Ibn Tup: Grupa koja nakon dva singla i tri godine muzičkog lutanja najzad ima hit pesmu "Njen tata"

Decembar 1978: Uspesi i neuspesi jugoslovenske pop scene analiziraju se najčešće samo kroz rad vrhunskih grupa i pevača a bezbroj je primera kvalitetnog delovanja mnogih sastava koji, daleko od centra muzičkih zbivanja, ostaju nezapaženi.

Za izlazak iz anonimnosti u takvim uslovima potrebno je mnogo više rada, odricanja, nepokolebljivosti, strpljenja, i iznad svega sreće, da ne kažemo tuđe dobre volje.

Jedna od takvih grupa iz "drugog plana" je i novosadski sastav IBN TUP.

Posle pune tri godine ozbiljnog rada oni su, čini se, na pravom putu da publici predstave svoje najbolje izdanje.


Možda će neko reći kako je grupa Ibn Tup nepovratno prokockala mnoge prilike da napravi ozbiljniji i smeliji korak na jugoslovenskoj pop sceni: nastup na koncertu kod Hajdučke česme, svejugoslovenska turneja sa sastavom "Buldožer", učestvovanje na prošlogodišnjem "Boom" festivalu i uz to - dve snimljene singl ploče. 

Šanse koje bi mnoge već lansirale u sam vrh domaće muzike.

Međutim, mladi i vrlo ambiciozni Novosađani još su daleko od toga.

Razlog možda treba tražiti u trogodišnjem muzičkom lutanju, iznalaženju onog pravog puta do slušaoca, u mladalačkom snu o uspehu preko noći, personalnim problemima ali isto tako i u nedovoljnoj podršci onih od kojih se to najviše očekivalo. 

Nesreća je možda i u tome što u stalno prisutnom grču dokazivanja i predrasuda često nisu mogli da prevaziđu neke nedostatke kojima su od početka bili opterećeni.

Talentovani muzičari, a Ibn Tup to jesu, najbolji su dokaz da oni koji ne nađu najbolji odnos između
prevelikih želja, u nestrpljenju često odlutaju pogrešnom stazom.

Ali, posle raznih peripetija, novosadski sastav je krojeći svoju muzičku sudbinu od dvorane do dvorane, od nastupa do nastupa, verujući u ono što radi, sakupio previše iskustava da bi i dalje grešio.

Uz dve zanimljive singl ploče, od kojih se ova poslednja sa kompozicijom "Njen tata" našla i na nekim listama "najslušanijih" i uz pomoć materijala koji upravo pripremaju za svoj novi dvostruki "maksi" singl treba da stvore utisak da smo u grupi Ibn Tup dobili zanimljiv sastav. 

Napisao: Dragan Gojković (Zdravo, 1978.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate