Pretražite Yugopapir

Planovi TV Novi Sad za 1980: Naše "Nedeljno popodne" biće vojvođanska jugoslovenska emisija



U zabavnoj redakciji također je živo. Njen urednik Ljubomir Lukić tek što je sa suradnicima završio snimanje novogodišnjih emisija, već priprema ekipu za prvo novosadsko "Nedjeljno popodne"

Na Novosadskoj televiziji, Kulturno-umjetnički program ovih je dana najzaposleniji. Nije ni čudo, Nova godina je na pragu, dovršavaju se mnogi, a započinju i planiraju novi projekti. Glavni i odgovorni urednik redakcije Kulturno-umjetničkog programa Pero Zubac kaže:

- Završili smo uglavnom snimanje novogodišnjeg programa. Uveliko pripremamo prvo novosadsko "Nedjeljno popodne", te serije "Vikend-programa". 

A onda valja realizirati i ambiciozni plan TV-serija i drama. Već sada su isplanirani termini za slijedeću i godinu iza nje.


Šerbedžija kao - Chopin!



O najvećim projektima Novosadske televizije književnik Zubac nastavlja:

- U pripremi je nekoliko TV-serija. Spomenuo bih neke od njih: "Terenci" po knjizi Jovana Veselinova Žarka "Svi smo mi jedna partija". Iz ove knjige scenaristi su Arsen Diklić i Vlasta Radovanović praktički uzeli samo jednu temu: o štampariji koja je za čitavo vrijeme rata djelovala neotkriveno na jednom salašu u Srijemu.

Zatim, tu je i TV-serija "Letači" o pilotima Ratnog zrakoplovstva. Želimo prikazati sve ljepote ali i teškoće tog, za mlade ljude uvijek privlačnog poziva.

U pripremi je i humoristička igrana serija "Svetislav i Milena" po tekstu Miloša Nikolića. Riječ je o dvjema vojvođanskim obiteljima koje desetljećima ne govore, a pomire se zahvaljujući ljubavi dvoje mladih.

Da parafraziram: to su Romeo i Julija na banatski način!

Snimat će se i serija "Dan jučerašnji, dan sutrašnji" po romanu Mirka Petkovića. A mislim da ćemo nastaviti i snimanje serije "Svi smo mi smiješna porodica", koja se upravo prikazuje...

Među projektima koje nabraja Pero Zubac, svakako je zanimljiv i onaj mužičke redakcije - film o Chopinu po scenariju Jare Ribnikar. U ulozi velikog glazbenika pojavit će se dvoje renomiranih umjetnika: glumac Rade Šerbedžija i baletan Milorad Mišković.


Bitka za "Plažu"



Spisak TV-drama koje priprema Novosadska televizija je povelik.

Šafer Pal, urednik dramskog programa, objašnjava:

- Nešto od drama već imamo snimljeno.

Medu prvima koja će biti prikazana jest drama "Trenuci slabosti" po scenariju Milana Jelića a u režiji Slavoljuba Ravasija.

To je priča o siromašnoj seljačkoj obitelji i djeci koja to pokušavaju promijeniti...

A uskoro ćemo snimati i "Stan" po noveli Aleksandra Tišme.

Tema je - već prema samom naslovu, koji je još radni - suvremena, o stanu.

Godine pedesete, borac koji ima bolesno dijete dobiva stan u kojem stanuje njegova profesorica, jedina koja se prema njemu 1941. ponijela kao čovjek.

A on je mora izbaciti...

"Salaško pozorište" pobjedničkog tandema s filmskog festivala u Puli (film "Trofej") scenarista Ferenca Deaka i režisera Karolja Vičeka govori o skupini mladih glumaca koji nastupaju po salašima.

Među ambiciozne projekte pripada i "Bitka za Plažu", vrlo aktualna tema koja govori o sukobu samoupravnih i dogmatskih snaga u jednom ugostiteljskom poduzeću.

Po riječima urednika Šafera Pala, u slijedećoj godini dramski je program pomali i u znaku koprodukcija: s Televizijom Bratislava priprema se drama "Kuća na obali" po romanu slovačkog pisca Martina Kukočina koji je potkraj prošlog stoljeća živio na Braču.

Tema je tadašnje dalmatinsko selo.

S TV Budimpešta snimat će dramu "Keglevićeva ulica" po tekstu suvremenog vojvođanskog pisca Nandora Giona.

S TV Zagreb radit će "Nepokoreni brod", istinitu priču o monitoru "Drava" i njegovoj hrabroj posadi.

Po scenariju Momčila Milankova, zajedno s TV Beograd, Novosadska televizija snimit će TV-seriju o Moši Pljadi.

U pripremi je još nekoliko drama: "Nebeska mehanika", "Rani jadi", "Mladi Zmaj", "Balada o Siniši i mangupu", "Ekran sniježi", "Crna kuća", "Dnevni red za danas", "Kozarci"...


Kakvo "Nedjeljno popodne"?



U zabavnoj redakciji također je živo. Njen urednik Ljubomir Lukić tek što je sa suradnicima završio snimanje novogodišnjih emisija, već priprema ekipu za prvo novosadsko "Nedjeljno popodne".

- Time smo i najviše zaokupljeni - kaže urednik zabavne redakcije Ljubomir Lukić. - Zabavna redakcija je nosilac čitavog projekta: šest "Nedjeljnih popodneva" u slijedećoj godini, od kojih prvo započinje 27. siječnja. U veljači imamo i četiri "Vikend-programa", dakako uživo, i to iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Sremske Mitrovice.

O "Nedjeljom popodnevu", koje se emitira s Petrovaradinske tvrđave, urednik Lukić kaže:

- To je zadatak ne samo zabavne redakcije nego i čitave Novosadske televizije. Bit će zastupljena
i višejezičnost emisija, no nastojat ćemo izbjeći standardan način, pomalo folkloristički, predstavljanja narodnosti, iako Vojvodina i što se toga tiče ima što pokazati.

Po formuli, to će biti vojvođanska jugoslavenska emisija, prilozi iz svih republika, iz svijeta. Nema klasičnog voditelja. Trenutno smo u potrazi za "šifrom" kako to sve spojiti.

Napisao: A. Veljić, obrada: Yugopapir (Studio, novembar 1979.)


Televizija Novi Sad definitivno i neopozivo stаrtuje 26. novembrа '75.

Podržite Yugopapir: FB TW Donate