Pretražite Yugopapir

Muzičko leto 1984, The Meteors u Jugoslaviji / Publika začuđena: Ni pank, ni rokabili, već psihobili




Publika je ovde sjajna. Juče smo svirali u Zagrebu, danas u Beogradu i oba koncerta smo sa uživanjem odsvirali

Pank još uvek živi. Možda u malo promenjenom izdanju, ali živi. Muzičari, koji se bave tim žanrom, povremeno pokušavaju da se udalje od prvobitne forme, istražuju neki svoj put, daju novo ime, novi smisao, no sve je to ipak - "to".


*****



Publika koja se 24. maja okupila u SKC-u (bend je 23. maja nastupio i u zagrebačkom Kulušiću - op. Y.) uverila se u to nakon prvih desetak minuta žestoke svirke grupe "Meteors" (Meteori).

Ovaj trio, koji je u okviru svoje druge evropske turneje svratio i do nas, pošteno je odradio sat i kusur svog programa. Iako najavljeni kao rokabili-bend prijatno su iznenadili žestokom svirkom najviše poklonike panka.

Koncert je protekao u vatrenoj atmosferi, a sve vreme u centru pažnje bio je lider sastava Pol Fenč (P. Paul Fenech) (pre će biti Fenek, nego Fenč - op. Y.)  

Upečatljivim glasom i energičnim sviranjem poluakustične džez-gitare, on je uspeo da čitavo vreme drži na nogama auditorijum, u kome je bilo i puno istaknutih ličnosti jugoslovenskog roka.

Suprotnost njegovom horor izgledu predstavjao je basista Rik Ros (Rick Ross) sa rokabili imidžom, koji je kao zakucan stajao sve vreme na istom mestu.

Treći član benda, bubnjar Jan (Spajder) Kabit (Ian Spider Cubitt) je punih 80 minuta pucao na svojoj opremi i pokazao se kao najbolji instrumentalista trojke.

U garderobu smo stigli prerano. Morali smo čekati dok društvo sa bine dođe do vazduha. Nakon malog osveženja, razgovor je krenuo.



Ja ne mogu da sviram sa bilo kim




Džuboks: Prilično ste se umorili. Znači li to da žive svirke, koje vi priređujete, zahtevaju priličnu kondiciju?


Pol Fenč: Svakako, međutim, mi imamo i dodatne neprilike: sa bendom su na putu još tri tehničara, a vozačke dozvole posedujemo samo Jan i ja.

Nas dvojica se smenjujemo između dva grada u kojima gostujemo, a to je prilično naporno, pogotovo kada posle višesatne vožnje moraš i na bini odraditi svoj posao.


Džuboks: Od kada svirate u sadašnjoj postavi?


Pol Fenč: Tek tri meseca. Grupa "Meteors" se oformila pre tri godine, ali iz originalne postave sam samo ja tu. Rik svira sa mnom već godinu dana, dok se Jan priključio pre tri meseca.


Džuboks: Često menjaš postavu?


Pol Fenč: Da. Teško je naći prave ljude. Ja ne mogu da sviram sa bilo kim.


Džuboks: Najavljeni ste kao rokabili-bend, ali čini mi se da je to što radite prilično žestoko za rokabili, bliže panku, možda?


Pol Fenč: Da, sa pank prizvukom. Nismo hteli da radimo klasični rokabili, već nešto jače, agresivnije, nešto što nama najviše odgovara.


Džuboks: O čemu pevate?


Pol Fenč: O smrti. Uglavnom o tome. O smrti i ubijanju. Teme iz horor filmova. Tako je izmišljen i naziv psihobili, a to se odslikava i na nastupima.


Džuboks: LP prvenac se pojavio ’81. Šta je bilo posle toga na diskografskom području?


Pol Fenč: Nakon albuma "In Heaven" sledio je drugi studijski projekat, nazvan "Wrecking Crew", pa serija singlova od kojih je najzapaženije prošao "Mutant rock" i na kraju živi album "Meteors live".





Džuboks: Da li je muzika, koju radite, popularna danas na ostrvu?


Pol Fenč: Da, izuzetno smo popularni u Engleskoj.


Džuboks: Momentalno ste na evropskoj turneji. Kako prolazite kod inostrane publike?


Pol Fenč: Dosad smo bili u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj i svuda smo primljeni kao i kod kuće.


Džuboks: Ovo je vaša prva poseta Jugoslaviji?


Pol Fenč: Da, u drugu turneju smo uključili i Jugoslaviju.


Džuboks: Kakvi su vaši prvi utisci?


Pol Fenč: Publika je ovde sjajna. Juče smo svirali u Zagrebu, danas u Beogradu i oba koncerta smo sa uživanjem odsvirali.


Džuboks: Kakvi su dalji planovi benda?


Pol Fenč: Nastavljamo turneju: Italija, Španija, posle skok do Japana, pa nazad u Poljsku. Kad završimo sve to, vraćamo se u Englesku da snimimo dupli studijski album na kome će biti 24 pesme.

Onda ćemo se malo odmoriti i opet krenuti.


Džuboks: Hoće li u program te turneje opet biti uključena i poseta Jugoslaviji?


Pol Fenč: Apsolutno!


Džuboks: Hvala na razgovoru!


Pol Fenč: Hvala i vama!

Razgovarali: Zoran Ilić i Atila Beder, obrada: Yugopapir (Džuboks, jun 1984.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate