Jesen 1985: TOP 30 najzanimljivijih vesti sa YU pop rock scene / Događaji, pesme, ploče, koncerti







1 • Grupa Parni valjak upravo je pred završetkom svoje najnovije longplejke. Svi su materijali snimljeni u studiju Vladimira Smoleca, a preostale još da se tonski zapisi "izmiksaju" kako bi ploča bila posve spremna za tisak. 

Kao što je i uobičajeno, nakon izlaska albuma, Valjak se priprema za promocionalnu turneju, a do tada svojim je fanovima ponudio singlicu "Ugasi me", kojom najavljuje LP.


2 • Nekadašnja članica Novih fosila, a sada solo-pjevačica Đurđica Barlović 5. studenoga ulazi u studio da snimi skladbe koje će se naći na njenoj drugoj samostalnoj LP. 

Autori su svih skladbi Vladimir Delač i Đorđe Novković, a u ulozi aranžera i producenta javlja se gotovo nezaobilazan Mato Došen. 

Album će biti predstavljen javnosti na festivalu Zagreb '85.


3 • Od novih izdanja koje priprema zagrebački Jugoton, vjerojatno je najzanimljivija longplejka na kojoj će biti otisnute snimke jednog od prvih jugoslavenskih rock-sastava, VIS-a Bijele strijele

Nije riječ o novim tonskim zapisima, kako bi to netko mogao pomisliti, nego o kompilaciji koja je izvorno snimljena u vrijeme djelovanja Bijelih strijela šezdesetih godina. 

U istom se ciklusu najavljuje i kompilacijski album sa snimkama pionira zagrebačkog rocka - grupa Atomi, Sjene, Zlatni akordi i drugih, koje iz tog vremena imaju sačuvane tonske zapise.


4 • U studiju Vlade Smoleca upravo je završeno snimanje novog albuma grupe Haustor, nekadašnje uzdanice zagrebačkog rocka. 

Izlazak na tržište najavljen je za sredinu listopada.

U međuvremenu u opticaj je puštena promocionalna singlica s naslovnom skladbom "Ena", jednom od skladbi s novog albuma "Bolero".


5 • Već pomalo zaboravljena Ljupka Dimitrovska najavljuje ovih dana povratak novom LP-pločom. Za A-stranu ploče skladbe je napisao Đorđe Novković, a za B stranu Nikica Kalogjera. Aranžman i produkcija - Mato Došen. Zanimljivo je to što na toj ploči Ljupka Dimitrovska pjeva jednu od kompozicija u duetu sa skladateljem Đorđem Novkovićem!

6 • Kauboji iz country-grupe Plava trava zaborava prionuli su na snimanje druge longplejke. Njihov prvi album pod nazivom "Live u Kulušiću" dosad je prodan u zavidnih stotinu tisuća kopija, dovoljno da osiguraju Jugotonovu platinastu ploču. Dakako, na toj će se ploči naći već dobro nam znani country-standardi, ali u aranžmanima Plave trave zaborava.

7 • Novim se albumom javlja i grupa Pankrti. Album "Pesmi sprave" snimljen je u kolovozu u ljubljanskom studiju Akademik, a sadrži jedanaest potpuno novih pjesama. Producent je Brian Hayes, inače gitarist engleske punk-grupe Angelic Upstairs. Kao novost spominje se i to da je novi gitarist Pankrta Mare Kavaš. Promocionalna turneja Pankrta počinje koncertom u zagrebačkom Kulušiću 10. listopada, na dan kada su prije pet godina primili nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za svoj premijerni album "Dolgcajt".


8 • Početkom studenoga u studio ulazi mlada sarajevska pjevačica Amila.

Tko će biti producent te njene druge ploče i hoće li je na snimanju, kao i na prvom albumu, pratiti prva liga sarajevskih rokera - još nije odlučeno.


9 • Uzburkale su se vode u splitskoj grupi More.

Razlog - slab uspjeh njihova posljednjeg albuma "Tigrica", kao i sve više poziva koje dobiva samo njihova atraktivna pjevačica Doris Dragović za solo - nastupe, dakako bez grupe!

Slobodan Kovačević, vođa sastava tvrdi da se oni ne mogu zvati Doris i More, nego samo grupa More, dok Doris tvrdi da je grupu uhvatila fjaka... 


10Miki Jevremović snimio je jedanaesti LP "Ti si kao dragi kamen". Ploču je realizirao u suradnji s Vojkanom Borisavljevićem koji je na toj ploči skladatelj, aranžer i dirigent. I Jevremović ima na albumu tri kompozicije.


11 • Zagrebačka grupa Zvijezde priprema materijal za novi album koji će izaći potkraj godine. Inače, grupa na koncertima - posebno u RANS-u Moša Pijade gdje su domaćini glazbenih večeri - izvodi nove materijale koji su dobro prihvaćeni i od publike i glazbenih kritičara.

12 • Pjevačica Dubravka Jusić trenutno je na dvomjesečnoj turneji po SSSR-u. Po povratku očekuje ju nastup na zagrebačkom festivalu gdje će pjevati skladbu "tate", Đele Jusića.

13 • Drugi međunarodni sajam muzika MESAM održat će se od 7. do 14. prosinca u Beogradu. S po dvije skladbe, u natjecateljskom su dijelu zastupljeni Oliver Mandić, Zdenko Runjić, Sanja llić i mlad beogradski autor Srđan Miodragović (Jul). 

Zanimljiv će također biti nastup Tereze Kesovije s pjesmom Đele Jusića (nakon pomirenja!)

Sanja Ilić napisao je skladbu za Jasnu Zlokić, a na scenu se vraćaju Zana Nimani (kao solistica, jer više nije u grupi Zana!) i Dragana Šarić, poznatija kao Bebi Dol. Uz njih još nastupaju: Željko Bebek, Dado Topić, Kićo Slabinac, Denis i Denis, te mnogi drugi. 

Organizatori pripremaju uz natjecateljsku i posebne večeri: folk, rock i koncerte stranih izvođača. Na završnom koncertu bit će proglašeni izvođači godine u svim kategorijama: pjevačica, pjevač, sastav (pop i rock), kompozitor i kompozicija godine.


14 • Beogradska grupa Tunel počela je snimanje novog albuma koji se očekuje potkraj godine. Inače, ti rock veterani zadovoljni su uspjehom albuma "Električna iluzija" i, uz pripreme nove ploče, ne prekidaju redovitu koncertnu aktivnost.


15 • JRT raspisala je natječaj za zabavne melodije na Danima jugoslavenske zabavne muzike, koji će se održati od 13. do 15. ožujka u Opatiji. Autorima prvonagrađene kompozicije (prema glasanju publike) pripada i šezdeset tisuća dinara, te naslov Pjesme Opatije '86.


16 • Mlada sarajevska grupa Valentino, koja je ovih dana izdala drugi LP "Valentino 2", počinje pripreme za jugoslavensku turneju što počinje početkom studenoga.


17Ivo Fabijan, zagrebački kantautor mlađe generacije, poznat po pjesmama sa socijalnom tematikom, nastupit će na Zagrebfestu sa skladbom "Balada o povratniku". 

Riječ je o sadržaju primjerenom Fabijanovu stilu i interpretaciji. Fabijan, koji je dosad redovito nastupio na sedam zagrebačkih festivala, i to uvijek s vlastitim skladbama, na ovogodišnjem festivalu odstupa od tog pravila, pa "Baladu o povratniku" i tekst i glazbu napisao je Ivica Krajač.


18 • Treća je godina kako je sa scene jugoslavenske estrade otišla pjevačica Moni Kovačič

Ona i Ves Oršolić stvorili su u Los Arsgelesu, gdje žive, grupu Cornerstone koja je internacionalnog sastava. 

Ovoga ljeta nastupili su u nekoliko zemalja zapadnog dijela SAD, a ova će ih jeseni upoznati japanska publika. 

Potkraj godine izaći će i njihov prvi album.


19Branko Knežević Žoža (bivši bubnjar grupe Aerodrom) snimio je s grupom, koja je dobila ime po njegovu nadimku, album "Kreni još jednom". U produkciji Suzy, ploča će se ovih dana naći u trgovinama. Jezgro grupe čine Gordon Nemec (basgitsra), Zorislav Šebetić (klavijature), Čičo Nalis (saksofon), prof. Novak (truba) i Robert Krkač (gitara).

20 • Dva dana, 25. i 26. listopada u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski koncertirat će i Tereza Kesovija. Nakon ljetne pauze i uspješnog nastupa na Gornjem gradu, u Muzejskom prostoru (snimku toga koncerta vidjeli smo i na TV), Tereza se predstavlja Zagrepčanima koncertom pod nazivom "Pronađi put".

21 • Ljubljanska grupa Rendez-vous objavila je nedavno singlicu sa skladbama "U stolici za ljuljanje" i "Ne laži me", a drugi se album očekuje potkraj studenoga.


22 • Beogradski zabavno-muzički duet Irena i Zoran Živanović upoznali smo na festivalu u Opatiji gdje su debitirali sa skladbom "Ti si sve što imam ja".

Za PGP RTB snimili su ovih dana prvi LP sa skladbama Vojkana Borisavljevića, Kemala Montena, Bajage, Kornelija Kovača i Zorana Živanovića.


23 • Sarajevski kantautor Kemal Monteno snimio je novi album sa starim kompozicijama.

Riječ je o ploči "Moje najdraže pjesme", na kojoj su njegove najuspješnije skladbe: "Jedne noći u decembru", "Zemljo moja", "Spavaj, cvijete moj", "Sviraj, gitaro moja", "Tajna žena" i druge. Izdavač je sarajevski Diskoton.


24 • Poslije sedam godina rada, sastav Mama rock iz Niša objavio je prvi album.

Naslov je ploče "Pokreni me", a izdavač je nova diskografska kuća iz Novog Sada - Vojvodina-koncert.


25 • Scena Moša Pijade najavljuje bogat i zanimljiv program koncerata u studenome. U petak, 8. studenoga, u Moši nakon duže pauze nastupa popularna jugoslavensko-bolivijska folk-grupa Ayllu.

Dan kasnije nastupa američka pjevačica Linda Jo Rizzo, u nas još nepoznata, iako je u svijetu postigla visoke pozicije na top-listama sa svojom singlicom "Fly Me High". 

U nedjelju, 10. studenoga nastupa poznata engleska grupa Nazareth koja dolazi na gostovanje u Jugoslaviju u sklopu svoje evropske turneje. 

Tjedan dana kasnije 15, 16. i 17. studenoga, Moša ugošćuje Poslednju igru leptira, a u nedjelju, 24. studenoga održat će svoj prvi samostalni zagrebački koncert niški "hevi-metalci" iz grupe Kerber, na kojem će predstaviti svoj posljednji album "Ratne igre" čija je naslovna pjesma pravi hit.

26 • Uspješan zagrebački pop-duet Neki to vole vruće, koji se već svojim prvim albumom nametnuo kao "duet koji obećava", najavio je veliku jugoslavensku turneju koja počinje 15. studenoga. 

Za tu je priliku sastavljena i supergrupa koju sačinjavaju: Vedran Božić, Davor Črnigoj, Krešimir Klemenčić i Julije Njikoš. Koncert u Zagrebu planiran je za kraj studenoga u RANS-u Moša Pijade. U međuvremenu, njihov hit "California" ne silazi s programa radio stanica.

27 • Ljubljanska grupa Moulin Rouge (Mulen ruž), promenila je jednog člana, pa sada bend sačinjavaju Matjaž Kosi, Miki Šarac i Miran Rudan. Nakon singl-ploče, koja je i izašla u maju kod ZKP RTV Ljubljana, momci se i sada pripremaju da snime album, a planiraju i nastupe po celoj zemlji.

28 • Grupa Videosex, koja inače sprema materijale za treći album, najavljuje da će se svojim obožavaocima predstaviti na koncertima u oktobru i novembru. Trenutno uvežbavaju novu postavu, pošto je bend napustila Nina Sever. 

Iznenađenja u vidu proširenja sastava Videosex obećava za veće koncerte. Prvi nastupi nove postave bili su veliki dobrotvorni koncerti u Zagrebu i Splitu, 20. i 28. septembra.


29 •  Ovih dana, u studio je ušla i beogradska grupa Riblja čorba radi snimanja svog sedmog albuma. 

Producent je ponovno Kornelije Kovač, a album se u trgovinama očekuje oko Nove godine.


30 •  Džoni se vraća! 

LP "Krivo srastanje", još uvek popularne "Azre", svi pamtite kao Džonijev poslednji album nakon kojeg je otišao u Holandiju, Nemačku ili ko zna gde.

Posle njegovog odlaska mnogima ništa nije bilo jasno, a onda su se sve učestalije čula kuloarska pričanja o nekim neizmirenim poreskim obavezama. 

Tačno nakon godinu i po posle izlaska spomenutog LP-ja i njegovog odlaska priča je promenila tok.

Naime, navodni spor je postojao i ovih dana je okončan presudom u korist benda. 

Što se tiče samog albuma "Krivo srastanje", on je još uvek poslednji "Azrin" objavljen album.

Ali, ne i poslednji snimljen! 

Već mesec dana na nekim zagrebačkim gramofonima vrti se novi, a jedna diskografska kuća pregovara o njenom objavljivanju. 

Prema tome, još neko vreme će proći dok ne čujemo ili vidimo šta to Džoni sprema?

Obrada: Yugopapir (Studio, Džuboks, 1985.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate