Kako je izgledala filmska 1990: Johnny Depp u usponu, Tom Cruise u padu, Anica Dobra u Nemačkoj...



Mlada beogradska glumica Anica Dobra više nego uspješno nastavlja karijeru u Njemačkoj. Talentirana, bez jezične barijere (godinama je živjela u Njemačkoj), Anica krupnim koracima grabi naprijed 

Stara filmska godina završila je otužnom dodjelom Felixa, s koje je jedino vrijedno zabilježiti da je Andrzej Wajda dobio nagradu za životno djelo. Nova godina počet će bespoštednom utrkom za Oskare, u kojoj su najzanimljivije medijske procjene i prognoze pobjednika.

Zagreb je prvi put božićne blagdane dočekao paketom filmskih premijera, s nadom da će se taj dobri američki običaj trajno udomaćiti. U slavljeničkom raspoloženju kraja godine blijede sjećanja na neugodne trenutke, pa se kao glavni zaključak prije svega nameće to da smo 1990. definitivno prestali biti filmskom provincijom.

Hitovi u američkim kinima i naši su hitovi, pa se najnovija filmska ostvarenja ne moraju više gledati u kinima preko granice niti na razlivenim slikama loših videokopija.

Dopunom zakona o kinematografiji i u nas će pomalo prestati videobum, zasnovan na iznajmljivanju filmova bez plaćenih autorskih prava.

Ova godina svuda je u svijetu, pa i kod nas, obilježena velikim povratkom gledatelja u kinematografe. Tako se film već drugi put izborio za svoj status. Prva velika kriza nastala je pojavom televizije, a druga pojavom videa.

Ova je filmska godina, kao i uvijek, donijela nova imena i filmove kojih se možemo prisjećati s radošću. Vjernu filmsku publiku nagradila je 1990. godina i rođenjem poneke zvijezde.


Domaći film



Domaćim filmskim nebom 1990. godine uvelike je vladala politika. Pulski festival razletio se na komadiće, pa će već sljedećeg ljeta biti zanimljivo promatrati taj tradicionalan događaj u novom ruhu.

Ipak, hrvatska se produkcija mogla pohvaliti solidnošću i profesionalnošću, a najzapaženiji filmovi svakako su bili Ljeto za sjećanje Brune Gamulina (Srebrna Arena) i Stela Petra Krelje, koja će ostati zapamćena po nepravdi nanesenoj Anji Šovagović: ostala je bez pulske nagrade za glavnu žensku ulogu.

No, to je publika odmah nadoknadila nagradom Jelen. Film Petra Krelje u Zagrebu je vidjelo više od trideset tisuća gledatelja, što je za domaći film ozbiljnog autora kakav je Krelja svakako presedan.


Cry-Baby



Doslovno, ali nespretno preveden kao Plačljivko, film Cry-Baby još je jedan komercijalni iskorak Johna Watersa. Kultni se redatelj nakon uspjeha Laka za kosu okrenuo lakšim djelima, no ona nisu izgubila na uvjerljivosti.

Plačljivko je prvi Watersov film u kojemu ne glumi poznati transvestit Divine, no pun je neuobičajenih zvijezda. Posrijedi su Ricki Lake (nedavno je dala ekskluzivni intervju za Svijet), legendarni Iggy Pop, bivša porno-glumica Tracy Lords i slične spodobe, uključujući novu američku zvijezdu Johnya Deppa. Dovoljno za sjajnu zabavu.


Policajac pod kontrolom



Mike Figgis autor je svakako najboljeg trilera ovogodišnjega kinorepertoara u nas. Policajac pod kontrolom scenaristički i režijski briljantan, izvrsno je manevrirao prastarom američkom temom korumpiranosti policije i razračunavanjem u vlastitim redovima.

Andy Garcia i Richard Gere u glavnim ulogama bili su toliko dobar cast da je Garcia ovim filmom zapečatio reputaciju novoga ozbiljnoga holivudskog kadra, a Gere ostvario senzacionalni comeback, nadopunjen i ulogom sjajnog princa u Zgodnoj ženi.


Filmski nastavci



Poplava nastavaka velikih filmskih hitova i ove je godine zapljusnula naše kinematografe. Zanimljivo je da je većina njih već u startu ostvarila veći prihod od prvenaca. To se, doduše, ne bi moglo reći za kvalitetu.

Zapaženiji nastavci bili su Indiana Jones i posljednji križarski rat (treći dio), Gremlini 2 i Umri muški 2.

Od ostatka produkcije naši su gledatelji vidjeli Istjerivače duhova 2, Povratak u budućnost 2 i 3, Smrtonosno oružje 2, Još 48 sati (drugi dio Zavjere u San Franciscu), Karate Kid 3, Robocop 2 i druge, uglavnom zanemarive filmove horor-predznaka (Muha 2...).


Tom Cruise



Ako i u bliskoj budućnosti Tom Cruise ponovi ovogodišnji loš odabir uloga, daljnji tok njegove karijere bit će doista nepredvidiv. Film Rođen 4. srpnja trebao je za Cruisea značiti zaokret prema pravim, dramskim ulogama, ali uloga osakaćenoga vijetnamskog veterana, nažalost, pokazala se kao zgrčena i antipatična groteska u neukusno patetičnoj režiji Olivera Stonea.

Dani groma trebali su popraviti taj dojam i vratiti Cruisea u staru putanju.

No, premda je bilo automobila, opasnosti, brzina i muškog prijateljstva, publika je Dane groma gledala ispod očekivanja. Cruise je ostario i ne može više dopustiti sebi uloge tinejdžera koji uspješno odrastaju i ulaze u svijet pravih muškaraca.

Iduća godina svakako će biti prekretnica u Cruiseovoj karijeri.


Društvo mrtvih pjesnika



Društvo mrtvih pjesnika Petera Weira zajedno s Opasnim vezama Stephena Frearsa odredili su filmski repertoar u našim kinima u prvom dijelu godine. Iako je Frearsova ekranizacija romana Choderlosa De Laclosa bila vrlo popularna, Društvo mrtvih pjesnika postiglo je veći uspjeh.

Premda slabiji od Svjedoka, Weirov film dirljiva je priča o sentimentalnom odgoju mladih Amerikanaca. Šarmu ovog hita najviše su pomogle glumačke bravure Robina Williamsa, koji je televizijsku slavu izvrsno prenio na veliki ekran. Ove smo ga godine gledali i u filmu Dobro jutro, Vijetname.


Julia Roberts



Nećemo otkriti Ameriku kažemo li da je Julia Roberts filmska zvijezda broj jedan ove godine. Zgodna žena protutnjala je cijelim svijetom u pobjedničkom stampedu. No, ta holivudska bajka samo je jedan u nizu velikih koraka koji su Juliu Roberts od zanimljive glumačke nade pretvorili u imperativ američke filmske industrije.

Čelične magnolije i Tanka linija smrti filmovi su koji svakako ozbiljnije govore o glumačkoj budućnosti ove holivudske megazvijezde.


Bez izlaza



Film koji je dugo bio videohit napokon se pojavio i u kinematografima. Bez izlaza svojedobno je proglašen filmom godine u nas, ali mogao se vidjeti samo u videoformi. Ovaj film Rogera Donaldsona zapravo je remake ostvarenja Johna Farowa iz 1947. godine.

Fabula je ostala ista, jedino se ne događa u novinarskim, nego u vojno-obavještajnim krugovima. Izvrstan scenarij, prepun obrata, poput djela Davida Mameta, nadgradili su izvrsnom glumom Kevin Costner, Sean Young i Gene Hackman,


More ljubavi



Ako se Richard Gere u filmski život vratio u filmovima Policajac pod kontrolom i Zgodna žena, Al Pacino se iz kliničke smrti svoje karijere probudio u Moru ljubavi. Posrijedi je triler o osamljenome i deziluzioniranom policajcu, koji tek nakraju i prilično neuvjerljivo popusti pod navalom ljubavi partnerice Ellen Barkin.

More ljubavi psihološka je drama, u kojoj Al Pacino daleko od bilo kakve patetičnosti gradi doista tragičan lik. U predstojećoj filmskoj božićnoj sezoni, Pacino se pojavljuje u glavnoj ulozi Kuma III Francisa Coppole.


Ridley Scott



Ljubitelji Ridleya Scotta ove su godine došli na svoje. Prvi put nakon Blade Runnera, Scott je Crnom kišom napravio megahit. Premda su mu zamjerali da je Michael Douglas prilično neuvjerljiv u glavnoj ulozi, a talentirani Andy Garcia prebrzo nestane iz filma, ipak je skotovski dizajniran japanski triler osvojio publiku.

No, znalački fanovi tog autora ovu će godinu pamtiti prije svega po filmu Detektiv i dama, u kojemu je čak i Tom Berenger simpatičan.

Glumački se izvrsnom pokazala i bivša Cruiseova supruga Mimi Rogers, no napeta priča i nevjerojatna ljepota klaustrofobičnih njujorških interijera ipak su najjači adut Detektiva i dame.


Dick Tracy



Film o kojemu se ove godine najviše pisalo svakako je Dick Tracy. Izvrsna Beattyeva ekranizacija istoimenog stripa pokazala se mnogo boljom od razvikanoga i nemuštog Batmana. Slijedeći logiku i strukturu stripa, Warren Beatty napravio je duhovit, zabavan i, istodobno, kvalitetan film.

Pomogla mu je i sjajna glumačka ekipa sa sjajnim Alom Pacinom, neopazivim Dustinom Hoffmanom i uvijek izvanrednim Jamesom Caanom. Glumila je i Madonna, po običaju, neuspješno. Dakako, glavnog junaka glumio je redatelj.


Anica Dobra



Mlada beogradska glumica Anica Dobra više nego uspješno nastavlja karijeru u Njemačkoj. Talentirana, bez jezične barijere (godinama je živjela u Njemačkoj), Anica krupnim koracima grabi naprijed očito ne želeći doći u tradicionalno tužnu situaciju domaćih glumica, za koje se svakih pet godina pojavi atraktivna filmska uloga.

Poznati njemački mjesečnik Cinema naveliko se raspisao o novoj ulozi Anice Dobre u filmu Igrač autora Dominika Grafa, koji se premijerno počeo prikazivati u početku studenoga.


Henry i June



Holivudski redatelj desetljeća, Philip Kaufman, nakon Puta u kozmos i Nepodnošljive lakoće postojanja počastio nas je ove godine filmskim slatkišem autentične delikatnosti. Henry i June u Americi je X-rated film, što uopće ne čudi nakon objašnjenja kako je riječ o životu Henrya Millera i njegove žene June, a sve to prema dnevničkim zapisima Anais Nin, književnice koja je zajedno s Millerom tridesetih godina razbijala erotske tabue u književnosti.

No, Kaufman je kao istinski genij snimio erotski film o "životu, smrti i biti umjetnosti", nevjerojatne vizualne ljepote i oživljenog Pariza u doba umjetničke avangarde.

Priredili: Alemka Lisinski i Bojan Mušćet, obrada: Yugopapir (Svijet, prosinac 1990.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate