Milan Živadinović, selektor YU talenata uoči SP '98: O Panteliću, Stankoviću, Paunoviću, Vidiću...




Klubovi moraju od nečeg da žive, ali mislim da će čelnici naših ligaša uskoro promeniti metod rada. Dobar rezultat u Evropi može doneti mnogo više novca. Neka naš prvak izbori plasman u Ligu šampiona ili prođe tri kola u Kupu UEFA, zaradiće oko deset miliona maraka

Svakog dana kada otvorimo našu dnevnu štampu možemo pročitati da je neko od mladih igrača, članova Olimpijske reprezentacije, nastavio karijeru u inostranstvu. Dragutinović, Pantelić, Jestrović, Džodić, Đurđević, Milijaš... nema kraja nabrajanju.

Sa druge strane, na našim terenima je sve manje asova, samim tim i publike.

Retke su zvezde poput Kralja, Ognjenovića, Stankovića, Tomića. Zbog toga se postavlja pitanje da li je dobro to što i igrači ispod 20 godina odlaze preko granice.

- Ta pojava ima dobrih i loših strana. Dobro je što mlad igrač rano stekne profesionalne navike i što živi i radi u okruženju gde se fudbal voli. Morate prizanti da, nije isto igrati pred 2.000 i pred 100.000 ljudi. Motivi su tu različiti. Gledajući sa te strane ne možete sputavati naše talente da se dokažu i u jakim inostranim klubovima - kaže Milan Živadinović, selektor mlade i olimpijske reprezentacije Jugoslavije.

- Često se dešava da naši igrači, koji mladi odu u inostranstvo, nisu standardni članovi novih timova?

- To je ona loša strana njihovog odlaska. Zastupam stav da mladim igračima koji ne igraju u našim klubovima, a imaju mogućnost da odu, ne treba praviti smetnje. Najbolji primer je Lazetić, tu su još Drulić i Dudić.

- Mišljenje je da je prodaja igrača glavni razlog rane eliminacije naših klubova iz evropskih takmičenja?

- Klubovi moraju od nečeg da žive, ali mislim da će čelnici naših ligaša uskoro promeniti metod rada. Dobar rezultat u Evropi može doneti mnogo više novca. Neka naš prvak izbori plasman u Ligu šampiona ili prođe tri kola u Kupu UEFA, zaradiće oko deset miliona maraka.

Zbog toga i tvrdim da će uskoro klubovi početi da razmišljaju u drugom pravcu.

- Preovladava i mišljenje da u Jugoslaviji više nema mladih, pre svega, kvalitetnih trenera?

- Odgajio sam 26 generacija fudablera i imam pravo da kažem da to nije tačno. Oko 60 odsto mojih bivših igrača danas su treneri. Pogledajte samo imena: Peca Rakojević, Kiković, Koković, Pirmajer, Bekvalac, pa i Kosanovića sam, dok smo bili u Novom Sadu, naterao da sedne na klupu.

Sve su to kvalitetni treneri.

- U čemu je onda naš problem?

- Ne znam šta želite da kažete. Možda zastupate tezu da će jugoslovenski fudbal posle Svetskog prvenstva umreti. To su obične gluposti. Za 2,5 godine rada sa raznim selekcijama mogao sam videti da imamo sijaset talentovanih igrača.

Najvažnije je da i u klubovima nastave da rade sa mladima kao do sada i da im kvalitet uvek bude ispred rezultata.

- Znači, za nas nema "zime"?

- Nema. Jugoslavija je uvek imala mnogo talenata. Sada nam se država smanjila i šta treba činiti - ništa drugo nego duplo više raditi i sigurno neće biti problema. Fudbal u Jugoslaviji neće pasti na niske grane!

Tekst: R. Maksimović, obrada: Yugopapir (Tempo, februar 1998.)


*****



Ognjenović: Lako može da bude najprijatnije iznenađenje na Svetskom prvenstvu. Rođen je za velike mečeve, a u Francuskoj će ih biti dosta. Zna da eksplodira u fudbalskoj atmosferi i pokaže sve svoje kvalitete.



Stojak: Poslednjih nekoliko meseci dokazao da je dobar igrač. Stekao je neophodno samopouzdanje, sjajan je tehničar i ima izvanrednu priliku da u najjačoj ligi na svetu dokaže kvalitet.



Pantelić: Eksplozivnost mora da dokazuje više na terenu nego kroz konfliktne situacije, koje je imao u Pari sen Žermenu. Verujem da će postati svetski as, a ne as koga ću stalno opominjati da koriguje ponašanje.



Džodić: Prerano otišao u inostranstvo, ali mu to neće smetati da izraste u kvalitetnog igrača. Biće jedan od oslonaca mlade i olimpijske reprezentacije u narednom ciklusu kvalifikacija.



Paunović: I pored povrede prošle sezone je bio jedan od nosilaca igre Atletika iz Madrida. Raduje me što se opet vratio i to golom. Smatram da je sposoban da se nametne i u krug reprezentativaca za A selekciju.



Ivić: Na dobrom je putu da prestane da bude "Ilijin mlađi brat" i da stekne svoje fudbalsko ime i prezime. U dve prijateljske utakmice za mladu selekciju na Kipru pokazao je da na njega najozbiljnije moramo računati.



Isailović: Igrama u mladoj reprezentaciji pokazao je da je pravi. Radi se o špic igraču vrhunskih mogućnosti, koji bi kvalitete nametnuo i svim klubovima Evrope.



Stanković: U dresu reprezentacije, ali i Crvene zvezde, pokazao velike fudbalske mogućnosti. Izrasta u pravog, inteligentnog, igrača i biće pravo osveženje u srednjem redu najjače selekcije.



Dragutinović: Izuzetna sportska ličnost. Veliki profesionalac i prava je šteta što ne igra u jačem klubu, jer bi tada imali bolji uvid u njegove sposobnosti.



Tomić: Pozitivna fudbalska ličnost. Ivan je sposoban da sam reši utakmicu. Uvek motivisan i maksimalno koncentrisan.


SP Francuska 1998



Jugoslovensku relrezentaciju u junu očekuje Svetsko prvenstvo. Selektor Santrač ima grupu igrača sa kojima je prošao kroz kvalifikacije, ali da li treba šansu dati i nekom iz mlade garde.

- Sama činjenica da smo na Svetskom prvenstvu je veliki uspeh. Santrač najbolje zna koga treba voditi. Na okupu ima i iskusne igrače, koji će pre svega raditi u korist jugoslovenskog fudbala, a zatim i ličnu afirmaciju. 

Osam godina nas nije bilo na velikoj sceni i sada maksimalno treba iskoristiti ovu priliku. Uveren sam da će plavi to i učiniti - kaže Živadinović.

- Znači za Ognjenovića, Stankovića, Tomića i ostale ima vremena?

- Rekao sam da Perica, Deki, Ivan i Isa mogu biti ozbiljni kandidati za odlazak na Svetsko prvenstvo. Oni su već dokazali kvalitet. Uz njih je možda i Paunović. Ostalima će predstojeće kvalifikacije za prvenstvo Evrope biti najbolja provera.




Podržite Yugopapir: FB TW Donate