Zoran i Bojan Rambosek: I tata i sin beru lovorike na polju muzike / Pesma za Toma Džonsa? (1971)




Kad čuje pesmu "Tata, ja te volim", koju pevaju Miro Ungar i njegov sin Alan, Bojan kaže da mu se sviđa, ali da je ipak lepša naša "ovca" - priča Rambosek - otac

April 1971: Kompozicije Zorana Ramboseka prihvatili: Silvana Armenulić, Mustafa Ezić, Tereza Kesovija i (možda) Dalida ... Mali Bojan zasenio oca - popularnošću ...


*****



Otac i sin Rambosek (Zoran i Bojan) beru lovorike na polju zabavne muzike. Zoranova kompozicija "Pesma o vuku i ovci", nedavno snimljena na ploči, zasenila je sve ranije tvorevine ovog beogradskog kompozitora.

Prvi tiraž je već rasprodat, a već se štampa drugi. Stihove "Čini mi se vekovima..." pevuše na ulici mnoga deca, a čuje se i poneki stariji glas...


Stariji



Zorana je ohrabrio uspeh "Vuka i ovce", pa je krenuo u "napad". Saopštio nam je hrpu novosti o svojim kompozicijama koje će pevati poznati interpretatori, pravi "vukovi" zabavne (i narodne!) muzike:

- Silvani Armenulić ponudio sam da peva kompoziciju "Tvoje lažne suze". Prihvatila je. Njen stil mi se dopada i muziku sam joj pisao "po meri".

I Mustafa Ezić će pevati Rambosekovu kompoziciju. Pesma "Zbog tebe, draga, bolujem" već je planirana za ploču čiji je početni tiraž 50.000 primeraka.

- Nedavno sam Terezi Kesoviji dao kompoziciju "Majka sa Marjana" posvećenu Meštrovićevoj skulpturi majke. "Vuka i ovcu" dao sam francuskoj pevačici Dalidi, kad je nedavno gostovala u Beogradu.

• Kako ste krenuli, još ćete ponuditi neku svoju kompoziciju i Tomu Džonsu?

- I hoću. Samo treba da odem u London! Imam nešto i za njega - ozbiljno kaže Zoran.

Ovih dana primljena mu je kompozicija za "hit" Drugog programa Radio Beograda. To je pesma "Voleo sam curu bosu" na tekst Tome Jošanovića, koju će, izgleda, pevati mladi Zoran Milivojević,


Deca



Vratili smo se na dečji teren...

Zoran objašnjava uspeh kompozicije "Pesma o vuku i ovci" veoma lako:

- Dosad su se za decu pisale samo pesme o kucama i macama, ali današnja deca više vole "prave" pesme. Zato je popularna "Trla baba lan" Korni grupe, "Didu, lidu, dadu" Đorđa Marjanovića... Ja sam na tekst Ljubivoja Ršumovića jednostavno napravio zabavnu melodiju. Pokazalo se...

Mali Bojan, petogodišnjak, zasenio je i oca. Na ulici ga prepoznaju, traže autogram. A on se buni što ga svuda teraju da peva.

- Kad čuje pesmu "Tata, ja te volim", koju pevaju Miro Ungar i njegov sin Alan, Bojan kaže da mu se sviđa, ali da je ipak lepša naša "ovca" - priča Rambosek - otac.

Posle ovakvih uspeha. Zoran Rambosek je pretrpeo i jedan neuspeh: za ovogodišnje "Beogradsko proleće" nvije mu odabrana ni jedna kompozicija.

Ipak, nije razočaran:

- Pripremio sam još dva hita za televizijsku emisiju "Dvogled", pesmu "Mamina maza" i kompoziciju "Zašto neke pesme ne volim". Obe će pevati Bojan, naravno! - rekao je na kraju.

Obrada: Yugopapir (D. M, TV novosti, april 1971.)