Pretražite Yugopapir

Mišel Platini, superzvezda EP 1984: Od vaših igrača poznajem Sušića i tvrdim da igra fantastično




Fudbal shvata kao igru u kojoj uvek iznova traži najbolja rešenja. Lucidnost i elegancija s kojom ih pronalazi zasenjuju atraktivnost i isticanje koji su svojstveni nekim drugim fudbalskim magovima

Mišel Idalgo: "Platini je lider u bilo kom timu, u bilo kojoj igri". Michel, mon amour. Mišel, ljubavi moja. Ne govori mu tako samo njegova mlada supruga Kristel.

Mišel je ljubav Francuskinja, Italijanki. Popularan, bogat. Superzvezda.


*****



Mišel Platini ipak je, pre svega i iznad svega, ljubimac fudbalskih navijača. I stručnjaka. Najbolji fudbaler Evrope 1983. Najbolji fudbaler sveta po mišljenju Idalgoa, Dervala. Bolji od Maradone, Zika, Rumenigea.

Verovatno najbolji francuski fudbaler svih vremena posle Rajmonda Kope. Ili zajedno s njim.

U Jugoslaviji Mišel Platini nije poznat kao nekad Krojf ili Bekenbauer, Kigen ili Simonsen. Nikad nije igrao protiv jugoslovenske reprezentacije.

Prošle jeseni, u dresu italijanskog šampiona "Juventusa" samo protiv Safeta Sušića, člana "Pari Sen-Žermena".

- Sušić igra fantastično!

Iz Mišelovih usta u ... Tozine uši!


Ključ za svaku bravu



Mišel Platini je nadmoćno osvojio titulu najboljeg igrača Evrope 1983. Gotovo jednoglasno - 110 poena u anketi "Frans fudbala", drugi Ken Dalgliš 26, treći Alan Simonsen 25 poena - novinari su Platiniju dodelili "zlatnu loptu".

Godine 1977. izmakla mu je za samo nekoliko poena. Bio je treći iza Simonsena i Kigena. Danas je Italija njegova. Francuska takođe.

Platini je "kralj" fudbalske Evrope.

Rođen je 21. jula 1955. u okolini Nansija. Visok 178. cm, težak oko 70 kg.

Počeo u Nansiju, proslavio se u "Sent Etjenu", fudbalsko majstorstvo doveo do savršenstva u "Juventusu" u koji je, u leto 1982, prešao za 650 miliona lira.

Bez njega "Sent Etjen" je potonuo do kvalifikacija za opstanak u Prvoj francuskoj ligi. A nekada je klub našeg Ivana Ćurkovića žario i palio Evropom. S Platinijem, takođe. 

Mišel je prešao Alpe i u domovini svojih predaka postigao ono što nije uspelo nijednom Francuzu postao je najbolji golgeter u italijanskoj ligi koja ima klubove s najboljim odbranama.

Sa 18 golova u sezoni 1982/83. ne samo da je "otključao" čuveni italijanski "katenačo" nego je tu nepopularnu fudbalsku "bravu" učinio prevaziđenom, poslao je na fudbalski otpad.

Ni u ovom prvenstvu, 1983/84. koje je koliko juče završeno Platini nije učinio manje: "Juventus"je prvak Italije, u finalu Kupa pobednika kupova ...

Odavno niko poštenije i uspešnije nije "odradio" svoj posao zaključen dvogodišnjim ugovorom. I ne samo to: Platini je u zemlji svetskih prvaka fudbalsku igru uzdigao iznad vrhova Alpa.

Mišel Platini je fudbaler koji sve zna o fudbalu: izvanredan tehničar, dobar dribler, izuzetan strelac, čovek sposoban da bude deo fudbalske "mašine", ali i da sam bude motor.

Borben, ali iznad svega korektan fudbaler, Mišel Platini fudbal igra glavom. I bukvalno, ako zatreba, ali termin treba shvatiti i u prenosnom značenju. Platini, više od drugih, misli kad igra. Ali, munjevito.

Fudbal shvata kao igru u kojoj uvek iznova traži najbolja rešenja. Lucidnost i elegancija s kojom ih pronalazi zasenjuju atraktivnost i isticanje koji su svojstveni nekim drugim fudbalskim magovima.

Za francusku reprezentaciju na PE Mišel Platini će igrati srcem. U dresu "trikolora" debitovao je 1976. protiv ČSSR i na PE proslaviće jubilej - pedesetu utakmicu. Možda će od tada "Platini čudesni", "Platini zlatni", "Gospodin Francuz" - kako ga sve ne zovu - postati i "Platini legenda".

Možda će nadmašiti čuvenog Žista Fontena koji je za francusku reprezentaciju postigao najviše (27) golova u istoriji fudbala u "zemlji galskih petlova".

Ipak, neka to ne bude baš protiv... Jugoslavije!


Tatina mezimica



Do njegove vile od 350 kvadratnih metara, "skrivene" u zelenilu brežuljaka u okolini Torina gotovo da nije moguće doći. Retko ko i pokušava.

Mišel Platini, onakav kakvog ga svaki ljubitelj fudbala voli, dostupan je svima na stadionu "Komunale", a evo sada i na stadionima PE.

Tamo je Mišel Platini vredniji od zlata. Platinast.

A kod kuće? Muž lepuškaste Kristel, otac petogodišnjeg Lorana i trogodišnje Marine. Loran već ide u školu, Marina je Mišelova ljubimica. Svakog ponedeljka s njom provodi celo popodne i veče.

Mišelova supruga Kristel zavolela ga je kad je bio samo "lokalna" francuska sportska zvezda. Pratila ga je na putovanjima, bodrila na utakmicama.

Sada ne sme ni da kaže svoje novo prezime, potpisujući čekove koristi devojačko.

Na utakmice više ne ide. Navijači su joj prosto "oteli" Mišela, a prezime Platini je toliko poznato da niko više i ne zna Kristel po imenu već samo kao "suprugu Mišela Platinija".

- Mišelova popularnost, koja mi je na početku braka godila, sada je počela da me guši. Opterećuje me. U Torinu se družim najviše sa suprugom poljskog internacionalca Bonjeka, Višiom. Idemo na časove aerobika, igramo tenis, učimo italijanski. Mišel ga već tečno govori, svake sedmice se pojavljuje na televiziji i komentariše evro-golove.

Postoji period od petnaestak dana u godini kad je Mišel Platini običan, porodičan čovek. Otmen gospodin.

Tada potpuno zaboravlja na fudbal, nijednom ne šutne loptu.

Tako je bilo i prošlog leta na prelepim plažama, na Maldivima.

U tropskom raju Platini se posvećuje omiljenom hobiju - podvodnom ronjenju. I, ponovo, svojoj kćerki Marini, kojom je opčinjen baš kao i fudbalskom loptom na zelenom polju.

Mišel Platini ne zna da sakriva očinsku ljubav. Na drugačiji način on ispoljava i onu drugu - fudbalsku.

Platini zarađuje milijarde, ali kad ga budete gledali na PE setite se: Mišel Platini ume da opčini fudbalskom loptom iznad svega zato što je voli.

Obrada: Yugopapir (Eurekin Evro fudbal, jun 1984.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate