Pretražite Yugopapir

Marčelo objavio debi album "De Facto": Ima puno razloga za pobunu, ali nema buntovnika (2004)



Studiram srpski jezik i književnost. To je jedna od dve ljubavi koje me vode kroz život. Muzika i jezik se non-stop ukrštaju u mom životu i vremenski i kreativno. Trudim se da kombinujem te dve stvari, ali nisam jedan od onih iritirajućih MC-ijeva koji vade reči iz Vujaklije

Paraćinski reper Marko Šelić zvani Marčelo objavio je debi album "De Fakto" na kome se nalazi 18 stvari. Ima 21 godinu, a prva pesma koja se izdvojila s albuma i za koju je snimljen spot je "Kuća na promaji". Poslednjih godina naša hip-hop scena je živnula, a Marčelo je sigurno jedan od predvodnika novog talasa domaćih repera.


• Zašto baš rep i hip-hop?


Sasvim slučajno, ali evo već sedam godina bavim se ovom muzikom. Moj brat od tetke, koji živi u Nemačkoj, za raspust mi je donosio neke kasete i puštao ih. Tako me je malo-pomalo ta muzika zaintrigirala. Poželeo sam i sam da probam. Prvo su to bile neke klinačke rime, a ozbiljnija faza počinje 2000. godine.


Marčelo je prve rep korake napravio u svom rodnom Paraćinu i to ugrupi Rhyme Animals ili u prevodu "Životinje koje rimuju".

Iako mu se više dopada da bude solista, na svom prvom albumu "De Fakto" okupio je veliku ekipu gostiju, što je sasvim očekivano u ovom žanru. Na albumu ima čak 18 numera.


• Da li si sve radio sam?


Da, osim delova koje repuju gosti. To je pravilo u hip-hopu: ko gostuje napiše i svoju strofu. Samo producenata imam šest, a na listi gostiju su: Shorty, Extreme, El Presidente, Ikac V.I.P., zatim Gru, Edo Maajka iz Hrvatske i drugi likovi.


• Šta te zanima u životu osim rep muzike?


Studiram srpski jezik i književnost. To je jedna od dve ljubavi koje me vode kroz život. Muzika i jezik se non-stop ukrštaju u mom životu i vremenski i kreativno. Trudim se da kombinujem te dve stvari, ali nisam jedan od onih iritirajućih MC-ijeva koji vade reči iz Vujaklije.

Ako MC želi da njegove žaoke pogode gde treba, svakako treba da bude rečit.

Ja sam za spoj ulične škole i prave škole. Mnogi se vade kad nešto ne znaju u fazonu:

"Mene je učila ulica"! 

To je bez veze, izgovor za neznanje.


• Beogradski reperi su obično momci iz kraja, koji ćoškare po nekim novobeogradskim blokovima. Gde si ti u Paraćinu ćoškario?


Ćoškario sam, ali čitav Paraćin stane u jedan ćošak, tako da sam ćoškario gde i svi ostali. Paraćin je mali grad i tu mlad čovek nema veliki izbor. Ili ćeš da budeš seljačina, ili neko ko to nije, pa ti samim tim prilepe etikete narkomana i budale, jer štrčiš.

Paraćin je poznat po folkoteci i takva "ustanova" kod nas najregularnije postoji. Tu se pojavi neki Šako Polumenta i zanemi. Čovek ćuti pet minuta, a onda kaže:

"Izvinite, ja sam se zbunio, nikad nisam pevao pred tri hiljade ljudi"!

Sad ti vidi koliko je popularna ta folkoteka.


• Kad smo već kod folkoteke, da li poznaješ sugrađanku Anu Nikolić?


Ne, nisam je nikada upoznao. Ona nam je pre tri godine pevala na maturi, ali tada za nju još niko nije znao. Neću da prozivam bilo koga, jer sam upoznao neke ljude sa estrade koji su ok.


• Ti i Ana ste trenutno najpoznatiji Paraćinci?


Bilo je zezanja tipa kada ćete da snimite duet? Svi znaju da sam imao devojku koja se zove Ana. Kada se pojavila Ana Nikolić, svi su me pitali da li se znamo, a ja sam bio u fazonu - kako niste provalili? Moja bivša devojka zove se Ana!


• Tvoje kolege tvrde da si najbolji liričar među reperima. Ko ti je dodelio tu laskavu titulu?


Dodeljuju ljudi svašta! Čuo sam za to, ne znam ko je to prvi smislio, ali hvala mu!


• U hip-hopu se često koriste psovke. Da li su vulgarne reči poželjne ili nepoželjne u rep muzici?


Hip-hop bi trebalo da bude totalno autentična stvar, kao ovaj naš razgovor ili bilo koji drugi razgovor. Ja želim u svojim pesmama da pokažem da je hip-hop došao s ulice, ali daleko od toga da se svodi samo na psovke.

Psovka se kaže tamo gde joj je mesto, kao što u običnom razgovoru sevne poneka.

Kad opsujemo mi ili rokeri, onda je to strašno i uvek se javi neki dežurni moralista. Ako grandovci
ili pevači Sitija ne opsuju, ne znači da su kulturni i pametni.


• Reperi se uvek bune. Protiv čega se ti buniš?


Nisam ja buntovnik iz fazona, bez nekog razloga. Samo konstatujem da u ovoj zemlji ima puno razloga, a nema buntovnika.

Ipak "De Fakto" nije album koji fura pesimizam, ma koliko Marčelo konstatovao da ne valja ovo ili ono.

Trudio sam se da pokažem da u ovom crnilu postoji i vedrija strana za koju moramo da se hvatamo. Ne smemo da pognemo glavu pred problemima, već idemo dalje, rokamo, borimo se...

Razgovarao: Saša Milovanović, snimio: Branislav Nacić, obrada: Yugopapir (Huper, februar 2004.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate