JRT program, nedelja 11. januar 1981: "Jelenko", pingvin Pablo, "Velo misto", "Zapisano u vetru"...





8.00 - TV magazin

Emisija TV Novi Sad na rumunskom jeziku.

9.00 - Brazda

Emisija TV Novi Sad za selo, na mađarskom jeziku.

9.30 - Emisija za decu

Emisija TV Novi Sad na mađarskom jeziku.

9.15 - TV žurnal

Emisija (TV Beograd) na bugarskom jeziku koja se prikazuje samo za područje predajnika Deli Jovan, Tupižnica i Jastrebac.


9.50 Vesti (TV Zagreb)


10.00 - Po jutru se poznaje dan


U drugoj emisiji ciklusa TV Zagreb gledaoci će videti novu pustolovinu Pčelice Maje (pod naslovom "Hvalisavi žohar"), zatim emisiju "Mravi 81", iz ciklusa "Patuljci pojma nemaju" i 2. epizodu filmske serije "Jelenko" (pod naslovom "Ko je video lovokradicu").






Patuljci pojma nemaju: Mravi 81


Mladen Kušec je razgovarao s učenicima škole "Hasan Kikić" iz Zagreba i mališanima iz knjižare i čitaonice "Ivan Goran Kovačić". Razgovaralo se o zimi, o školskim praznicima, o igrama koje čekaju svu decu posle prvog polugodišta.

Gošće emisije su i tri male balerine iz Doma pionira "Marko Orešković", koje će pokazati kako se ujutro, posle dobro prospavane noći, treba razgibati.

Auto i voditelj: Mladen Kušec. Režiser: Tinko Globočnik.

Mladen Kušec ("Patuljci pojma nemaju"): Rad na vraćanju ljudskosti 



Jelenko: Ko je video lovokradicu


Lovokradica je ustrelio srnu, a njeno lane ostalo je bez majke. Deca su spasila lane i sakrila ga u šumskoj kolibi. Mislila su da za događaj u šumi niko neće doznati.

Dečak Ivo, vođa i najhrabriji iz drugog sela, raspričao se o lovokradici. Čak ga je i opisivao: zeleni šešir, pero sa šeširom, brkovi od uha do uha...

Za lovokradicu se zainteresovala i vlast. Šta se dogodilo i šta je istina? Režiser: Obrad Gluščević.





11.30 - Narodna muzika

Emisija Televizije Zagreb.



12.00 - Znanje-imanje


Emisija Televizije Beograd. Danas se prikazuje iz sela Pojate na auto-putu Beograd - Niš.

U goste meštanima ovog sela dolaze seljaci Gornjih Hasića u opštini Bosanski Šamac. 

Voditelji su Ljerka Božović, Zoran Gajić i Jelena Vasović, a reditelj je Vlado Momčilović.



14.00 - Studio 171


Radio-televizija Sarajevo u svom srednjoročnom planu razvoja predviđa da u periodu 1981-1985. poveća broj pretplatnika za novih 280.000.

Koji su materijalni i tehnički preduslovi da se to ostvari? Šta je RTV Sarajevo prisililo da od Nove godine poveća pretplatu? To je tema prvog priloga u ovoj emisiji.

Videćemo i novi pogon TV Sarajevo za sinhronizaciju filma, koji je upravo ovih dana pušten u rad. 

U rubrici "Ljudi sa špice" predstavlja se šta je "tehničko vođstvo". Zastupljene su i redovne rubrike "Gledaćemo..." i "TV-pošta".

Urednik emisije: Mirjana Jančić.

Mirjana Jančić: Čovek najbolje zna da radi ono što voli




14.30 - Išao pas po klaviru

Sovjetski film za decu. Sa mnogo mašte i duha ispričana je priča o ljubavi. U selu Barsenjevki, u blizini aerodroma privredne avijacije, mlada Tanjka se zaljubila u pilota Komarova. Ali, u nju je zaljubljen i dečak Miška iz kuće prekoputa...

Uloge ..................... Alena Miščik, Aleksandar Fomin 

Režija ......................Vladimir Gramatikov



16.00 - Nedeljno popodne


Emisija TV Novi Sad, sa nekoliko priloga: Razgovor sa Sretenom Savićem-Koljom i Arsom Kovačevićem, sadašnjim i prethodnim predsednikom SUBNOR Vojvodine, o obeležavanju revolucionarnih jubileja u ovoj godini.

★ O stupanju na snagu Zakona o mernim jedinicama i merilima govori profesor Živojin Ćulum

★ Razgovor sa direktorom Svetskog festivala humora i karikature u Bordigeri;

★ Ekskluzivni izveštaj iz Merana, sa šahovskog meča za prvenstvo sveta između Viktora Korčnoja i Roberta Hibnera; 

★ Reportaža iz Njujorka.

U muzičkom delu učestvuju petnaestak izvođača narodne i zabavne muzike.

Voditelji: Jovanka Bašičević, Dušanka Zrilić-Anojčić, Vitomir Simurdić.

Urednik: Ljubomir Lukić

Reditelj: Aleksandar Fotez


Naše "Nedeljno popodne" biće vojvođanska jugoslovenska emisija 



19.00 - Družina Mikija Mausa: Pingvini (BG)


Priča o "crno-belim" životinjama koje žive u hladnim predelima. Pablo zimogrožljivi pingvin, odlazi u toplije krajeve i pokušava da promeni način života.






19.30 - Dnevnik 1 (TV Zagreb)



20.00 - Velo misto


ANTIKRIST - 7. epizoda serije Televizije Zagreb: Papundek je izbačen iz škole zbog pisanja parola protiv diktature. Ferata se dogovorio s Meštrom da Papundek dođe na šegrtovanje u brijačnicu...

Uprava Hajduka je u velikim neprilikama budući da je kriza ostavila "tragove u blagajni"...

Uloge ..................... Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Milan Štrljić, Mladen Barbarić, Mustafa Nadarević, Aljoša Vučković, Špiro Guberina, Boris Buzančić, Vlasta Knezović, Mira Furlan i drugi.

Scenario ................. Miljenko Smoje

Režija ..................... Joakim Marušić






21.20 - Raskršća: SR Nemačka 

Prva iz serije dokumentarnih emisija (TV Beograd) posvećenih današnjem trenutku SR Nemačke nosi naslov "Snovi i brige". Autor serije je Stane Stanič.


22.05 - Dnevnik 2 (ZG)


22.25 - Sportski pregled 









15.00 - Dnevnik (TV Priština)


15.25 - Vesti (TV Beograd)


15.30 - Smučanje: Slalom


Snimak prve i druge trke takmičenja u Garmišu.





16.50 - Boemi 


Popularna opera Đakoma Pučinija, u interpretaciji solista, hora i orkestra milanske Skale, pod upravom Herberta fon Karajana.



19.30 Dnevnik (TV Skoplje)

Emisija na makedonskom jeziku.


20.00 - Vreme džeza


U prvom delu emisije, posvećene XI Beogradskom džez festivalu, svira džez grupa iz Indije, koja gaji posebnu vrstu džeza, osetno inspirisanog indijskom klasičnom muzikom i folklorom. U prvoj grupi takozvane "Hindu-džez" muzike učestvuje i vokalna solistkinja Rama Mani.

Drugi deo emisije sačinjavaju snimci najzanimljivijih numera iz repertoara grupe "Weather Report" (Meteorološki izveštaj) koja je nastala 1970. godine kao plod zajedničkog rada Džoa Zavinula i saksofoniste Vejna Šortera sa ansamblom Majlsa Devisa.

Ova beskompromisna, eksperimentalna ali pristupačna savremena grupa postala je simbol džez muzike u poslednjoj deceniji.

Reditelj: Stanko Crnobrnja.






21.00 - 24 časa





21.25 - Zapisano u vetru


Ovim američkim filmom TV Zagreb počinje filmski ciklus melodrama. Filmovima velikana kao što su Daglas Sirk, Frenk Borzage ili Rajner Verner Fasbinder, TV gledaoci će upoznati remek-dela ovog žanra.

Osnovna namera ciklusa je da razbije žanrovska predubeđenja i da pokaže da se mogu raditi relevantni filmovi, bilo u žanru vesterna, "krimića" ili, u ovom slučaju, melodrame.

Režiser Daglas Sirk, iako manje poznat nego njegove kolege Ford ili Hoks, koji su proslavili žanr vesterna, rodonačelnik je filmske melodrame.

"Imitacijom života" (koja će takođe biti prikazana u ciklusu), "Dobom ljubavi i smrti", "Potamnelim anđelima" i iznad svega filmom "Zapisano u vetru" (1956) stvorio je opus melodrama, bez premca u istoriji filma.

Savremeni kritičari svrstavaju Sirka među najznačajanije autore američkog filma.

U središtu radnje ovog filma je određena vrsta "ljubavnog četvorougla": dekadentni brat i sestra, Kajl i Merili Hedli (Robert Stak i Doroti Melon), prebogati naftni magnati, Kajlov prijatelj i saradnik Mič Vejn (Rok Hadson) i žena (Lorin Bekol).

Složeni, ljubav-mržnja-strast odnosi, samo prividno nose melodramsku formu, a odmah ispod površine razotkrivaju neuroze, strahove, alkoholizam, ljudsku usamljenost i pojedince koji neumitno gube...





Podržite Yugopapir: FB TW Donate