"Obraz uz obraz": Da li će Milenu i Dragana naslediti Anita Mančić i Branimir Brstina? (1992)




I gosti su se lepo uklopili. Momčilo Bajagić Bajaga reče da je već učestvovao u emisiji - i to kao dečak u horu "Kolibri"! Brena i Boba su se prošetali kroz studio sa oznakom "L" na leđima. O braku tek treba da uče, a kako izgleda jedan dobar šou, videli su na licu mesta

Nikoga ne čudi kada Frenk Sinatra decenijama peva stari šlager "Cheek To Cheek"! U našoj verziji ovaj evergrin inspirisao je pre dve decenije televizijske stvaraoce, pa se tako 1972. godine u crno-beloj tehnici rodila serija "Obraz uz obraz".

Potom je u koloru nastavila da živi do 1978. godine.

Repriza najuspešnijih emisija usledila je četiri godine kasnije, a onda su novokomponaši potpuno preuzeli primat u zabavno-muzičkim programima.

Kao feniks, ove novogodišnje noći stara ekipa "Obraza" priređuje nam čudo.

U ponoć podigli smo čaše sa Milenom Dravić, Draganom Nikolićem i zajedno sa njihovim gostima poželeli da nam sledeća godina bude bolja.

Kako se desilo da ponovo krenemo obraz uz obraz sa onima koje volimo?

- U ovoj suludoj svakodnevici imali smo priličan otpor prema nekakvoj zabavi. Naše lično osećanje je pomućeno saznanjem da nam o sudbini odlučuju političari, i naši i svetski. Posle dužeg razmišljanja odlučili smo, međutim, da u ovom vremenu bez radosti, damo delić pozitivne energije. 

Tako bi svi umetnici trebalo da rade, da pokušaju da prislone obraz uz obraz - da približe one ljude koji su se razišli.

Ovakvo razmišljanje Milene i Dragana blisko je mnogima, pa je njihov povratak na male ekrane primljen sa odobravanjem.

Ali, da bi se to i realizovalo bio je presudan poziv reditelja Zdravka Šotre, koji je u ovom slučaju bio supervizor emisije.

Deo stare ekipe dao je popularnom paru podsticaj i samopouzdanje. Vremena je bilo malo, jer je sve trebalo pripremiti i snimiti u decembru.

- Malo sam se uplašila zbog te vremenske stiske - priča Milena. - A sada sam presrećna što mi se javljaju kolege i čestitaju. Jer, samo profesionalci znaju šta znači upustiti se u tako nešto. Baš sam se obradovala kada se javila Branka Petrić i rekla "glumci sve mogu"!

Novogodišnji "Obraz uz obraz" pravljen je po obrascu prethodnih.

Sve je bilo isto, prepoznatljivo, ali ipak novo i drukčije. Muzičku špicu Vojkan Borisavljević je prearanžirao, Emilija Kovačević je napravila lepe, romantične kostime, Sonja Lapatanov brinula je o koreografiji, scenografiju je upriličila Jasna Dragović, a sve se to odvijalo pod rediteljskom "palicom" Slobodana Šuljagića.

I gosti su se lepo uklopili.

Momčilo Bajagić Bajaga reče da je već učestvovao u emisiji - i to kao dečak u horu "Kolibri"!

Brena i Boba su se prošetali kroz studio sa oznakom "L" na leđima. O braku tek treba da uče, a kako izgleda jedan dobar šou, videli su na licu mesta.

Milena i Dragan još nisu dobili naslednike kada su gluma, pesma i igra u pitanju.


Trebalo bi snimati nove emisije



Iako su godinama odricali da je "Obraz uz obraz" emisija koja bi jednostavno mogla da nosi naziv i "Milena i Dragan", posle dve decenije jasno je koliki je njihov udeo u stvaranju našeg najboljeg šou programa svih vremena.

Oni su skromno izjavljivali da su oni tu ravnopravni sa svojim gostima.

Tačno je da su u tim emisijama učestvovali naši najeminentniji umetnici, sportisti i druge javne ličnosti, ali istina je i da su Milena i Dragan davali onaj presudan šarm i sjaj.

Da bi ostali dosledni sebi, oni su izabrali mladi par, svoje naslednike, koji su odmah imali vatreno krštenje u novogodišnjoj emisiji.

- O Branimiru Brstini i Aniti Mančić mislimo sve najbolje - kažu Milena i Dragan. - Zapazili smo ih u pozorištu, pravi su profesionalci, imaju sve kvalitete, a nisu danas baš svi takvi.

Brstina je delovao pomalo kruto, ali zar nije i Dragan na početku "Obraza" bio baš takav?


A da bi došlo do opuštanja, trebalo bi snimati nove emisije.

Za sada o tome niko ništa pouzdano ne kaže. Ako bi se sledila tradicija, onda je i prva emisija pre dve decenije bila zamišljena samo kao jedna, da bi kasnije prerasla u seriju.

U oskudici televizijske zabave (koja se preselila u neke "okrugle stolove") nastavak "Obraza" bio je pravi podvig, ali i zadovoljstvo izmučenom televizijskom gledalištu.

Koliko su skečevi iz "Obraza" zabavni, pamte stariji gledaoci.

Još su u sećanju prilozi "Voditelji", "Šest Dragana", intervju Milene kao aktuelne folk zvezde, sestre Veletanlić kao sestre Kesler...

U međuvremenu stasali su novi pevači, novi glumci, stigli su novi talentovani muzičari, pa bi scenaristi imali pune ruke posla.

Promenilo se nešto i kod glavnih aktera - Milena je lepša i šarmantnija, a Dragan je u međuvremenu naučio da ne zvuči falš! Možda će za sledeće dve decenije postati i bolji igrač od Milene! 

Napisala: Zorica Konić, snimio: Vojislav Danilov, obrada: Yugopapir (TV novosti, januar 1992.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate