Pretražite Yugopapir

Cvrčak i mravi: Od novosadskog dvoboja sa Vikontima (1969) - do hit singla "Da se nosiš" (1979)

April 1969: Ne upuštam se u ocene o tome koji je najbolji i najpopularniji vokalno-instrumentalni sastav koji se čuje preko Radio-Novog Sada.

Podrazumevajući pri tom, naravno, novosadske ansamble.

Umesto ocene - napravio sam tihi ring u klubu Radio-stanice.

Pozvao sam sudije, udario u gong i pustio njih da se međusobno obračunavaju, muzički i uopšte. 

Pa - kom čvoruge, kom muzika.


VIKONTI: Od 5. aprila 1965. mi smo: najčistija bit-grupa, a 1967. ubacujemo u sastav najlepši i najbolji saksofon i najorguljastije orgulje, pa smo danas, posle svih tih izmena, najbolji i najlepši sastav pod kapom nebeskom - o Novom Sadu i da ne govorimo. 

Najbolji muzičari novosadskog kosmosa zovu se: Nedeljko Nerlović-Šime, bas-gitara, Steva Kiralj-Njum, saksofon, Ika Kosovac, solo-gitara, Dubravko Prosenik-Duda, baterije, i Milan Banković-Buca, orgulje i pevanje.


CVRČAK I MRAVI: Mi smo prvorođeni sastav ovog podneblja, u ovom sastavu smo od 1967, mi smo najelegantniji, najlepši, najšarmantniji i najzaljubljeniji sastav na sve četiri novosadske strane sveta. 

Zovemo se: Vojin Tišma-Bekus, solo-gitara, Branimir Prosenik-Braca, bas-gitara, Miodrag Đisalov, orgulje, Branko Pražić-Brka, ritam-gitara i vokalni solista Dragan Davidović-Gus, uz put i bubnjevi.


GONG! PRVA RUNDA:


- Ko bolje svira?

VIKONTI: MI!

CVRČCI: MI!


- Koji je sastav popularniji?

VIKONTI: NAŠ!

CVRČCI: NAŠ!


(Nečisti udarci. Publika zviždi. Sudija viči "Brek"!)


- Ko se češće pojavljuje na talasima Radio-Novog Sada?

VIKONTI: ONI TREĆI!

CVRČCI: NI MI NI ONI!


- Ko spada u veće padavičare? 

VIKONTI: ONI!

CVRČCI: ONI!


(Povici "Tako je, nije tako, udri ga"!)


- Ko će prvi od vas leteti na Mesec? 

VIKONTI: Mi idemo i dalje! 

CVRČCI: Gde god stigli - zateći će nas!


(Sudija se hvata za glavu i broji ekipama. Ekipe za svoj račun broje sudiji do osam i konsultuju se da li da ga diskvalifikuju).


GONG! KRAJ RUNDE!


(Bit-sastavi pevaju "Ti me, Mico, ne voleš" i popreko se gledaju).


GONG! POSLEDNJA RUNDA!


- A sad sasvim ozbiljno: Šta mislite jedni o drugima?

VIKONTI: Sa "Mravima" nema problema, simpatični su momci, samo nikako da utvrdimo ko je među njima Cvrčak. Konačno, oni su na zvaničnoj rang-listi prvi u Novom Sadu, a to, svakako, nešto znači.


CVRČCI: Mi smo prvi, oni su zvanično drugi, ali onako privatno - možda oni ipak imaju za nijansu bolji repertoar. Sviraju soul, ritam i bluz. Uostalom, to su nam najbolji prijatelji među muzičarima i najbolji muzičari među prijateljima.

Zabeležio i snimio: Đorđe Fišer (RTV revija, 1969.)


*****



Oktobar 1979: Između svih onih avanturista i zanesenjaka, između onih koji su starili na sceni, prenoseći i gradeći svoju karijeru od pozornice do pozornice, "od šanka do šanka", od nebrojnih koji su tamo šezdeset i neke pošli u pustolovinu što je nazvasmo "popularna muzika" - malo njih još srećemo.

Ili su ostavili bar neki trag i sada se kriju iza pisaćih mašina po kancelarijama, ili provode poslednje dane pozne mladosti maštajući o tome da se vrate i pokažu "klincima" šta je to "rock'n'roll".

Međutim, ima onih heroja koji se još uvek ne predaju pred naletom novih.

Svesni i svojih mogućnosti i svoga mesta, ali sa uvek prisutnom nadom da još uvek imaju dosta čari i mnogo toga da pokažu i kažu "nekim novim klincima", u Novom Sadu, evo već, punih dvanaest godina deluje grupa "Cvrčak i mravi".

Znam, dragi moji klinci, ovo ime vam danas ništa ne govori.

Oni stariji verovatno i ne čitaju "Strip zabavnik".

Ali ako vam kažem da ova grupa gotovo bez prekida svira od 1969. godine, da iza sebe ima tri nastupa na "BOOM" festivalima, nekoliko nagrada na pokrajinskim gitarijadama, na desetine tonskih zapisa u Radio Novom Sadu, jedan singl izdat još 1973. ("Pazi mala, pazi sada" i "Ptica") nekoliko snimaka na raznoraznim koktel pločama, uz bezbroj koncerata - igranki, onda je to već nešto!

Ovih dana postali su vlasnici nove male ploče u produkciji Radio Televizije Ljubljana ("Da se nosiš (kupiću ti haljinu)" i "Ako nećeš ti, hoće druge tri").

Ta ploča koju su snimili "Cvrčak i mravi" verovatno neće doći na prvo mesto top liste.

Verovatno i oni sami dele mišljenje da to nije "velik" singl. Jednostavno: simpatična, lepršava, prijatna ploča koja ne obavezuje, ali doprinosi dobrom raspoloženju.

U svakom slučaju, lepo je što su još uvek tu sa nama. Lepo je i zbog toga što nas podseća na "nezaboravne lude godine" i zbog toga što ta pionirska generacija domaćeg rokenrola ima još uvek dosta toga da kaže.

Napisao: Dragan Gojković (Strip zabavnik, 1979.)






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate