Mira Furlan i Le Cinema - ili Bora Đorđević i Riblja čorba: Ko je imao bolji koncert u Zagrebu (1986)



Mnogi od nas u dobrom raspoloženju slažu slične rime, no lascivnost privatnog i javnog dvije su potpuno suprotne aktivnosti. Ne mislimo, dakako, da bi netko zbog spominjanja genitalija i njihove upotrebe trebao dobiti po prstima, već zato što smo se u Domu sportova okupili prije svega zbog rock-svirke

Mira Furlan pjevala je s grupom Le Cinema u Kulušiću, a Bora Đorđević, uz tisuće Zagrepčana, u Domu sportova... Zagrepčani su ovih dana gotovo svakodnevno mogli uživati u najrazličitijim koncertima, jesu li uistinu uživali? - to je pitanje o kojem bismo mogli raspravljati. Koncertno obilje nije uvijek i izbor ugodnih glazbenih doživljaja ...


*****



Nastupi grupe Le Cinema i njihove gošće Mire Furlan, te Bore Đorđevića i njegove Riblje čorbe potpuno su različiti glazbeni doživljaji. Dok je Mira Furlan izišla na scenu Kulušića neopterećena bilo kakvom nužnošću dokazivanja veličine vlastite karijere, Bora je imao i te kako velikog povoda da odsvira koncert koji će se pamtiti.

Kako to već biva u praksi - favoriti često izgube kontrolu nad svojim postupcima.

Tako je i Bora Đorđević nedoumice oko pitanja njegove trenutne vrijednosti riješio na najgori mogući način.


Riblja čorba prangija poput najizlizanijih teškaša



Svjestan da taj koncert nije obična svirka, i promocija još jednog u nizu novih albuma, Bora i Čorba počeli su svirku žestokim verzijama svojih provjerenih hitova.

Kada bi publika i njeno ponašanje bili jedino mjerilo za vredovanje nečijeg uspjeha i vrijednosti Čorba bi se bez velikog razmišljanja mogla proglasiti izuzetnim sastavom. No, postoje i neka objektivna mjerila, bez obzira što to Bora i njegovi najvatreniji navijači ne priznaju.

U svakom slučaju, uzdizanje prostačkih pjesmica na nivo umjetnosti - jenostavno nije uspjelo!

Mnogi od nas u dobrom raspoloženju slažu slične rime, no lascivnost privatnog i javnog dvije su potpuno suprotne aktivnosti. Ne mislimo, dakako, da bi netko zbog spominjanja genitalija i njihove upotrebe trebao dobiti po prstima, već zato što smo se u Domu sportova okupili prije svega zbog rock-svirke.

Riblja čorba prangija poput najizlizanijih teškaša, i ničega više nema - posebno ne sirovog rocka s njihovih početaka.

Ne može se reći da su gitaristi loši - naprotiv, ali mora se napomenuti da prva liga domaćeg rocka ide na dinosauruski rock i njegovu najdosadniju ikonografiju poput "jeste li dobro".

Osmi nervni slom jest ploča koja ne zaslužuje da uđe u izbor njihovih najboljih ostvarenja, dva su hita uvjerljivo najlošije pjesme među njihovim najpopularnijim djelima.

Nakon iznenađujuće svježeg prošlog albuma, posljednjim diskografskim razočaranjem Čorba je skeptične još više učvrstila u tom uvjerenju.

Padu kvalitete najvjerojatnije je uzrok nedostatak koncentracije u vrednovanju vlastitih autorskih sposobnosti, jer mnogi su se zapitali - zar je to Bora otprije nekoliko godina!?

Priznajem da je Čorba mnogima najdraža grupa i da je mnogo bolje svirati u Domu sportova negoli u manjim dvoranama, ali tu je cijenu Riblja čorba skupo platila.


Kakvo je Mirino pjevanje?



Mira Furlan, uz pomoć trija Le Cinema, privukla je mnoštvo publike u Kulušić.

Za klupske prilike neuobičajeno dobar posjet, ali za Le Cinema gotovo uobičajena pojava.

Njihov je repertoar zbirka provjereno dobrih pjesama, svirači su odlični, a i publika je gladna uzbudljivih klupskih zbivanja.

Posebno vrijedi spomenuti sjajnog Dražena Šolca čije bubnjarsko gostovanje nije moglo proći nezapaženo.

Mira Furlan osjeća se na sceni kao kod kuće, ali osim scenskog iskustva i poštene želje da pjeva ono što voli, njeni su pjevački dometi slabašni.

No, ako sve ostane na nivou klupske zabave i ako se ne izrodi u megalomaniju, bit će simpatično pratiti njene glazbeničke napore.

U svakom slučaju, radije gledam njene glumačke perfekcije, iako bi bilo zanimljivo vidjeti i druge glumce s mikrofonom u ruci.

Pjevače u kazalištu ili na filmu u nas još nitko nije poželio vidjeti. Ni mi nećemo pokvariti tu dobru tradiciju.

Napisao: Aleksandar Kostadinov, obrada: Yugopapir (Studio, IV 1986.)


Preslušali smo za vas nove ploče na YU pop rock sceni! (1986) 

Podržite Yugopapir: FB TW Donate