Pretražite Yugopapir

Drugovi vojnici, ovo je vaš kutak: Kako izgleda prvi dan u JNA? / Dokle traje vojna obaveza? (1971)




Niko ne može reći da ne postoji čas "udobnosti" za vojnike. A to je tamo kod kantine uz bocu piva, soka i muziku koja dolazi iz zvučnika razglasne stanice. Tu se obično ćaska o danima na poligonu, ili se kroje planovi o narednim danima, o filmu koji će gledati u kasarnskoj dvorani, o tome kako će nekom minirati krevet i šta sve starešina može da preduzme u slučaju da dozna za ovu šalu


Drugovi vojnici, čitaoci MAGAZINA, ova naša rubrika vam stoji na raspolaganju! Javljajte se sa svojim prilozima: Iz života i rada vaših jedinica, sa crtežima... Verujemo da je vojnički život buran po događajima u slobodnim časovima. Očekujemo vaše crtice i humorističke priloge. Ustvari, sve ono što vas zaokuplja i o čemu bi hteli da pišete.

Mi očekujemo vaše priloge. One najbolje i najinteresantnije objavićemo u našem listu. Neka se ne razočaraju oni koji svoj prilog neće ugledati na stranicama svog časopisa: Njima dajemo mogućnost da još koji put pokušaju - možda će imati više sreće!


*****



Teme iz vojničkog života, čini se, kao da su neiscrpne. Uvek se može govoriti o stvarima, koje neprestano zanimaju mladog čoveka, bilo da se već nalazi na odsluženju vojnog roka ili da mu to tek predstoji. Toliko je stvari o kojima i nije i jeste čuo. Odnosno, nema o njima jasnu predstavu ... 

Pored toga što ga očekuje u vojsci svakoga interesuje - da li je obavezan i nakon odsluženja biti pod vojnom obavezom?

Evo, donosimo neke zanimljivosti iz života, rada i tehnike naše Armije. Naravno, izabrali smo one momente za koje mislimo da će svakog da zanimaju.


Prvi dan u vojsci



Uopšte se tačno ne može reći koji je, zapravo, prvi dan u životu mladog vojnika? Da li prvi susret sa novim domom, odlazak u prekomandu ili...? Vojnik skoro nikada ne može da se opredeli za konačan utisak. Jer, toliko je tih pravih početničkih dana: Od samog dolaska, strojevih radnji, do logorovanja i odlaska u prekomandu!

Proneo se glas među vojskom da postoji - najduži dan! A kada bi ih neko upitao koji je to dan - ne bi niko umeo tačno da vam kaže. Bilo bi bezbroj takvih dana: Od samog početka - do kraja vojnog roka.

Ne treba zanemariti još jednu dobru vojničku "caku": Oni smeliji i, da ne kažemo promućurniji, dok se samo više upoznaju sa vojnikovanjem, uvek su puni aforizama na račun vojnika i - starešina! 

U svakom slučaju to se koristi na raznim priredbama za vojnike, koji ih nasmeju do suza... Jer, sve je u duhu vremena i života.

Ali, baš onog prvog dana, dolazi do lagane šetnje kod "brice", jer treba biti podšišan - onako po vojnički. A zatim slede pregledi kod trupnog lekara, koji obično ima dosta, saveta za mladog vojnika:


- Ruke obavezno treba prati, jer su tifus, dizenterija, i dr. bolesti prljavih ruku.


- Peri zube posle svakog jela, pošto kvarni zubi izazivaju - obolenje srca, bubrega, zglobova...


- Obavezno peri noge! Čizme i cipele moraš uvek da čistiš i mažeš. Pred polazak na marš posebno pazi da ti čarape budu čiste, a čizme komotne. Žuljevi i uboji su neprijatni i mogu da te izbace iz stroja!


I još mnogo toga se čuje od lekara. Ali, ostavimo da i vi neke savete sami čujete.

Teškoće dođu s prvim danom. Navike su - strašne.

Kažu svi prvog dana! Muka je biti ranoranilac. Ili se privići na zakon novog doma! No, vremenom se to prihvati, pa svako postane vojnik od glave do pete.

Niko ne može reći da ne postoji čas "udobnosti" za vojnike. A to je tamo kod kantine uz bocu piva, soka i muziku koja dolazi iz zvučnika razglasne stanice. 

Tu se obično ćaska o danima na poligonu, ili se kroje planovi o narednim danima, o filmu koji će gledati u kasarnskoj dvorani, o tome kako će nekom minirati krevet i šta sve starešina može da preduzme u slučaju da dozna za ovu šalu. 

A najbliži starešina vojniku je - desetar. On mu je uvek za petama, kraj samog srca. Desetar će ga upoznati sa prvim koracima, kako se sprema krevet, kako se slaže ormančić i ranac. Kako odelo treba da bude složeno pre povečerja ili o tome o kojem se ramenu nosi puška.

Malo ima trzavica i u vojničkoj kuhinji. Opet - nov momenat! 

Drukčija hrana i nekako neprimamljiva. 

Ali, posle par dana, posle časova provedenih na poligonu, apetit neodoljivo skače i ko sme da kaže da hrana ne valja!?

Potom dolaze prvi marševi i uzbune! Jeste, priznajemo, da je to ono što se vojniku čini da je najnelagodnije. Ali...

Ostalo je još mnogo stvari koje nismo rekli. Međutim, zar ne mislite da je svaki dan proveden u vojsci - prvi dan? 

Jer, svaki trenutak je ispunjen novim i potrebnim saznanjima o ovom novom i veoma specifičnom životu za mladog čoveka.


Vojnički standard



U prošloj godini uloženo je oko 250 miliona starih dinara za nabavku tehničkih sredstava radi modernizacije rada u kuhinjama, perionicama, radionicama. Regruti dobijaju novu odeću. 

Danas svaki vojnik ima jedno novo ćebe, pa je rešen problem slabih i dotrajalih ćebadi.

Opremljene su vojničke učionice. Više nema u njima dotrajalih klupa i stolica. Nego, školski nameštaj kao u nekoj oglednoj školi. 

Tako da će odsada biti mnogo udobnije sedeti u učionicama za vreme društveno-političkog obrazovanja. 

Zatim će se, naročito u intendantskim bataljonima, gde dolaze nepismeni i polupismeni, učiniti sve da se ti ljudi priviknu na rad, disciplinu i čistoću. 

A sva tehnička sredstva, koja stoje na raspolaganju vojnicima, moraće uvek da budu uredna i čista, jer od toga ovisi njihov vek trajanja i samo tako obuka može biti daleko lakša i lepša.


Vojnikovo naoružanje



Najduži drug u vojsci o kojem se vojnik mora brinuti svakako je - puška. I to ova - najnovija: Poluautomatska. Mnogi ne znaju skoro ništa o njoj. Mi ćemo vam je predstaviti u svoj njenoj veličini:

- Odlična je za borbu.

- Gađa mnogo brže od obične puške.

- Najbolji rezultat gađanja postiže na odstojanju od 400 m, a sa srednjom vatrom na grupne ciljeve do 800 m.

- Ako je neprijatelj u rovu ili iza nekog zida, upotrebićemo do daljine od 300 m, tromblonsku trenutnu minu (TTM), koju možemo ispaliti iz ove puške, jer joj skrivač plamena služi kao tromblon.

- M 59/66 kalibra 7,62 mm Puni se sa 10 metaka.

- Ima i noćne nišane za dejstvo u mraku. Za borbu prsa u prsa može se stavili nož.

Naravno mnogi vojnici se uče da rukuju i drugim naoružanjima: Puškomitraljezom, Automatom, Ručnim bacačima ... Međutim, puška mu je najprisnija, pa smo zato i uzeli da vam je donekle opišemo.


Dokle traje vojna obaveza?



Mnogi kada odsluže svoj vojni rok u JNA misle da su sasvim završili sa svojim vojničkim životom. Međutim, ona se nastavlja i dalje. Sada u rezervnom sastavu do navršene 55. godine života.

Dokle god traje ova obaveza vojni obveznici mogu biti pozivani na vojno-stručnu obuku, kao i vojnu vežbu.

Svakako da je ovaj cilj vojnikovanja potreban i da je u skladu sa koncepcijom opštenarodne odbrane, koja ima svog odjeka, ne samo kod nas nego i u svetu po svojoj zanimljivosti i specifičnosti.

Obrada: Yugopapir (Magazin, maj 1971.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate