Bambinosi '87: Rock kritičari ih mrze, a Radio Sarajevo zabranjuje / "Uništićemo novi primitivizam"



Sa nama ne manipuliše "Plavi orkestar". Njihov uticaj nam je samo pomogao da dođemo do ploče i medija. Oni, kao i mi, članovi su "Mlade Bosne" - umetničkog planinarskog društva!

Odavno pojavljivanje jedne grupe nije izazvalo toliko loših kritika i "pljuvanja" kao što je to slučaj sa sarajevskim "Bambinosima". Na radio-programima su im pesme zabranjivane za emitovanje, u novinama njihovu ploču nazivali su đubretom.

Niko se nije trudio da im pruži šansu da se brane i bar pokušaju da objasne šta su hteli a šta postigli projektom "Bambinosi" i albumom "Ne diraj mog druga".

Unapred su optuženi za muzički vandalizam.

Sa klupe za optužene za reč se javio jedan od tvoraca grupe Zlajo Bambi Demirović, spreman da odgovara na optužbe.

• Optužba broj 1 glasi: pod okriljem rok-grupa nudite publici narodnjake prizemne vrednosti.

- Tačno je da na našem albumu postoji jedan orotodoksan narodnjak. To je kompozicija "Abortus 2". Ali, tu pesmu nismo stavili na album da bismo bili tiražni i dodvorili se narodnjacima. Naprotiv. Služeći se banalnostima, kakvim inače obiluju narodnjaci, hteli smo da pokažemo da se radi o ukusu najniže vrste. 

Istovremeno, na ploči se nalazi i "Abortus 1", ista pesma, samo napravljena u pank-stilu.




To je na simboličan način sudar ukusa Istoka i Zapada. Parodija! I ostale pesme koje imaju sličan filing služe za podsmeh onih sa lošim muzičkim ukusom.

E sad, mi nismo krivi što to neke pametne glave nisu ukapirale.

• Optužba broj 2 glasi: "Bambinosi" su izmišljeni iz koristoljublja, nikome nisu potrebni.

- Netačno! "Bambinosi" su članovi međunarodne organizacije "Ne diraj mog druga" sa sedištem u Parizu koja se bori za prava i jednakost svih ljudi. Bori se protiv svake vrste terorizma, bilo grupe ili pak pojedinca.

Predsednik ove organizacije Harlem Desir je dobio našu ploču, shvatio njenu poruku i pozvao nas da u maju učestvujemo na jednom velikom mitingu koji će se organizovati u Parizu. "Bambinosi" su osnovani da bi putem medija, kroz muziku i poeziju, razvijali kult drugarstva među ljudima i automatski ih upućivali da eliminišu pakost, zlobu i loš ukus.

Da bismo to postigli, plasirali smo im sliku najgoreg što ih okružuje. Klin se klinom izbija.

Pokret "Bambinosa" treba našoj omladini jer mi smo ti koji će u njihovo ime dignuti glas protiv kiča, služeći se ironijom kao mačem. I prema sebi smo ironični. Priznajemo da smo u pesmama degutantni, ne čekamo da vi novinari takvima nas proglasite.


Mi smo počeli novi primitivizam



• Optužba broj 3: ne znate da svirate, koristite usluge "Plavog orkestra", čije ste u stvari marionete.

- Prvo, ja znam da sviram. Na ploči sam svirao gitaru. E sad, istina je da smo koristili usluge "Plavog orkestra" i još nekih studijskih muzičara jer u vreme snimanja ploče u grupi smo bili samo pevač Đorđe Kapor i ja.

Po izlasku ploče oformljen je pravi sastav. Sa nama ne manipuliše "Plavi orkestar". Njihov uticaj nam je samo pomogao da dođemo do ploče i medija. Oni, kao i mi, članovi su "Mlade Bosne" - umetničkog planinarskog društva!

Treba slomenuti i podatak da su "Bambinosi" začetnici novog primitivizma. 

Kroz naše redove su prošli mnogi članovi grupa "Elvis Dž. Kurtović" i "Zabranjeno pušenje".

Mi smo počeli novi primitivizam i mi smo sada tu, da taj krug zatvorimo i uništimo novi primitivizam!

• Optužba broj 4: u Beogradu tvrde da ste ukrali pesmu "Pegi padobranac" od nekadašnje grupe "Magično oko", a sadašnjih "Jugoslovena".

- Postoje svedoci da je pesma "Pegi padobranac" nastala 1979. godiie, a njen tvorac je naš pevač Đorđe Kapor. On se u to vreme bavio raznim poslovima. Bio je portir, bokser, karate majstor itd.

Ali pisao je i poeziju u jednu svesku, koju su mu ukrali u jednom studentskom domu.

Nisam ni znao da su tu istu pesmu snimili članovi "Magičnog oka". Ako su to uradili, onda se zna ko je koga pokrao.

• Na kraju umesto optužbe, pitanje: mislite li da ćete preživeti duže od godinu dana, s obzirom da ste grupa koju su najviše pljuvali ljudi od muzičkog pera?

- Zahvaljujem im se na takvoj nesebičnoj podršci. Najvažnije pravilo šou-biznisa je biti primećen. Čak se negativne kritike smatraju boljom reklamom od pozitivnih. I to što su nam zabranili sedam kompozicija (od toga jednu instrumentalnu) na Radio-Sarajevu ide nam u prilog.

Naš vek trajanja je neograničen.

Za kraj godine spremam novo iznenađenje u vidu novog albuma, a dotad ćemo raditi na propagandi ovog albuma. Ima još mnogo medija gde se nismo pojavili. Još nas nisu svi popljuvali do kraja.

Razgovarao: Rajko Dvizac, obrada: Yugopapir (TV novosti, januar 1987.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate