Minka Kamberović, primabalerina i Vahidin Musemić, sarajevska devetka: "Ti si malo prepotentan?"




Znam na primjer da je cijelo Sarajevo u tvom znaku iščekivanja. Hoće li Musemić u reprezentaciju ili neće! To već okupira i moju mamu, koja zaista nikada nije pokazivala zanimanja za nogomet. I sva štampa piše o tebi. Uostalom, štampa je uvijek imala više mjesta za sport, nego za kulturu

Ožujak 1968: Vjerovali ili ne, ovaj dijalog koškanja, rasprava, komplimenata i doskočica između najpopularnije sarajevske primabalerine Minke Kamberović i još popularnije sarajevske devetke Vahidina Musemića, trajao je, ni manje ni više, nego tri dana. Ako hoćete preciznije, onda tri sata u tri dana.

Prvi dan sam ih upoznao na ponosu Sarajlija, izletištu na vrelu Bosne. Minka nam je tu pokazala jednu brezu, nedaleko od basena prepunog plavomodrih pastrmki. Kazala je:

"Vidite, ovu brezu sam glumila ja, usred onog groznog snijega. Snimala sam za jednu emisiju Televizije Sarajevo. Vi i ne znate šta to znači biti ledenica!"

- Ja nikad, Minka, nisam igrao brezu. I mislim da je breza besmislena usred zime - primjećuje Vahidin Musemić, sada idol sarajevskog nogometa i jedna od nada saveznog kapetana Rajka Mitića.

- Ne pravi se baš odviše važan! Ja se, na primjer, ni za živu glavu ne bih skinula u kratke gaćice i majicu, i isto tako po snijegu trčala čitav jedan sat, koliko traje nogometna utakmica ... "Musemija", jesam li pogodila tačno vrijeme trajanja jedne nogometne utakmice?

- Baš fino, sad vidim koliko poznaješ moj posao. Ne znaš koliko traje ni vrijeme jednog nogometnog susreta, a hoćeš da govoriš o nogometu! Uostalom, kao i sve žene.

- Ti si malo prepotentan ...

- Nisam!

- Jesi! Istina, nisam bila ni na jednoj nogometnoj utakmici ali ti mogu reći da o tebi znam više nego ti o meni! Znam na primjer da je cijelo Sarajevo u tvom znaku iščekivanja. Hoće li Musemić u reprezentaciju ili neće! To već okupira i moju mamu, koja zaista nikada nije pokazivala zanimanja za nogomet. I sva štampa piše o tebi. Uostalom, štampa je uvijek imala više mjesta za sport, nego za kulturu. Ipak, i ja ti sada držim palce i voljela bih da stekneš Mitićevo povjerenje. To je državni trener, zar ne?

- Vas dvoje biste se mogli malo pobliže predstaviti našim čitaocima - upada reporter i spašava nelagodnu situaciju.

- Stvarno. Žene me uvijek znaju zbuniti. Dakle, Minka ti imaš prednost.

- O sebi? Pa to je najteže... Imam dvadeset i dvije godine. Rođena sam u Sarajevu. U baletni studio, kod Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, ušla sam tačno prije trinaest godina. Zaljubljena sam u balet. Sada sam primabalerina Narodnog pozorišta. Popularna sam zbog toga što se gledaocima sviđaju moja ostvarenja u modernom baletu. Sretna sam i zadovoljna.

- Imam 21 godinu... - htjede da se predstavi Musemić.

- Uuhuhu... Pa mogu te još i po cigarete poslati - s vragoljastim šarmantnim smiješkom će Minka.

Omiljeni centarfor "Sarajeva" se ne ljuti, već nastavlja:

- Kažem da imam 21 godinu, a rođen sam u Janji, nedaleko od Bijeljine. Već sam sedam godina u Sarajevu. Dosad sam uspio završiti zubotehničku školu, da se upišem na DIF i da tri godine nosim dres prve garniture prošlogodišnjeg državnog prvaka.

- A ove sezone ste, koliko znam, kandidati za ispadanje iz "visokog društva" - uvjerava ga Minka u vrsno poznavanje nogometne situacije u nas.


Ima nešto u tvojoj igri što mi se sviđa...



- Tačno je to što kažeš, Minka. I mogu ti reći da sam zbog toga zabrinut. Pribojavam se, jer vidim da nam ovaj put sreća nije naklonjena. Što se tiče kvalitete i forme čitave ekipe, onda tvrdim da smo i pored ovakvog plasmana na tabeli trenutno jedna od najjačih ekipa - nastavi Vahidin. - Minka jesi li zaljubljena?

- Pa za ljubav, svakako, moram naći vremena. Imam mladića. On voli i razumije umjetnost, voli moje predstave, a ja volim njega.

- Vidiš a ja nisam zaljubljen. Ali, imam djevojaka, zabavljam se i u svemu tome nema ništa ozbiljno. Takve sam prirode i teško se zaljubljujem.

- Musemija, kako zapravo ti zamišljaš svoju djevojku?

- Odviše tražiš da ti kažem, ali kad već hoćeš moj odgovor, onda evo ga: najprije da je simpatična i da ima lijepo lice. Želio bih i da bude pošten čovjek. 

- Još nešto da te pitam? Sviđaju li ti se mini-suknje?

- Ovdje u Sarajevu, kako kada. Imao sam priliku vidjeti prave mini-suknje u Engleskoj. Mogu ti reći da me je očarala elegancija Engleskinja.

- Vidiš, i ja volim sve što je moderno. I mini, i maksi, i čitav taj modni kaos.

- Zaboravio sam ti reći, Minka, da sam ja ipak više puta u gledalištu kad si ti igrala. Uživam kad plešeš. Ima nešto u tvojoj igri što mi se sviđa... Osnovala si nedavno svoju baletnu grupu, ako je vjerovati novinarima. Što bih ja mogao, na primjer, igrati u toj tvojoj grupi.

- Centarfora, i to sigurno!

- A ja bih tebi u svom timu povjerio mjesto spojke. To je moj prvi vezni igrač. U tom slučaju ja bih igrao i za te i za se. Imao bih šanse da budem prava nogometna zvijezda.

- Pa ti si čak i skroman - kao da se čudi Minka.

- To mi je vrlina. Sve u životu znam cijeniti, jer što god sam stekao, to sam postigao sam. Svojom strpljivošću. Znam i što to znači napatiti se. Sad sam zadovoljan, jer mogu reći da imam i sređen život. Nedavno sam dobio i garsonijeru i sada je polako namještam po svom ukusu.

- Pa nije ti ni teško. Prošle godine si, prema novinskim informacijama primao svaki mjesec prosječno 500.000 st. d. Vjerujem da i sada mjesečno primiš tri moje plate ... Nisam zavidna. Uostalom, blago vama kad toliko zarađujete! I ja bih kad bi mogla!

Ovaj dijalog se privodi kraju u novootvorenom restoranu "Amerikanac", u strogom centru Sarajeva. Vahidin Musemić je poželio Minki da što prije zaigra ulogu Gizele na sarajevskoj sceni, a ona njemu da što prije obuče majicu s grbom. Obećala mi je da će uskoro doći na koševski stadion da vidi koliko zapravo vrijedi taj Musemić.

- Molim te, kad budeš htjela doći, najavi mi da bih imao tremu - napomenu plava devetka Sarajeva.

- Ako dođeš na moju premijeru "Gizele", i ako to ja budem znala, Gizelino ludilo biti će zaista pravo ludilo - snašla se brzo najpopularnija sarajevska primabalerina Minka Kamberović.

- Lijepo, lijepo! Jer, nikad nisam gledao baletne predstave iz prvog reda - završi Vahidin Musemić osiguravši se ujedno i za najbolju ulaznicu.

Tako mlad, a već - promućuran!

Tekst: Suad Sadović, obrada: Yugopapir (Plavi vjesnik, III 1968.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate