Pretražite Yugopapir

"Arsene Lupin": Ena Begović i Rade Šerbedžija glume u TV seriji koja se snima i u Zagrebu (1988)




Serija je snimana na nekoliko zagrebačkih lokacija - na Zrinjevcu, u HNK, u "Esplanadi" (gdje je dvadesetih godina zaista odsjeo i bio uhapšen neki veliki svjetski varalica, za kojega su Francuzi tad raspisali nagradu od deset tisuća franaka) i u studiju zagrebačke televizije u Radničkom domu, gdje je postavljen "Orient-Expres"

Francuski pisac Maurice Leblanc nije ni slutio da će lik džentlmena-provalnika, koji je stvorio 1914. godine, od junaka petparačkih romana u nastavcima prerasti u francuski nacionalni mit. Arsene Lupin tipičan je popularni junak-individualist koji se voli narugati policiji i autoritetima, darežljiv prema siromašnim i bezobziran prema bogatašima.

U sebi spaja crte grofa Monte-Crista, Cyrana de Bergeraca, D'Artagnana, Holmesa i Robina Hooda. Kreće se u aristokratskim krugovima, poznaje umjetnike poput Djagiljeva i Stravinskog, ali druži se i s Josephinom Baker; ekstravagantan je čak i za "lude dvadesete" godine našeg stoljeća.

Kod nas se Arsene Lupin vrlo brzo udomaćio, najprije u novinarskim podliscima, od 1926. i u "Zabavnoj biblioteci", te nedugo zatim i kao filmski lik.

Glumili su ga John Barrymore i mnogi drugi (najčešće francuski i holivudski) glumci.

I na našoj televiziji 1972. godine prikazana je vrlo popularna serija u kojoj je protagonist bio Georges Descrieres.

Producent Jacques Nahum prije nekoliko godina odlučio je ponoviti uspjeh te serije: angažirao je novoga glumca, Francoisa Dunoyera, scenariste i redatelje, pa 1987. godine počeo snimati "Povratak Arsenea Lupina" u dvanaest epizoda.

- Snimali smo u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Portugalu, Španjolskoj, a posljednju epizodu, pod nazivom Kobni nakit, snimamo u Jugoslaviji. U svakoj zemlji surađivali smo s njihovim televizijskim i filmskim kompanijama, a stalni su članovi ekipe od Francuza samo Francois Dunoyer i njegov pomoćnik Eric Franklin, koji glumi Lupinova pomoćnika Grognarda - kaže Serge Friedman. 

On je scenarist (zajedno s Jacquesom Nahumom) posljednje epizode, a kao redatelj uskočio je umjesto ozlijeđenoga Alaina Nauma. Serija će biti završena potkraj kolovoza i najvjerojatnije će uskoro biti prikazana u jedanaest evropskih zemalja.

Seriju je producirala kompanija "Mare International Productions" iz Pariza, a epizoda "Kobni nakit" snimljena je u koprodukciji sa zagrebačkom televizijom, uz suradnju "Jadran filma".


O sadržaju "naše" epizode...



Radnja epizode počinje u Marseillesu. Nakon atentata na kralja Aleksandra, jugoslavenska policija otkriva da je nestao sat koji je kralju darovala ljubavnica (Dubravka Ostojić).

U satu je skrivena šifra sefa u nekoj ciriškoj banci, a u sefu su, osim pravoga malog bogatstva, i tajni dokumenti.

Angažiran je Herlock Sholmes (Rade Šerbedžija), koji s doktorom Watsonom (Branko Cvejić) polazi tragom novinske fotografije, snimljene u Marseillesu, na kojoj se u gomili vidi čovjek sa zagrebačkim novinama u ruci.

Arsene Lupin shvati da je Sholmes na tragu nečega velikoga pa ga počinje slijediti, a dok se njih dvojica nadmudruju, u igru se ubacuje lijepa avanturistikinja Isabella Dipoggio (Ena Begović).

- Sviđa mi se ta uloga, špijunka sam poput Mate Hari, femme fatale, a istodobno i mangup. Presvlačim se u muškarca, bacam noževe, pucam iz revolvera, a u jednom prizoru pretučem Herlocka Sholmesa kutijom za violinu. 

Najprije se nisam usudila udariti ga iz sve snage, ali to se vidjelo, pa sam morala zaista tući kaskadera. Rekao mi je neka ga udarim što jače mogu; bilo mi je neugodno kad sam morala ponavljati tu scenu - kaže Ena Begović, dok u prekrasnoj uskoj haljini od zlatnog lamea sjedi u kafiću preko puta studija u Radničkom domu i čeka da prođe stanka.

- Imam prekrasne haljine - kostimografkinja Ksenija Jeričević zaista se potrudila, a moram pohvaliti i šminkericu Bertu Meglič. Većinu prizora snimala sam sa Sholmesom i Lupinom jer tražimo isti sat. Pokušavam ga oteti Lupinu i, dakako, među nama rodi se ljubav.

Kad se nakraju dočepamo sata, tajne šifre i novca, zajedno odlazimo u nepoznato.

S Francuzima govorim engleski i malo francuski, a oni će poslije sinhronizirati, tako da se ne moram opterećivati tekstom. Svi se dobro slažemo s režiserom, a najbolje je od svega što je pola ekipe radilo zajedno u 'Glembajevima' i seriji 'Zagrljaj.'

Samo mi je početak snimanja bio težak, jer tad sam u Zagrebu nastupala u 'Juranu i Sofiji'. Svaki bih dan automobilom putovala u Lovran, a poslije bih se isto tako vraćala na predstavu.

No, zadovoljna sam ovom ulogom. Serge Friedman gledao je 'Glembajeve' i na temelju tog filma odabrao me za ulogu Isabelle. To je žena koja zna što hoće - kaže Ena, i dodaje da joj je osobito drago što je direktor fotografije Vjeko Vrdoljak, koji zna kako je treba snimati,

Glumac Francois Dunoyer dosad je nastupio u više od sedamdeset filmova. Rođen je u Parizu, a glumom se počeo baviti prije dvadeset pet godina.

- Lupin je također glumac, on uživa u opasnosti, ali ne voli nasilje. S njim se gledaoci mogu lako poistovjetiti - mlad je, uvijek okružen lijepim djevojkama, nadmoćan je i nitko mu ne može ništa. Zna uživati u životu. Pokušavam ga prikazati kao čovjeka koji je uvijek u svom vremenu: voli motocikle i avione, druži se s modernim umjetnicima... 

Kad su mi ponudili ulogu, nisam se dvoumio.

Budući da se svaka epizoda snima u drugoj zemlji i s drugom ekipom, bilo je to kao da sam prihvatio dvanaest filmova, a to malo koji glumac može odbiti - napominje Francois Dunoyer.


Pohvale Jadran filmu



Serija je snimana na nekoliko zagrebačkih lokacija - na Zrinjevcu, u HNK, u "Esplanadi" (gdje je dvadesetih godina zaista odsjeo i bio uhapšen neki veliki svjetski varalica, za kojega su Francuzi tad raspisali nagradu od deset tisuća franaka) i u studiju zagrebačke televizije u Radničkom domu, gdje je postavljen "Orient-Expres".

Ondje smo našli i Radu Šerbedžiju.

- Za mene je to vrlo zanimljiva uloga, kao neka parodija na cijelu priču o Arseneu Lupinu i Sherlocku Holmesu - zbog toga se i lik koji glumim zove Herlock Sholmes - ali to je nježna parodija, s mnogo stila. 

Sholmes i Lupin stari su znanci koji se u 'Kobnom nakitu' susreću opet. Sholmes želi strpati Lupina u zatvor, ali isto tako zna da ne može bez njega, jer on mu je jedini pravi protivnik. I Lupin isto osjeća za Sholmesa, pa se među njima razvija viteški, gotovo romantičan odnos.

Nisam odstupio od klasične predodžbe o Holmesu - ovdje lula, šešir, njegova hladnokrvnost i inteligencija, ali postoji mali pomak prema komičnom, jer ovo nije pravi krimić.

Mislim da je koprodukcija pravi potez zagrebačke televizije, jer pokazat će se i kao organizator; demonstrirat će svoje filmsko umijeće. Sve je vrlo profesionalno, a za to treba zahvaliti i ljudima iz Jadran-filma.

I pomoćnik redatelja Angelo Pastore smatra da je ekipa profesionalno obavila posao.

"Najbolja ekipa s kojom sam ikad radio", nadopunjava ga Serge Friedman.

Zabeležio: Feđa Kalebić, obrada: Yugopapir (Studio, IX 1988.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate