Pretražite Yugopapir

Bogdan Tirnanić '84: Samo stanite na ćošak i čekajte, vaša idealna Beograđanka će proći kad-tad...


Maj 1984: "Mogao bih da kažem da kod nas podela na cvrčke i mrave ne vredi. Cvrčci i mravi su u istim osobama, a ostalo je jedna druga vrsta životinjki. Bogomoljke."

Novinarima i novinarčićima, kao ni pažljivim čitaocima NIN-a nikakvo upoznavanje sa gorespomenutim nije potrebno.

Za one rasejanije i manje zainteresovane, koji čitaju samo tekst, a ne i imena dolepotpisanih: Bogdan Tirnanić (a zovu ga Tirke) mu dođe umesto cveta na reveru za prepoznavanje lokalnog, što će reći, evropskog novinarstva.

Kako stoje stvari sa svetom, nije nam poznato. Nemamo pare za kartu.

Uzgred, ako imate spisateljske ambicije, potražite ga u knjižarama. Pljunuti on u "Beogradu za početnike". Može i u klubu "Politike". Još samo da vas portir pusti. Probajte na blef. Pravite se da ste Miroslav Radojčić. Za to vam treba samo leptir-mašna (ukoliko nije nestašica sirovina, nismo se raspitali).

A ako se vaše putešestvije neslavno završi do lifta (i nazad), uz dežurno - stooooj... nisu sve lađe potonule.

Brod je u boci, to jest, žrtva u redakciji ili tu negde, sprat više. Postoji hiljadu i jedan savet iz serije: kako osvojiti i zadržati glavnog i odgovornog urednika "TV revije".

Nije teško prepoznati ga. Piše ovako:

"Znano je da ne spadam među one koji preterano ljube prenose pozorišnih predstava, snimke istih još manje, mada u principu ne pravim razliku između prenosa i fudbalskih utakmica uživo"...

Dakle, direktno u mašinu, uz snimke istog, prenosimo vam "uživo" Bogdana Tirnanića zvanog Tirke.



Šta čitaoci traže i šta treba da dobiju...




• Vi ste se prvi usudili da u jednim finim jugoslovenskim novinama pišete o klozetima. Od klozeta preko filma do televizije...


Nema ništa strašnije za novinara nego kada ga niko ne čita. Prema tome, treba uvek voditi računa o tome šta čitaoci traže i šta treba da dobiju.

Meni, kao čoveku koji se i svojim iskustvom i stavom smestio na granicu ili marginu onoga što je zvanična kultura, teme o kojima ste vi malopre govorili kao što su klozeti ili pisoari dolaze same od sebe, jer su vrlo važna pitanja kulture jednog naroda.

Nisu klozeti takvi zato što to mi hoćemo, nego jednostavno zato što su deo našeg mentaliteta i kulture. Nije odlika naše kulture u tome što mi vršimo nuždu na nedostojnim mestima, nego tvrda stolica, a iza te činjenice stoje razni istorijski, socijalni i neki drugi faktori.


• Jasan je vaš stav prema kulturi. Znamo, naročito početnici, sve što nudite o Beogradu. Da čujemo nešto o Beograđankama.


Privlačnost beogradskih devojaka, dama i gospođa, drugarica takođe, dolazi otuda što je kao grad koji nema nikakvu urbanističku tradiciju (zapravo i nije grad nego gomila kamenja na vetrometini), znači, kao jedno otvoreno mesto, kao prolazna železnička stanica, Beograd prikupio sve što je dobro i loše u životu ne samo bliže okoline nego svih naših naroda i narodnosti.

Neka osnovna karakteristika beogradskih žena je u tome što one uopšte nisu tip, što kazuje poznati kafanski filozof koga niko u gradu nije opovrgao, jer to je vrhunska disciplina.

Vi u Rio de Ženeiru možete naći male kariokice koje igraju sambu, ali ništa što ima plavu kosu,
prirodnu. I, obrnuto, u Helsinkiju slabo stoje sa tim kariokama. U Beogradu, međutim, samo treba da stanete na ćošak i da čekate.

Ona koja predstavlja vaš estetski ideal će proći, kad-tad. Upravo u tome je poseban šarm Beograda i verovatno odatle njegova pozicija grada sa najlepšim ženskinjem u Evropi, a i šire.

Za šire ne garantujem, nisam bio.


• Često sedite u kafani. I ovaj razgovor vodimo u kafani. Upoznajemo se, volimo, svađamo, razvodimo pa kafanama, a stidimo se - kafane.


Kafana je jedan od bitnih elemenata ne samo našeg društva nego svake kulture. Postoji nekoliko takvih institucija. Pored klozeta, koji su pomenuti, tu su apoteke i kafane.

Moj stav počinje iz ranog detinjstva, pošto sam živeo u ulici u kojoj je u jednoj kući postojala kafana, a odmah s druge strane, u istoj kući, apoteka. Prvo su ukinuli apoteku, a onda kafanu, pa je čitav kraj počeo da propada.



U kafani sam sreo sve ljude koje poznajem




• Ostavimo ovoga puta apoteke na miru.


Kafana gladnog nahrani, žednog napoji, usamljenom pruži krov... Toliko objedinjenih socijalnih funkcija nema nijedna druga institucija. Osim toga, samo u kafani se, u našim uslovima, a i šire, razvijalo ono bez čega jedna kultura ne bi mogla da opstane - faktor dokolice, bez koje nema kulture.

Ne može se kultura gajiti bez vremena koje se slobodno troši.

Drugo je kultura razgovora, dijaloga, bez koga takođe nema kulture. I treće, ono što se u novinama često citira kao negativnost, to je živa polemika, suprotstavljanje mišljenja.


• Kad se potežu debeli argumenti.


U kafani se, kad se suprotstave mišljenja, potežu teški argumenti od stakla, ali upravo u kafani možete naučiti da postoji i druga tura, da treba sačuvati one mostove koji vas vezuju sa vašim sapatnikom za stolom, za još jednu rundu pića, a toga nema u našoj kulturi.


• Kako vaši mostovi? Koliko ste ih sagradili, koji su vam mnogo važni, a koji viseći?


Gde, u kafani, gde?... U kafani sam sreo sve ljude koje poznajem, počevši od Danila Kiša do Gorana Bregovića i Zdravka Čolića do Mirka Kovača, preko Makavejeva, Žilnika i drugih, nekih mlađih.

Nisu se odigravali samo takvi susreti, nego i oni sudbonosni za život svakog pojedinca.

Za mene dokaz da sa našom kulturom nešto nije u redu nije bio kad su Danila Kiša napali za plagijat zbog knjige "Grobnica za Borisa Davidoviča", nego kada su ga oterali iz kafane i kada je jedan, po prirodi veseo čovek, prestao da peva i svira gitaru po kafani.

I ne samo da je otišao iz kafane, nego u daleki svet.

To je bio dokaz da dolazi jedan težak period u kome će se loše stanje iz kafane prenositi na kulturu, a loše stanje iz kulture na kafanu, što je za mene tragičnije, jer zadire u neke bitne vrednosti života.


• Znači, oterali cvrčke, nadiru termiti?


Mogao bih da kažem da kod nas podela na cvrčke i mrave ne vredi. Više su cvrčci i mravi u istim osobama, a ostalo je jedna druga vrsta životinjki. Bogomoljke.


• U našoj profesiji. I šire.


Za šire ne garantujemo. Nismo bili.


Razgovarala: Svetlana Prlina, snimio: Dušan Babović, obrada: Yugopapir (Halo u poverenju, 1984.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate