"Janošik" (Marek Perepeczko): Legendarni poljski hajduk sve je popularniji i u našoj zemlji (1976)



O "kralju Tatri", kako je Janošika nazvao poljski pesnik Tetmajer, snimljena su u Čehoslovačkoj tri filma, a TV serija koju gledamo je prvi pokušaj Poljaka da ekranizuju staru legendu.

Do sad smo videli nekoliko epizoda akcione TV serije "Janošik" koja se prilično svidela našoj TV publici, naročito mlađim gledaocima.

Međutim manje je poznato da je ovo delo snimljeno prema autentičnoj istorijskoj ličnosti, to jest legendarnom hajduku, kojim se podjednako ponose i Poljaci i Slovaci.

U poljskoj narodnoj književnosti i umetnosti, na primer, prisutni su mnogi elementi hajdukovanja Janošika i njegovih drugara.

Isti je slučaj i sa slovačkim folklorom, u kojem turiste najviše oduševljavaju takozvane zbunjičke igre, pune duha i glorifikacije ponosnih stanovnika Tatri.

O "kralju Tatri", kako je Janošika nazvao poljski pesnik Tetmajer, snimljena su u Čehoslovačkoj tri filma, a TV serija koju gledamo je prvi pokušaj Poljaka da ekranizuju staru legendu.

Pored televizijske serije od 13 epizoda snimljen je i dugometražni film, koji je među gledaocima požnjeo još veći uspeh.

Glavni junak Marek Perepečko je izvrsno odabrana ličnost za hajduka Janošika, a mlada glumica Eva Lemanjska kao Marina ima mnogo uslova da postane jedna od najboljih filmskih glumica u Poljskoj.

Na fotografijama koje donosimo su ovo dvoje junaka, koji su zahvaljujući TV seriji koju gledamo postali veoma popularni.

Obrada: Yugopapir (RTV revija, februar 1976.)





Podržite Yugopapir: FB TW Donate