Ko su najpoznatija braća u jugoslovenskom sportu: Najbrojniji su, naravno, košarkaši i fudbaleri...




Najpoznatiji zvezdaši bili su Boško i Milko Đurovski. Boško je bio okosnica i kapiten Crvene zvezde dok je Milko kontroverzni strelac, prešao kasnije u komšijski tabor. Suprotno, u Partizanu su igrali poznata braća Zvezdan i Srđan Čebinac 

Februar 1992: Sudbina meša karte, mi igramo. Ovu Šopenhauerovu misao lagano možemo podvesti i pod sportsku sudbinu. Pobrinula se, naime, da i u sportu igra mnoštvo braće. I to vrhunskih imena u najelitnijim sportovima pa, stoga, što je muški sport masovniji od ženskog nije bilo prostora, zašto ne reći, ni mogućnosti da "promešamo" baš svu jugoslovensku i svetsku predratnu braću.

Ipak...

Kraljica igara - košarka i u ovom domenu prednjači.

Najuverljivije primere "složne braće" pronašli smo baš pod obručima. U Metalcu iz Valjeva, svojevremeno, harala su braća Branko i Zoran Kovačević. Branko je aktuelni direktor firme "Interkoš" pri našem Klubu, a Zoran trener košarkašica Studenta iz rodnog mu grada.

Dugogodišnji emisar jugoslovenske košarke Radomir Šaper bio je član rukovodećeg tima u Crvenoj zvezdi dok je njegov brat Svetislav bio savezni sudija.

Poznata su i braća Latifić. Goran se isticao "ulazima" u igru Partizana, a Zoran je ulazio u "dvanaestorku" zvezdaša.

Mnogo ranije Zvezdin dres oblačio je Marko Ostarčević koji je igrao u Zadru i Francuskoj kao i njegov mlađi brat Nedeljko.

U generacijama neprikosnovenih Zvezdinih majstora koji su deset puta uzastopno osvajali titule šampiona isticali su se i braća Borko i Slava Jovanović. Borko je dogurao do dresa reprezentacije, a Slava do majice OKK Beograda.

Povratnik iz Zadra Aleksandar Trifunović važi za "najtvrđeg" defanzivca u ligi i Zvezdi iz koje je njegov mlađi brat Časlav otišao u SAD da "očvrsne". Aleksandra je otac, dugogodišnji entuzijasta našeg Kluba, naterao da se uključi u najdraži mu pogon.

A Časlav?

- Sa starijim bratom gotovo nikad nisam pričao o "basketu". Bio sam svojeglav i nisam hteo njegovim putem. Ali, eto, geni su valjda jači - pomirljiv je Časlav.


Dugajlije po stasu i rodu



Malo je znano da je nenadmašni košgeter sa Morave Radmilo Mišović imao brata, takođe košarkaša, Nikolu koji je kasnije seo na trenersku klupu.

Miroslav Pecarski, doskorašnji "banana" centar Partizana trenutno nosi igru solunskog Arisa u koji pokušava da "kooperira" i košarkaški još nedozrelog Aleksandra.

U Vojvodini su ponikli braća Grmuše, stariji Aleksandar i dve godine mlađi Nenad.

- Aca se isticao visinom pa je s razlogom krenuo u košarku. Meni je "po rastu" bio bliži fudbal, ali poslušao sam starijeg i nije mi žao - rekao je plejmeker Vojvodine Nenad Grmuša.

Ima li košarkaških zaljubljenika koji ne pamte Duška Ivanovića, "ubitačnu ruku" Budućnosti i Jugoplastike i brata mu Dragana, ili Makedonca koji nije cenio braću Mitka i Janka Lukovskog, nosioce igre Rabotničkog?

Već zaboravljeni braća Stevica i Branko Kosanović su vedrili i oblačili u, takođe zaboravljenoj, karlovačkoj košarci. Slična koprena je kao kakav veo prekrila i pančevačku košarku i braću Zvonimira i Zlatka Sajkova.

Taman posla da zaboravimo Nebojšu Razića za kojim Zvezda "krši prste", posle njegovog prebega iz Splita i brata mu Vidaka koji igra u Infos RTM-u.

Naravno ne zaboravljamo braću Dražena i Aleksandra Petrovića, zatim Pavlićeviće Damira, igrača i Željka, trenera Cibone, Ratu, Lovru i Dražena Tvrdića iz Jugoplastike, Ivicu i Željka Troskota iz Zadra...


Šekijev brat Mirko



Ni fudbal nikad nije oskudevao u sportskoj braći. Najpoznatiji zvezdaši bili su Boško i Milko Đurovski. Boško je bio okosnica i kapiten Crvene zvezde dok je Milko kontroverzni strelac, prešao kasnije u komšijski tabor.

Suprotno, u Partizanu su igrali poznata braća Zvezdan i Srđan Čebinac.

Zvezdan je Zvezdi poklonio 24 utakmice i četiri gola.

Dušan Savić je jedan od najomiljenijih i najefikasnijih fudbalera u istoriji "crveno-belih", a njegov brat Dragan, kao igrač odbrane, starao se da se što manje trese mreža više manjih klubova a najčešće Jedinstva iz Uba.

Manje je poznato, međutim, da je Dragoslav Šekularac imao brata Mirka koji je u periodu između 1960. i 1964. godine u Zvezdi odigrao 47 utakmica kao bek i postigao jedan gol.

Za naš klub uspešno je igrao Sead Sušić, dok je njegov mnogo poznatiji brat Safet igrao za Sarajevo i Pari Sen Žermen.

Reprezentativci Hajduka, Kana i Bordoa Zoran i Zlatko Vujović dugo su aktuelni u evropskom fudbalu. Zoran je jednu polusezonu odigrao i za Crvenu zvezdu.


Maradona i sedam "Jugovića"



Sećamo se sjajnih partizanovaca braće Miloša, Bore i Milorada Milutinovića. Bore i Boška Đorđevića, Slobodana i Mikana Petrovića, Stjepana i Ota Bobeka, Željka i Zlatka Čajkovskog, Ivana i Drage Horvata...

Potom Bobana i Dragana Božovića iz Sarajeva, a lucidni Milenko Špoljarić iz OFK Beograda ima brata golmana u FK Belišće, u ekipi Vojvodine uspešno su igrali Željko i Srđan Dakić, (uzgred rečeno, fudbalski veoma poznati Krstići nisu braća), dok su se omladinskom pogonu Radničkog iz Niša pojavili braća blizanci Predrag i Nenad Milanović.

U tuzlanskoj Slobodi ponikli su trojica braće Miloševića, u Hajduku dvojica Matošića i Andrijaševića...

U svetskom fudbalu svakako odskaču braća Đuzepe i Franko Barezi iz Intera i Milana, Mihael i Brajan Laudrup iz Barselone, odnosno Bajerna kao i čuveni Dijego Maradona od čije se sedmoro braće samo jedan, doduše "plitko", otisnuo u fudbalske vode.

U Zvezdinoj vaterpolo ekipi igrao je Ivo Lozica, manje poznatiji brat Boška Lozice, reprezentativca Juga.

Zvezdine plivačke legende, prvaci Jugoslavije, Balkana, Mediterana i olimpijci Predrag i Nenad Miloš ostaju za "sva vremena" isto kao i braća Borut i Darjan Petrič, nosioci medalja sa prvenstva Evrope.

Na nedavnom prvenstvu sveta u veslanju zadivili su italijanska braća Aboijale koji su u dvojcu nepobedivi još od 1984. godine.

U stonom tenisu najpoznatiji su subotička braća Tibor i Vilim Harangozo i Vladimir i Vojislav Marković.

Iz već maglovitog po sećanju Zvezdinog boksa proviruju likovi braće Ljubomira i Zorana Manojlovića.

Inače, kao borci "plemenite veštine" u Beogradu ostavili su najdublji trag braća Stevan i Đura Paljić.


Novosadski hokejaši - blizanci



Među hokejašima su najpoznatija četvorica braće Jan iz Jesenica a u Crvenoj zvezdi pamtimo Đorđeviće, Gavroviće, i jednog od braće Obradovića i Šeremet.

U ekipi Vojvodine zapaženi su sedamnaestogodišnji braća blizanci Robert i Boris Ruman dok čunjeve vešto ruše, isto u ekipi kuglaša Vojvodine, braća Roland i Redmond Tot.

Novopečeni rukometni bombarder u Crvenoj zvezdi je Nenad Peruničić dok se stariji brat Predrag iz Crvenke priključio novom prvoligašu iz komšiluka.

U našem Odbojkaškom klubu doskora su igrali blizanci Đorđevići - Nenad i Predrag koji je sada tehniko muške ekipe.

U šezdesetim godinama dr Gordan i Vladimir Janković dugo su branili boje zagrebačke Mladosti i državne reprezentacije.

U Crvenoj zvezdi su igrali braća Škrbić, u Partizanu Stojić a u Železničaru (Beograd) Bojići.

Članovi ovog poslednjeg beogradskog kluba, nekad jednog od vodećih prvoligaša, bili su i Sava Grozdanović kao trener, a kasnije i savezni selektor i Lazar Grozdanović igrač i sadašnji prvi čovek u struci jugoslovenske odbojke.

Tih godina Zoran Petrović kao član klubova Jugoslavija i Partizan, bio je najbolji odbojkaš u nas, a njegov brat Veljko u Crvenoj zvezdi važio je za jednog od najboljih sprintera tog vremena.

Najpoznatiji bratski "tandem" u ovom sportu su sadašnji reprezentativci Nikola i Vladimir Grbić, oslonci ekipe Vojvodine i jugoslovenske odbojke.

Napisao: Milan Blešić, obrada: Yugopapir (Zvezdina revija, februar 1992.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate