Kako je nastao spomenik Stevanu Filipoviću: Simbol bratstva i jedinstva hrvatskog i srpskog naroda

Oktobar 1961: "Stjepan Filipović, metalski radnik, član KPJ, komandant bataljona... Hrvat koji je vodio srpske partizane, mladić iz Opuzena koji je podizao ustanak u Valjevu... Njegovi srpski drugovi zvali su ga Stevan.

- Mi smo braća - govorio je.

Steva, kragujevački skojevac, bravarski i električarski šegrt, učesnik u radničkim demonstracijama, uhapšenik i prognanik, Steva - valjevački komunist. Borac. Narodni heroj.

Steva Kolubarac, zvali su ga. Dečko sa Kolubare... "


*****



Akademski vajar iz Zagreba Vojin Bakić izradio je spomenik borcima Valjevskog odreda, koji će biti svečano otkriven 25. ovog meseca u Valjevu.

Spomenik prikazuje legendarnog junaka Valjevskog partizanskog odreda Stevana Filipovića, koji je stojeći ispod vešala pozivao srpski narod na ustanak protiv okupatora.


"Mi smo braća", govorio je Stjepan
Filipović (foto: Jovan Mijin)
- Spomenik Stevanu Filipoviću biće simbol nad gradom - rekao nam je Vojin Bakić. - Radio sam spomenik namerno iz aluminijuma, jer sam hteo da njegove lagane konture dočaraju onu pravu afirmativnu kretnju čoveka pod vešalima, čoveka, koji u svojim poslednjim trenucima uspeva da snagom svojih nerava, svojim poštenjem i odanosti misli za koju se borio, pozove narod u dalju bespoštednu borbu za oslobođenje. 

Stevan Filipović je u jednu ruku i simbol bratstva i jedinstva hrvatskog i srpskog naroda.

Poreklom je iz Opuzena, a dva brata također su mu dala živote za stvar revolucije.

Ovaj monument, koji će za nepune dve nedelje biti otkriven na brdu pored Valjeva, ustvari je nastavak rada vajara Vojina Bakića.

Naime, pre dvanaest godina u Bjelovaru je Bakić napravio sličan spomenik, mnogo manjih dimenzija, koji je takođe simbolički prikazivao čoveka, borca, partizana, koji u poslednjim časovima života hrabro govori onima, koji posle njega ostaju.

Govori im i poziva ih da nastave primerom kojim je i sam pošao.

Postament spomenika Stevanu Filipoviću nije, kako bi se moglo očekivati, masivan.

Naprotiv, to je lagana klupa, visoka oko tri metra, ispod koje je ostavljeno dosta mesta za prolaz. Ta je klupa ujedno i momenat kompozicije celog spomenika.

- Šta vam je dalo inspiraciju za ovaj rad?

- Već sam rekao - spomenik izgrađen 1948. godine u Bjelovaru bio je samo etapa u daljoj razradi ove humane ideje. Međutim, odmah posle rata na raznim izložbama, pa i u albumima fotografija iz narodnooslobodilačke borbe, video sam dosta fotosa, koji su više nego rečito govorili o herojskoj borbi našeg naroda. 

Među takvim slikama našao sam i nekoliko onih, koje su prikazivale Stevana Filipovića.

Međutim, o njima nisam mnogo razmišljao sve dok me Valjevci nisu pozvali da u njihovom gradu napravim takav spomenik.

I - radio sam na njemu dosta dugo.

Napravio sam ono, što mislim da je najbolje. Dovršio sam započetu etapu od bjelovarskog spomenika.

Monumentalni aluminijumski spomenik Stevanu Filipoviću biće zaista jedan simbol nad gradom, koji je u istoriji narodnooslobodilačke borbe zapisan crvenim slovima.

Tekst: Š. Nevidal, obrada: Yugopapir (Sport i svet, 1961.)

Valjevo, oktobra 1961. godine (foto: Jovan Mijin)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate