Jovan Adamov najavljuje novi "Muzički tobogan" '88: Iz Balaševića ideje gamižu kao mravi

April 1988: Novosadski kompozitor Jovan Adamov miri ukus i stručnjaka i publike, odavno mu je preokupacija instrumentala, ali na redu je opet komponovanje pop-muzike...

Kompozitor iz Novoga Sada Jovan Adamov već dugi niz godina prisutan je na domaćoj zabavno-muzičkoj sceni.

Iz njegove muzičke radionice izašlo je na stotine hitova u interpretaciji naših najpoznatijih pop-pjevača.

Kako je izgledala, kako izgleda i kako će izgledati nadalje ta muzička radionica?

- Počeo sam kao i ostale moje kolege - na festivalima, a moj debi je bio na Subotičkom festivalu. Kasnije sam "kružio" po opatijskim, zagrebačkim festivalima, beogradskim proljećima, splitskim...

Običaj je da se govori i o nagradama, ali ko da pobroji sve te silne nagrade koje je osvojio Jovan Adamov. No, bilo je tu od prvih do trećih, i od publike i od žirija.

Drugim riječima, uspio je u kompozitorskom radu da pomiri ukuse i publike i žirija. Znači, pjesma za dušu, a uz to i kvalitetna! Teško kome to polazi za rukom. Možda zato što nikada taj posao nije radio zbog nagrada, jer on je prije svega mašinski inženjer!

- Studirao sam mašinstvo ali sam paralelno učio i muzičku školu, i onda je prevagnula ljubav prema muzici.


"Kolorit" najslušaniji u Americi



A ta ljubav pretočila se i u prvi divni hit koji je komponovao, "Malo riječi treba da se voli", koji je na davnoj "Opatiji 66" interpretirala Gabi Novak.

Teško je iz mnoštva tih kompozicija izabrati mu najdražu, jer se trenutno bavi isključivo instrumentalnom muzikom tako da je okupiran orkestracijama, aranžmanima, instrumentalnim verzijama.

A gdje to Jovan Adamov plasira tu svoju instrumentalnu muziku?

- Plasiram je na jugoslovenskim prostorima, a sarađujem i sa austrijskim izdavačem koji se zove "Belvedere muzik", a oni ta izdanja plasiraju po belom svetu. 

Imam informaciju da je prošle godine jedna moja instrumentalna numera, koja se zove "Kolorit", u tzv. biznisu "bekgraund" muzike, muzike koja prati instrumentalnog izvođača ili se izvodi kao čista instrumentala (i na Zapadu je to vrlo razvijen biznis, to ozvučavanje zatvorenih i otvorenih prostora instrumentalnom muzikom) bila najslušanija instrumentala u Americi!

Inače, preko japanskih predstavnika, koji moje klavirske instrumentale distribuiraju po svetu, očekujem informacije o uspehu.

Instrumentalna muzika i njeno istraživanje je mala satisfakcija novosadskom kompozitoru Jovanu Adamovu za sve uspehe koje je postigao sa našim pjevačima, na domaćim festivalima, komponujući im hitove sa kojima su zajedno osvajali nagrade.

Pa, vratimo im se, da barem spomenemo sve one s kojima je sarađivao Adamov: s Borom Đorđevićem dok je još bio u grupi "Suncokret", sa "Korni grupom" na Splitskom festivalu, Gabi Novak, Ljiljanom Petrović, Ivom Robićem, Biserom Veletanlić, Majom Odžaklievskom, Zdravkom Čolićem, Nedom Ukraden... 

Gdje bi nas dalje nabrajanje odvelo!

Ali, spomenusmo saradnju sa "Korni grupom", a i sa Ljiljanom Petrović! To je jedan zaista velik muzički dijapazon. Kako se kompozitor može njemu podrediti?

- Pa, ja sam odrastao u sredini gde je stecište višenacionalne kulture u kojoj automatski ima više vrsta afiniteta. Počev od gradske muzike, odnosno starogradske, koja je osnova za ostale vrste muzike. S tim što u Vojvodini narodnosti još inkliniraju ka šlagerskoj muzici, a opet u Srbiji ka rokerima. 

A ja sam kao klinac odrastao uz "Bitlse" i "Rolingstonse", čak sam i sam na igrankama svirao tu muziku. Tako da se to dvoje u meni ujedinilo.

To je muzika moje mladosti.


Balašević je prepun ideja



Kao muzički urednik na Televiziji Novi Sad, Jovan Adamov ne želi baš iskreno da se izrazi o kvalitetu njihovog programa jer je i sam sudionik tog posla.

No, ideja uvijek ima, ali ih je teško realizovati, jer vlada kriza morala kod izvođača.

- Svi izvođači koji nisu u toku popularnosti "sede vam na vratu" ne biste li ih uvrstili u emisiju. Onoga trenutka kada zauzmu poziciju od prvog do trećeg mesta na top-listi, obećanja postoje, ali na dan snimanja nema nikoga!

I onda kreće "lov i ribolov" da se "rupa" popuni!

I tu onda odlučuje entuzijazam!

Pomalo smo zatekli kompozitora Jovana Adamova pitanjem šta misli o svom kolegi i sugrađaninu, kompozitoru Đorđu Balaševiću?

- Ja mislim da neću preterati ako kažem da je on svojevrsni genijalac u tom kantautorskom smislu. On je u suštini veliki improvizator, ali je prepun ideja koje iz njega gamižu kao mravi. Čovjek koji je u svoj frci šou-biznisa uspeo da sačuva taj svoj unutrašnji mir, porodični, mir prema svemu što ga okružuje, zadržao je svoje drugare sa kojima se oduvek družio. On ne robuje šou-biznisu, i tu masu svojih ideja ima mogućnosti da u tom svom miru kanališe.

Vratimo se u muzičku radionicu Jovana Adamova.

Uvijek čovjek koji komponuje, stvara, ima u sebi neku intimnu želju: "E, da mi je komponovati još za...". Da li takvih razmišljanja ima i kod ovoga kompozitora?

- Pa, ja tu ne mogu da budem jasan do kraja. Konkretan odgovor je nemoguće dati. Jer svakom autoru je stalo do vrsnog interpretatora. Ali vrlo često vrsni interpretatori nisu i aktuelni, tiražni. Ja sam vrlo mnogo radio za takve pjevače, ali nisu još bili toliko aktuelni i tiražni, ili su već prestali da budu tiražni.

To je sada kod svakog autora neka unutrašnja borba, šta da uradi? U ovom trenutku ne mogu da se opredelim za koga bih želeo da komponujem!

Ali, ostaje preokupacija instrumentalnom muzikom.

Trenutno Jovan Adamov u svojoj muzičkoj radionici stvara produkciju instrumentalne muzike sa gostujućim bečkim dirigentom Karlom Grelom i njegovom kćerkom Renatom Grel, koja je pijanistkinja. To je laka koncertna orkestralna muzika.

Ta produkcija će se naći na LP ploči u izdanju PGP RTB. Jedan dio će štampati i produkcija u Beču, a nekoliko numera su već štampali na kompilacijskim pločama.

I notno izdanje će se pojaviti u izdanju "Belvedere muzika", koja će se distribuirati po svijetu.

Adamov ponovo priprema seriju "Muzički tobogan", dječiji program koji radi u saradnji sa Minjom Subotom. Osam punih godina je ta serija na programu TV Novi Sad.

EBU džez-koncert se ove godine održava u Novom Sadu 17. juna ove godine, i na ovoj velikoj evropskoj smotri džeža Jovan Adamov je predsjednik Programskog savjeta!

Učestvuje sedamnaest evropskih zemalja sa svojim najboljim džez-muzičarima! A kao šef Produkcije zabavne muzike RTV Novi Sad radi na okupljanju mladih stvaralaca i na plasiranju njihovog materijala na televiziji i radiju, te nosačima zvuka.

Puno i kompozitorskog i organizacionog rada.

Ali mi vam odajemo, prije svih, jednu tajnu Jovana Adamova: namjerava da se vrati pisanju zabavne, odnosno pop-muzike.

Dakle, pjevači spremite se za nove hitove!

Napisao: A. Tomašević, foto: Hit, obrada: Yugopapir (Hit, 1988.)






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate