Zanimljiva Jugoslavija: Gde se u našoj zemlji nalaze Rim, Berlin, Pariz, London, Japan ... ? (1976)




Japan je bilo teško naći. Kad smo nekog putnika u autobusu između Titograda i Andrijevice zapitali kako se najlakše stiže u Japan - gotovo se naljutio...


Osam sela u našoj zemlji nazvana su imenima svetskih metropola i dalekih zemalja. Naš reporter ih je obišao i evo šta je zatekao na licu mesta...


Indija je zaseok blizu Stona na Pelješcu



Do Indije se ide od mesta Česvinice, preko pelješačkih polja i kroz maslinjake.

Ko zna zašto je Niko Rosić ostao jedini stanovnik Indije, zašto je, kad su se svi iselili, ostao tu, daleko od svoje njive koja je s druge strane brda, daleko i od Stona i od Česvinice? Ko zna zbog čega se to selo zove Indija? Niko nam to nije rekao: domaćina nismo zatekli u kući, a, ostali koje smo pitali - slegali su ramenima.

Oko kuće, tačnije: oko dve kuće u Indiji - kamen, maslinjaci pa - opet kamen.

Posetilaca - gotovo nikad: kameniti bregovi i nehotice su isklesaii kozju stazu kojom dva časa treba da se ide uzbrdo, a samo nešto malo manje - nadole. Ta staza, u stvari, je vododerina kojom se sliva neki lažni potočić.

Vode, preko leta - nema.

Sunca najviše sat dnevno.

Indija je u stvari - neprohodan kamenjar.


London - selo kod Grosuplja kraj Ljubljane



London, ovaj naš, ima desetak kuća. A lako je doći do njega: kad autoputom "Bratstvo-jedinstvo" iz Ljubljane pođete prema Zagrebu, pa od mesta Razdrto, eto vas asfaltom u - Londonu.

Još 1925. ovamo se doselio Janez Frbežar. Pod susednim brdom naišao je na gomilu peska. Počeo je da ga kopa i prodaje. Za Janezom je došlo još nekoliko porodica. Selo je izraslo, tu, pored peska. Ime mu je da - niko ne zna zašto - Jaka Kostelić.

Danju - London je pust. Glave porodica svakog dana odlaze na posao u Ljubljanu ili Grosuplje. Za to vreme, u Londonu, radi samo jedan mali mlin.

Uveče, London je pun, bez bučnog automobilskog saobraćaja, bez neona, barova...

I tada - mlin zaćuti...


Japan - blizu Andrijevice, na granici Albanije



Japan je bilo teško naći. Kad smo nekog putnika u autobusu između Titograda i Andrijevice zapitali kako se najlakše stiže u Japan - gotovo se naljutio...

A Japan je jedva kilometar daleko od albanske granice. Selo je sa svih strana pritisnuto šumovitim brežuljcima, između drvenih kuća, bezbroj potoka teče prema Zlorečici, kroz čiji smo kanjon stigli od Andrijevice do Japana.

I ovde smo pokušali da saznamo otkud ovo čudno ime. Jedni kažu - bilo je to posle jedne strahovite tuče koja je ličila na rusko-japanski rat, a drugi se smeju: 

"Valjda zato što se do nas tako teško stiže"...

Selo Japan je, moglo bi se reći, povezano s Japanom: preko Zlorečice, Lima, Drine, Save, Dunava, Crnog mora i - tako dalje...


Malta je - selo u zaleđu Herceg-Novog



Od magistrale između Dubrovnika i Herceg-Novog, dva i po kilometra uzbrdo, na samoj granici Hrvatske i Crne Gore, nalazi se - Malta. Sedamnaset kuća, sedamnaestoro zaposlenih u Herceg-Novom i Kotoru, sedamnaest televizora, toliko frižidera i električnih štednjaka, osamdesetak članova porodica Marić, Špirto, Lučić, Mandić i Kukolj koje tu žive preko tri stotine godina. 

Najstariji je Krsto Marić, zašao već u osmu deceniju, a najmlađi Zdravko Špirto.

Ni ovde niko, čak ni elektroinženjer Tomo Marić u koga su meštani polagali najveće nade, nije umeo da objasni - otkud selu ime Malta. 

Dve su verzije: u tursko doba, pred selom je bila carina-malta... Ili, s obzirom na polusrušenu crkvu od pre pola veka - živeli su tu, neki doseljenici iz daleka, možda i Maltežani, koje je, predanje kaže, suša oterala.

Poreklo imena ne brine stanovnike Malte. Brige su druge: kako posle struje i puta, do kojih su isključivo samodoprinosom došli, dovesti vodu iz kilometar dalekog izvora u brdu i kako dobiti bar jednu telefonsku liniju. 

No, sve to neće stanovnicima Malte teško da bude. Jer, oni kao jedna porodica istupaju kad bilo šta treba da se uradi - za selo ili suseda - svejedno...


Rim i Berlin - kod Krapine



Zvuči nemoguće, pa ipak: pešice, u jednom satu mogu da se obiđu jugoslovenski Rim i Berlin.

Ova dva sela udaljena su dve stotine metara jedno od drugog. Deli ih široka, cvetna livada kroz koju se proteže put.

I Rim i Berlin su sela starijih ljudi. I dece. Mladih nema. Pobegli su u gradove, našli "građanski" posao, umesto da obrađuju plodne njive, i ova deca, kad porastu, napustiće i Rim i Berlin i otići u grad. 

Daleko i od Marije Bistrice, najbližeg mesta, u koje sad, pešice, idu u školu.

Otkud tim selima imena evropskih prestonica - niko nije umeo da objasni. Čak i najstariji stanovnici sela koji se opravdano boje da će ova dva, izuzetno lepa i gostoljubiva mesta, za desetak godina - da opuste.


Pariz - selo pored Belog Manastira



Tri stotine stanovnika naseljavaju Pariz - bez Ajfelove kule - za koju mnogi, uopšte, nisu ni čuli...

Nastao je pre nešto više od stotinak godina - kažu najstariji stanovnici. Zašto su ga njihovi preci tako nazvali - ko zna? U Parizu nema nijednog slikara, nijednog pesnika; nema ni crkve, ni škole, čak ni jedne prave ulice kojom bi, recimo, automobil mogao da prođe.

Odrasli stanovnici ovog lepog sela bave se poljoprivrednim poslovima, svim koje je ljudski um izmislio. Pored toga, od najmlađeg do najstarijeg muškarca - svi su izvrsni muzičari. Glavni
instrumenti su violina i kontrabas. Kad bi hteli, bez muke bi mogli da sklope dvadesetak orkestara.

Do ovog našeg Pariza ne stiže se teško: od Osijeka začas dođete do Belog Manastira - a tu je i Pariz. Ako prolazile - navratite.


Filipini su - pored Pule



U ovoj, pomalo čudnoj šetnji bez pasoša "oko sveta", stigli smo i do Filipina.

Tipične primorske kuće iz kojih je zvuk automobilskog motora izmamio stanovnike. Desetak kuća - petnaestak porodica.

I odavde - većina mlađih je pošla u grad, uglavnom u Pulu, šesnaest kilometara udaljenu.

Meštani koji su, u trenutku kad smo stigli, ostavili vinograde i okupili se oko nas - nekako nepoverljivi: šta koga zanima kako žive, zašto se njihovo selo: zove: Filipini?! 

Uostalom - kažu - šta je tu čudno; ime kao i svako drugo!

Ipak, saznajemo da je selo možda, dobilo ime po nekom Filipu ili Filipinu. Mada takvo ime nije retko u ovim krajevima, niko sa sigurnošću ne tvrdi da je ime - baš tako nastalo...

Mesta obišao: Aleksandar Živanović, obrada: Yugopapir (Praktična žena, novembar 1976.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate