Bijelo dugme pred veliku YU turneju '81: Osvojite "Doživjeti stotu" LP sa bonus pesmom na B strani




Navedosmo da je interesovanje za koncert veliko. Radio Novi Sad je najavio mogućnost da njegova ekipa, koja će prisustvovati koncertu, direktno prenosi koncert, dok popularni beogradski "Studio B" već uveliko najavljuje koncert kao i programi nekih drugih radio-stanica

Poslije "zagrijavajuće" turneje i dva dana odmora "Bijelo dugme" se sprema da 24. februara u sarajevskoj "Skenderiji", u organizaciji revije "VEN" pred, kako se očekuje, 10.000 posjetilaca održi koncert koji će prema riječima članova grupe ući u anale jugoslovenske popularne muzike, a brojni novinari i kritičari takode najavljuju svoje prisustvo.


*****



Manje od dvije sedmice ostalo je do spektakularnog koncerta "Bijelog dugmeta" u sarajevskoj "Skenderiji", kojim "Dugme" počinje veliku jugoslovensku promocionalnu turneju pod nazivom "Doživjeti stotu". 24. februara tačno u 17 časova počeće veliki hepening na kome će nastupiti i šest predgrupa i jedan kantautor.

Riječ je o grupama "Idoli" (Beograd), "Film" (Zagreb), "Stijene" (Split), te sastavima iz Sarajeva: "Formula 4", "Saksija", "Znak sreće" i "Zabranjeno pušenje".

Uz njih nastupa kantautor Mugdim Avdić Henda.

Svako od njih će muzicirati oko tridesetak minuta da bi se poslije dvadeset časova predstavilo i "Bijelo dugme", čiji članovi već uveliko obavljaju posljednje pripreme za taj mamutski koncert.

Prije koncerta u "Skenderiji" "dugmići" će održati seriju od šest koncerata po manjim mjestima sjeverne Bosne, da bi se što bolje pripremili za utorak, 24. februara, i njihov glavni koncert u
organizaciji revije "VEN".

Od organizatora serije od šest koncerata po Bosni Radomira Marića Rake dobili smo i tačan raspored:

16. februara - Zavidovići (Sportska dvorana "Krivaja"), 17. Zenica ("Bilmište"), 18. Doboj (kino sala), 19. Bosanski Brod (Dom sportova), 20. Prijedor (Dvorana "Mladosti") i 21. - Bosanska Gradiška (Dom kulture). 

Slijedi pauza, dvodnevni odmor (22. i 23. februar), a zatim koncert o kojem se već uveliko priča i koji pobuđuje nevjerovatno interesovanje - očekuje se posjeta od oko 10.000 posjetilaca!

Pregovaramo da se u dvorani postavi specijalni lajt-šou koji bi se, na rampi, uz raznobojna svjetla dizao od pozornice prema plafonu!

Postavka ogromnog ozvučenja i lajt-šou opreme "dugmića" počeće dan ranije da bi se obavljala tokom cijele noći, do jutra 24. februara, kada je tačno u podne zakazana i tonska proba.

Kapije Gradske dvorane Centra "Skenderija" biće otvorene od 16,30 sati.

Navedosmo da je interesovanje za koncert veliko. Radio Novi Sad je najavio mogućnost da njegova ekipa, koja će prisustvovati koncertu, direktno prenosi koncert, dok popularni beogradski "Studio B" već uveliko najavljuje koncert kao i programi nekih drugih radio-stanica.

Neki vodeći jugoslovenski rok-kritičari najavili su svoj dolazak u "Skenderiju".

Vrše se i posljednje pripreme oko same scene koja će radi pogodnosti lajt-šou svjetala i dva ogromna svjetlosna topa biti u crnoj boji. Ulaznice su već u prodaji i mogu se kupiti u Domu mladih u "Skenderiji".

Konačno smo od Gorana Bregovića saznali kakav je taj "tajanstveni" dodatak nasnimljen na LP-ju "Doživjeti stotu":

- Bebek i ja smo otputovali u Beograd i dosnimili samo deset sekundi muzike, što ustvari predstavlja ostatak jedne pjesme koja nije ušla na album. Naime kada se završi B strana slijedi pauza od tridesetak sekundi i onda Bebek pjeva:

Malo prebrza stvar i ima bezvezan tekst, malo prebrza stvar ali zaplešimo bar. 

Od Emira Hadžimuratovića Hote saznali smo plan i ostatka jugoslovenske turneje "Bijelog dugmeta" čiji je on organizator, a čiji smo prvi dio objavili u prošlom broju.

Od 9. do 13. marta koncerti će se održavati po gradovima Kosova.

Od 14. do 18. marta je pauza, a onda dan za danom od 18. marta slijede koncerti u: Splitu, Šibeniku, Zadru, Rijeci, Puli, Celju i Velenju. 

Poslije toga, ali ne sa fiksiranim datumima, turneja će obuhvatiti sljedeće gradove:

Bjelovar, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Šabac, Kruševac, Valjevo, Titovo Užice, Čačak da bi potom održali tri koncerta po Makedoniji: Skoplje, Kumanovo i Prilep.

Na kraju ćemo samo navesti kolika je sve reklama za jugoslovensku turneju pod nazivom "Doživjeti stotu" "Bijelog dugmeta":


  • plakata 3B - 9000 komada, 



  • obavještajni plakati B1 - 15.000 komada, 



  • leci sa kompletnim datumima - 100.000 komada, 



  • naljepnica - 30.000 komada, 



  • reklaminih fotosa - 50.000 komada, 



  • nekoliko stotina transportnih platna, 



  • desetine fotosa - 50.000 komada, 



  • desetine telopa za kina, televizijskih telopa.


Sto specijalnih ploča "Doživjeti stotu"


Revija "VEN" i zagrebačka diskografska kuća "Jugoton" povodom velikog i spektakularnog koncerta "Bijelog dugmeta", 24. februara, u sarajevskoj "Skenderiji" organizovale su nagradnu igru za čitaoce "VEN"-a!

Za sve dobitnike nagrade će predstavljati sigurno veliko iznenađenje, jer se radi o specijalnoj ploči "dugmića" "Doživjeti stotu", koju će dobitnici među prvima u Jugoslaviji imati u rukama!

Naime, na ploči su nedavno Goran Bregović i Željko Bebek dosnimili muzičko-tekstualni dio u polaminutnom trajanju! Da biste bili učesnik u nagradnoj igri, potrebno je da čitko popunite kupon koji objavljujemo u ovom broju i pošaljete ga na adresu: 

Revija "VEN" 71000 Sarajevo, Pavla Goranina 3/I

Obrada: Yugopapir (Ven, februar 1981.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate