Vuk Karadžić, ljubitelj dobrog zalogaja: Molim da mi jasno opišete kako se gotovi džomlek ćevap




Izgleda da su mu riba i vino bili posebna slast i zadovoljstvo. Isto tako i kapama, jer očigledno da su to znali svi. Pa i sam Vasilije Vasilijević ekspeditivno mu je poslao tražene recepte. Vuk ih je dobio dva dana pred smrt

Februar 1987: U bogatoj zaostavštini Vuka Karadžića nalaze se i recepti za pojedina jela. Dobijao ih je od prijatelja iz svih krajeva. Našim čitaocima nudimo najinteresantnije.


*****



Što se tiče zadovoljstva dobrog zalogaja, izgleda da se Vuk Karadžić tog užitka nerado lišavao. Naravno, imao je izuzetnu meru, ali je voleo dobro i lepo da pojede. Pozne godine prolazile su mu na dijeti, i zato je upotrebljavao laku hranu.

Pre toga nije se odricao narodne hrane, pa je, izgleda, poput lekarskih recepata uredno čuvao i recepte za pojedina jela. Tražio je od prijatelja da mu pojasne način pripremanja nekih jela.


Riba i vino - kao slast



Vuk Karadžić je imao izuzetnu domaćinsku prilježnost. Vino je pribavljao iz Fruške Gore, smokve sa primorja, prasad iz Vrdnika ili iz Iriga.

Sve to mu je činilo posebno zadovoljstvo. Sa izuzetnom ljubopitljivošću gurmana, deset dana pred smrt raspitivao se za kuvarske recepte. Jedno takvo pismo uputio je Vasiliju Vasilijeviću.


"Stari i novi prijatelju,

Do skora smo bili stari prijatelji a sada smo i novi, jer je Vaša unuka postala jetrva mojoj kćeri i ovog dana poslala nam je svoju fotografiju.

Može biti da ćete mi se smijati za ovo što ću da Vam pišem. Molim Vas da mi jasno opišete kako se ova jela gotove: džomlek ćevap, kapama, čorba od štuke i posni ren.

Malo ne zaboravih još nešto: a ja sam slušao da se riba manić i čikov kuva u rasolu, nego ne znam kako to biva, molim Vas da biste mi i to opisali.

To će Gospa Vaša znati sve vrlo dobro; ali što je moguće prije molim Vas da biste mi ovo sve javili."


Vuk je, dakle, želeo ne samo da primeni jelo, već je tražio da mu se pošalje seme od "pazjaka". Želeo je da mu tačno zapišu način pripremanja određenih jela. I to ga je posebno radovalo.

"Kada bi se sa dugih i dalekih putovanja primakao Beču, imao je običaj da piše ženi šta da mu pripremi za jelo. Svakog petka - piše Ilija Ognjanović - jeo je ribu, a zatim bi popio po koju čašu dobrog sremskog vina: i šljivovicu je voleo, samu ili pomešanu sa čajem."

Izgleda da su mu riba i vino bili posebna slast i zadovoljstvo. Isto tako i kapama, jer očigledno da su to znali svi. Pa i sam Vasilije Vasilijević ekspeditivno mu je poslao tražene recepte. Vuk ih je dobio dva dana pred smrt.

V. Vasilijević mu piše:

"Odgovarajući na Vaše pismo od 16. o.m. uveravam Vas da ću kad bude vreme semena od pazjaka pribaviti i preko Vašeg sina Dimitrija u Loznici, poslati. Nisam se smejao Vašem zahtevanju recepta naših starih jela, nego sam se još radovao kad ih se i sada još, opominjete, a najvećma bi se još radovao, kad bi još koji put s Vama u društvu ova kušajući proveo."

Džomlek ćevap i kapama



Džomlek ćevap se, prema originalnom receptu koji je, V. Vasilijević poslao Vuku, priprema ovako.

"Uzmi 4 do 5 p. mesa goveđa, iseci ga na sitnu parčad, metni u lonac jedan red mesa, i na svaki red iseci 4 srednje glavice crna luka, tri čitave glavice bela luka, jednu čitavu papriku, posoli koliko treba, dodaj tučena bibera: od svake zeleni po jedan koren i pola glavice celera, isto tako ostruži krompira, iseci na kriške i na red metni.

Usred lonca stavi jedan list lorbera, i tako na svaki red mesa ovo svuda dolazi. Kad se napuni lonac doli jednu čašu vinska sirćeta.

Sad uzmi čista bela papira, prekloni lonac i dobro ga stegni kanapom da ne bi para odisala. Podaj lonac u furunu i treba ga često protresti i tako pri žestokoj vatri neka se priga, dok bude gotovo, a to traje za tri do četiri sata."

Kapama se gotovi ovako:

"Uzmi jagnjeća mesa prednji čerek 3 ili 4 p. raseci na 3 ili 4 komada, metni u rantljiku i malo masti, posoli meso i koliko treba poklopi rantljiku neka se meso priga dok ne porumeni, no treba ga prevrnuti.

Sad izvadi i meso iz rantijike i metni zamalo na stranu, pa onda u istu rantljiku dodaj masti, dosta isečena zelena, crna luka i svakojake isečene zeleni, sitna bibera, suva krupna grožđa, i sve to s masti u polak neka se ispriga.

Sada na ovo metni ono isprigano meso u rantljiku, doli malo supom, i dobro rantljiku zaklopcem zatvori, no ipak počešće treba kašikom dobro promešati da ne zagore zelje ili meso, i dotle da se priga, dokle god lukac i sve zelje ne ukuva, da vrlo malo soka, za umakanje ostane.

No sve to ne treba na jakoj vatri no iztija prigati."


Posni ren i čorba od štuke



Tražeći da mu se pošalje recept za čorbu od štuke i posni ren, očigledno Vuk je težio ka što dijetalnijoj ishrani. V. Vasilijević mu je i ova dva recepta poslao.

Čorba od štuke

"Metni u rantljiku zejtina i jednu varjaču brašna da se prži, kad bude brašno u pola prženo, onda jednu glavicu sitna crna luka treba metnuti u brašno, kad porumeni lukac onda dodaj malo sitne paprike, posle nali zapršku vrućom vodom preko ribe da je polije čorba, metni nekoliko lista lorbera i sitnog petrožilja, kad prokuva se riba u čorbi, onda zakiseli sirćetom koliko oćeš.

Tako isto kuva se manić i čikovi, samo ovi mesto vodom, polivaju se rasolom."

Posni ren

"Nastruži ren, metni ga u rantljiku i posoli, dodaj po kašike brašna i zejtina, malo sirćeta i šafrana, pa onda iztrti dobro u rantljiki sve zajedno, i sprama rena naliti vrućom vodom.

E sad kad budu ova jela gotova, onda daj bože dobar stomak i lepo društvo i dobra negotinska vina, pa onda na čast engleske pudinge i francuske torte" - pisao je Vuku V. Vasilijević.

Bilo je to dakle, dva dana pred njegovu smrt.

Pripremio: Milorad Antonić, obrada: Yugopapir (Praktična žena, Februar 1987.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate