Pretražite Yugopapir

Planovi TV Novi Sad za 1980: Naše "Nedeljno popodne" biće vojvođanska jugoslovenska emisijaU zabavnoj redakciji također je živo. Njen urednik Ljubomir Lukić tek što je sa suradnicima završio snimanje novogodišnjih emisija, već priprema ekipu za prvo novosadsko "Nedjeljno popodne"

Na Novosadskoj televiziji, Kulturno-umjetnički program ovih je dana najzaposleniji. Nije ni čudo, Nova godina je na pragu, dovršavaju se mnogi, a započinju i planiraju novi projekti. Glavni i odgovorni urednik redakcije Kulturno-umjetničkog programa Pero Zubac kaže:

- Završili smo uglavnom snimanje novogodišnjeg programa. Uveliko pripremamo prvo novosadsko "Nedjeljno popodne", te serije "Vikend-programa". 

A onda valja realizirati i ambiciozni plan TV-serija i drama. Već sada su isplanirani termini za slijedeću i godinu iza nje.


Šerbedžija kao - Chopin!O najvećim projektima Novosadske televizije književnik Zubac nastavlja:

- U pripremi je nekoliko TV-serija. Spomenuo bih neke od njih: "Terenci" po knjizi Jovana Veselinova Žarka "Svi smo mi jedna partija". Iz ove knjige scenaristi su Arsen Diklić i Vlasta Radovanović praktički uzeli samo jednu temu: o štampariji koja je za čitavo vrijeme rata djelovala neotkriveno na jednom salašu u Srijemu.

Zatim, tu je i TV-serija "Letači" o pilotima Ratnog zrakoplovstva. Želimo prikazati sve ljepote ali i teškoće tog, za mlade ljude uvijek privlačnog poziva.

U pripremi je i humoristička igrana serija "Svetislav i Milena" po tekstu Miloša Nikolića. Riječ je o dvjema vojvođanskim obiteljima koje desetljećima ne govore, a pomire se zahvaljujući ljubavi dvoje mladih.

Da parafraziram: to su Romeo i Julija na banatski način!

Snimat će se i serija "Dan jučerašnji, dan sutrašnji" po romanu Mirka Petkovića. A mislim da ćemo nastaviti i snimanje serije "Svi smo mi smiješna porodica", koja se upravo prikazuje...

Među projektima koje nabraja Pero Zubac, svakako je zanimljiv i onaj mužičke redakcije - film o Chopinu po scenariju Jare Ribnikar. U ulozi velikog glazbenika pojavit će se dvoje renomiranih umjetnika: glumac Rade Šerbedžija i baletan Milorad Mišković.


Bitka za "Plažu"Spisak TV-drama koje priprema Novosadska televizija je povelik.

Šafer Pal, urednik dramskog programa, objašnjava:

- Nešto od drama već imamo snimljeno.

Medu prvima koja će biti prikazana jest drama "Trenuci slabosti" po scenariju Milana Jelića a u režiji Slavoljuba Ravasija.

To je priča o siromašnoj seljačkoj obitelji i djeci koja to pokušavaju promijeniti...

A uskoro ćemo snimati i "Stan" po noveli Aleksandra Tišme.

Tema je - već prema samom naslovu, koji je još radni - suvremena, o stanu.

Godine pedesete, borac koji ima bolesno dijete dobiva stan u kojem stanuje njegova profesorica, jedina koja se prema njemu 1941. ponijela kao čovjek.

A on je mora izbaciti...

"Salaško pozorište" pobjedničkog tandema s filmskog festivala u Puli (film "Trofej") scenarista Ferenca Deaka i režisera Karolja Vičeka govori o skupini mladih glumaca koji nastupaju po salašima.

Među ambiciozne projekte pripada i "Bitka za Plažu", vrlo aktualna tema koja govori o sukobu samoupravnih i dogmatskih snaga u jednom ugostiteljskom poduzeću.

Po riječima urednika Šafera Pala, u slijedećoj godini dramski je program pomali i u znaku koprodukcija: s Televizijom Bratislava priprema se drama "Kuća na obali" po romanu slovačkog pisca Martina Kukočina koji je potkraj prošlog stoljeća živio na Braču.

Tema je tadašnje dalmatinsko selo.

S TV Budimpešta snimat će dramu "Keglevićeva ulica" po tekstu suvremenog vojvođanskog pisca Nandora Giona.

S TV Zagreb radit će "Nepokoreni brod", istinitu priču o monitoru "Drava" i njegovoj hrabroj posadi.

Po scenariju Momčila Milankova, zajedno s TV Beograd, Novosadska televizija snimit će TV-seriju o Moši Pljadi.

U pripremi je još nekoliko drama: "Nebeska mehanika", "Rani jadi", "Mladi Zmaj", "Balada o Siniši i mangupu", "Ekran sniježi", "Crna kuća", "Dnevni red za danas", "Kozarci"...


Kakvo "Nedjeljno popodne"?U zabavnoj redakciji također je živo. Njen urednik Ljubomir Lukić tek što je sa suradnicima završio snimanje novogodišnjih emisija, već priprema ekipu za prvo novosadsko "Nedjeljno popodne".

- Time smo i najviše zaokupljeni - kaže urednik zabavne redakcije Ljubomir Lukić. - Zabavna redakcija je nosilac čitavog projekta: šest "Nedjeljnih popodneva" u slijedećoj godini, od kojih prvo započinje 27. siječnja. U veljači imamo i četiri "Vikend-programa", dakako uživo, i to iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Sremske Mitrovice.

O "Nedjeljom popodnevu", koje se emitira s Petrovaradinske tvrđave, urednik Lukić kaže:

- To je zadatak ne samo zabavne redakcije nego i čitave Novosadske televizije. Bit će zastupljena
i višejezičnost emisija, no nastojat ćemo izbjeći standardan način, pomalo folkloristički, predstavljanja narodnosti, iako Vojvodina i što se toga tiče ima što pokazati.

Po formuli, to će biti vojvođanska jugoslavenska emisija, prilozi iz svih republika, iz svijeta. Nema klasičnog voditelja. Trenutno smo u potrazi za "šifrom" kako to sve spojiti.

Napisao: A. Veljić, obrada: Yugopapir (Studio, novembar 1979.)


Televizija Novi Sad definitivno i neopozivo stаrtuje 26. novembrа '75.

Podržite Yugopapir: FB TW Donate