ovu nagradu publike, plaketu koju je osmislio Nebojša Mitrić i 200 hiljada dinara, darovala je Markoviću redakcija "TV novosti", a u naše ime filmove je gledao žiri od petoro Novljana: Đoko Vlaović, penzioner, oficir JNA Sande Dodevski, lekar dr Stevan Klisura (nekada poznati vaterpolist), omladinka Dragana Bronzić i radnik Božidar Gardašević.

Tako je Goran Marković i veoma opipljivo osetio slast najboljeg sa "Zlatnom mimozom" - poneo je iz Herceg-Novog ukupno 700 hiljada dinara.

Kada smo ga pitali na šta će da ih potroši, bio je veoma realističan:

- Na kiriju!

I Živko Nikolić, dobitnik "Srebrne mimoze" i 300 hiljada dinara, potrošiće novčani deo nagrade na plaćanje računa. On, međutim, mora da je posebno zadovoljan. Ako su mu u Puli za režijsko ostvarenje filma "U ime naroda" bile uskraćene simpatije, na Kanli-kuli, u intimnijem, kamernijem ambijentu od onog u Areni, kao da je njegov film dobio novu dimenziju.

Impresionirao je i žiri i publiku i Nikolić je otišao da pakuje kofere za festival u Montrealu!


Sukob producenata



Oko treće nagrade, "Bronzane mimoze" i 200 hiljada dinara u žiriju se, čujemo, vodila bitka. Reč je o filmu "Oficir s ružom" odsutnog Dejana Šorka, koji je na ovom festivalu dobio i posebnu nagradu redakcije TV emisije "Bisko" TV Beograd kao najbolji bioskopski film.

Zapravo, još od Pule jedna grupa autora smatrala je da je Šorkova ideja za film već viđena u "Samo jednom se ljubi" Rajka Grlića. Pa ipak je taj film jedan od najimpresivnijih u ovogodišnjoj produkciji.

Žiri je, inače, hteo da podeli i specijalne diplome, ali je uručena samo jedna, mladom Miroslavu Mandiću, režiseru "Života radnika".

Goran Paskaljević je učtivo odbio svoju za film "Anđeo čuvar" jer je smatrao da su tri zvanične nagrade festivala sasvim dovoljne.

Ostao je ipak utisak da je on očekivao neku od zvaničnih nagrada i da je i dalje u nedoumici zbog čega stranci hvale i kupuju za velike pare njegov film, a na našim festivalima mu aplaudira samo publika, ne i zvaničnici...

Ako je, međutim, ko oštećen u Herceg-Novom onda je to Dragan Kresoja.

Reditelj filma "Oktoberfest", koji iako je izabran za festival nije stigao u Herceg-Novi, navodno zbog nekih formalnih razloga.

Pravi razlog je stari sukob na liniji producent filma ("Ineksa") i "Beograd-filma".

Svaki početak je težak, a ipak rezultat Prvog festivala filmske režije u Herceg-Novom više je nego uspešan.

Svi režiseri i filmski radnici koji su mu prisustovali jednodušni su u oceni da su im drugarski duh festivala i gostoprimstvo domaćina uveliko nadoknadili dosadom zasićene dane u Puli, u kojoj se sve vrti oko nagrada.

Napisala: Mila Kodemo, snimio: Vojislav Danilov, obrada: Yugopapir (TV novosti, 1987.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate