Margaret Tačer u Beogradu: Čelična ledi obožava srpsko srebro / "Jugoslavija - impozantna zemlja!"



S posebnom radošću primila je dragocen poklon Metalurškog kombinata: zlatan lanac s medaljonom u kojem je ugraviran lik predsednika Tita. "Nosiću ga s ponosom... jer Tito je jedan od onih svetskih lidera koji su za sobom ostavili neprocenjivo vredno nasleđe. I to je razlog što sam toliko srećna u njegovoj zemlji"

Oktobar 1980: Jedini evropski predsednik vlade ženskog roda - popularna "čelična ledi", kako je njeni sugrađani nazivaju - provela je u Beogradu dva dana, ali "zaista nezaboravna", kako je izjavila. Otvarajući izložbu engleskog srebra u Muzeju primenjene umetnosti, gospođa Tačer se divila eksponatima koje je prvi put videla, "jer u Londonu nemam vremena za tako lepe stvari".


*****



Moto svih razgovora, zvaničnih i nezvaničnih, koje je Margaret Tačer, predsednik britanske vlade, vodila za vreme dvodnevne posete Beogradu, bila je rečenica:

- Jugoslavija je impozantna i divna zemlja, uz to tako raznovrsna.

- Šta vam se to posebno kod nas sviđa? - iskoristili smo priliku da je upitamo za vreme njenog oduševljenjem propraćenog razgledanja eksponata na izložbi "Englesko srebro" u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

- Sve, a posebno ljudi, njihova srdačnost, njihovo gostoljublje - odgovorila je spontano. - A mogu vam reći da se posebno radujem predstojećoj izložbi srpskog srebra u Londonu, jer te vaše filigranske rukotvorine koje sam već imala priliku da vidim, mada samo delimično, nešto su što prevazilazi ljudsku maštu.

Na pomenutoj izložbi na kojoj je Beograđanima prikazano englesko srebro od početka XVI pa sve do druge decenije XX veka a koju su pripremili londonski muzeji "Viktorija" i "Albert", prva dama Velike Britanije, a ujedno i jedini premijer u Evropi ženskog roda, ponašala se kao prava žena.

Nije krila oduševljenje, glasno se divila prekrasnim eksponatima, skretala pažnju svojim pratiocima na ovaj ili onaj detalj, uz stalne uzvike:

"Ah, kako je to divno!"

- Zar je moguće da sve to niste videli u Londonu? - uputili smo joj drugo pitanje.

- Sramota me je da to priznam... ali nisam! Znate, svakodnevni poslovi toliko znaju da obuzmu čoveka, da prosto zaboravi na mnoge lepe stvari u životu. I evo, ja se sada prvi put srećem s nečim što mi je kod kuće na dohvat ruke. I zadovoljna sam zbog toga.

I još nešto je, bez ikakvog ustručavanja i, reklo bi se, čak s posebnim zadovoljstvom, "priznala" Margaret Tačer: da se oseća "izvanredno, divno"... daleko od politike.

"Prava je to relaksacija", kazala je.


Tito je za sobom ostavio neprocenjivo vredno nasleđe



Narednog dana "čelična ledi" je posetiia industrijsko preduzeće u kojem se pravi i obrađuje čelik: Metalurški kombinat u Smederevu, u čijoj su izgradnji učestvovale i neke britanske firme.

- Vrlo sam srećna što ste mi omogućili da upoznam vaš industrijski gigant - izjavila je, zahvaljujući se direktoru Svetislavu Radivojeviću na detaljnim obaveštenjima o radu Kombinata. - Jedino se plašim da ova moja poseta nije prekinula vaš rad, jer ne bih htela da me pamte po padu proizvodnje! - dodala je u šali.

S posebnom radošću primila je dragocen poklon Metalurškog kombinata: zlatan lanac s medaljonom u kojem je ugraviran lik predsednika Tita.

- Nosiću ga s ponosom... jer Tito je jedan od onih svetskih lidera koji su za sobom ostavili neprocenjivo vredno nasleđe. I to je razlog što sam toliko srećna u njegovoj zemlji.

Kao što je to uobičajeno kod državničkih poseta, visoki gost boravio je u našoj zemlji zajedno sa svojim bračnim drugom.

I opet po protokolu, za gospodina Denisa Tačera priređen je poseban program u toku kojeg ga je, shodno "izmenjenim ulogama", pratila supruga britanskog ambasadora u Beogradu.

Uzgred, bračni par Tačer ima dvoje dece - 26-godišnje blizance Kerol i Marka. Oboje su samostalni - kći je TV reporter u Australiji, a sin je nedavno nastupao kao meneken.

Roditelji su vrlo savremeni: ne žele, kažu, da utiču na životne puteve svoje dece, "jer čovek treba da bude slobodan."

Tekst: N. Mijatović, obrada: Yugopapir (Nada, oktobar 1980.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate