Zoran Rambosek: Zašto je prekinuta pevačka karijera njegovog sedmogodišnjeg sina Bojana? (1973)




Dok ja komponujem, on sedi pored klavira i sluša. Čim mu se nešto učini poznato, a to se naravno dešava, on kaže: "Nemoj tata tako! To su već drugi napisali"

Jul 1973: Poznati kompozitor dečjih pesama odlučio da prekine pevačku karijeru svoga sedmogodišnjeg sina Bojana... Poznati umetnik Miroslav Čangalović uskoro na ploči peva šansone Zorana Ramboseka ...


*****



Beogradski pevač i kompozitor Zoran Rambosek, autor popularnih dečjih "šlagera" "Vuk i ovca", "Babaroga", "Cica iz Grivca" i drugih, pre nekoliko dana diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, na odseku organizacije.

Tema Rambosevog diplomskog rada bila je: "Organizacioni oblici kulturno-umetničkih izvođenja i realizacija njihovih radio prenosa".

Izbor ove teme nije iznenadio one koji znaju da poznati pevač i kompozitor već punih dvanaest godina radi kao tonski tehničar u Radio-Beogradu. Dospeo je čak do najvećeg stepena ove profesije - ton-majstora, ali to neće još dugo raditi jer, kako kaže, sa novom diplomom postaće producent Radio-Beograda.

- Mislim da ću biti dobar producent - ponosno kaže Rambosek. - Odlično poznajem muziku, radio-tehnika mi je godinama bila glavna struka, sada imam i diplomu Akademije pa, prema tome, odlično sam upućen u sve što treba da zna jedan organizator na radiju.

Ipak, najveća ljubav Zorana Ramboseka ostaje muzika.

S obzirom da je svoje najveće uspehe ostvario u oblasti dečje muzike, donekle zahvaljujući i svom talentovanom sinu Bojanu, kompozitor obećava da će uvek ostati veran ovom muzičkom rodu, mada će se, kako kaže, povremeno ogledati i kao kompozitor zabavne i narodne muzike.

Tokom ovog meseca mališane će obradovati nova ploča dueta tate Zorana i sina Bojana na kojoj će se nalaziti četiri Rambosekove kompozicije, jedna na tekst Dragana Lukića i tri na tekst Ljubivoja Ršumovića.

Početkom jeseni, pojaviće se i prva longplej ploča popularnog tate i još popularnijeg sina. To će biti neka vrsta retrospektive malog i velikog Ramboseka, jer će se na ploči pored osam novih kompozicija naći još toliko starih, već dobro poznatih pesama.

Međutim, ista ploča označiće, bar za sada, i kraj pevačke karijere malog Bojana.

Sigurno je da će ova vest iznenaditi i rastužiti njegove mnogobrojne obožavaoce, ali tako je odlučio tata Zoran, a ne treba sumnjati da on još vodi glavnu reč u ovome duetu.

- Mislim da Bojan polako prestaje da bude interesantan publici - kaže Zoran Rambosek. - On je sada u godinama kada se suviše brzo raste. Pored toga, ja komponujem muziku uglavnom za uzrast između tri i sedam godina, a Bojanu je upravo sedam, što znači da je dostigao graničnu starost. On ide u dve škole, u osnovnu i u muzičku, pa mu je potrebno sve više vremena za učenje. A meni, kao ocu, ni na kraj pameti nije da mu u tome smetam...



I Bojan je počeo da komponuje



Bojan Rambosek pored osnovne škole uči i treću godinu klavira u muzičkoj školi. Odličan je đak: ove godine imao je samo jednu četvorku i to - iz matematike. Mnogi su njegovom ocu zamerali što ga voda po priredbama i koncertima, često uveče kada ostala deca već spavaju, tvrdeći da stiče slavu, popularnost i novac zahvaljujući talentu svog nejakog sina.

- Uvek su me ljutile takve priče - pravda se Rambosek. - Ne vidim da je bilo ičeg nepedagoškog u tome što sam omogućio svome sinu da peva. Pogotovo što je on uvek pevao svoju, dečju muziku i to - sa velikim zadovoljstvom! 

Ja ga nikada na to nisam terao, jer Bojan jednostavno voli da peva.

Da mi je stalo do Bojanove popularnosti i biznisa, nikada ne bih odbio dve ponude za film i jednu ponudu za televizijsku seriju od osam epizoda koje su mome sinu ponuđene.

A učinio sam upravo to...

Pre izvesnog vremena, poznati umetnik Miroslav Čangalović izdao je ploču na kojoj peva dve kompozicije Zorana Ramboseka.

- To što je Čangalović pristao da snimi moje pesme predstavlja najveće priznanje mom kompozitorskom radu - diči se Rambosek. - Zbog toga sam se odlučio na još tešnju saradnju sa velikim umetnikom. Upravo pripremamo novu ploču na kojoj će Čangalović pevati jednu dečju pesmu i jednu šansonu koju sam komponovao na stihove Svete Vukovića.


Miroslav Čangalović: Intervju (1975)

S obzirom da Zoran Rambosek tako mnogo komponuje mnogi se čude što njegovih pesama već duže vremena nema na domaćim festivalima.

Izgleda da to nije greška ovog kompozitora jer on se već dve godine uporno trudi i na tom planu ali - bez uspeha.

Kako sam kaže, čini se da žiriji zabavno-muzičkih smotri nemaju baš mnogo sluha za njegovu muziku.

Ipak, Zoran ne gubi nadu, piše i dalje, jer komponovanje mu je u krvi: njegov deda se time bavio, otac isto tako...

- I Bojan je počeo da komponuje - hvali se tata - Zoran. - Ima već dve svoje pesmice koje svira čim završi školske vežbe. Veoma sam zadovoljan njegovim muzičkim talentom, čak sam u njemu dobio novog, svojevrsnog saradnika. Dok ja komponujem, on sedi pored klavira i sluša. Čim mu se nešto učini poznato, a to se naravno dešava, on kaže: "Nemoj tata tako! To su već drugi napisali"...

Obrada: Yugopapir (D. Š, RTV revija, jul 1973.)