YU pop rock scena 1985, oni dolaze: Đibo i Osmi putnik, grupa Banana, Žarko Mamula (Nel Santo)




Osmi putnik: Perjanice dalmatinskog hevi metala



Oni koji dolaze iz Splita zovu se "Osmi putnik"

Makić Igor - solo gitara, Mitrović Nenad - solo gitara, Gradinski Davor - bas gitara, Dražen Krolo - bubnjevi i Stipišić Zlatan - vokal, zajedno su tek 5 meseci, a neguju dobar stari hevi metal zvuk.


Čvrst ritam, melodične solo-deonice i izuzetno dobar vokal garantuju "Osmom putniku" još dosta nastupa i učešće na raznim gitarijadama. 

Svoje kompozicije su do sada imali prilike predstaviti publici na zajedničkom nastupu sa poznatijim kolegama iz "Zabranjenog pušenja", kao i na splitskim koncertima u okviru ovogodišnjeg DORS-a '85. 

Ono što bi još trebalo znati o "Osmom putniku", rekao nam je tekstopisac, kompozitor i vokal grupe - Đibo:

- Nadamo se da ćemo daljnjim nastupima i vežbom doći do titule "perjanice dalmatinskog hevi metala". Uskoro nam predstoji izrada prvih tonskih snimaka, a "odgovorni" drugovi koji su nas imali prilike čuti, kažu da neće biti problema oko stavljanja naših kompozicija na ploču. (Ž. Erceg) 





Banana: Svirka za pamćenje u Nišu



Jedna od najvećih domaćih rok nada za 1986. godinu, sjajni beogradski sastav Banana, trenutno obilazi gradove širom Srbije i Makedonije. Tokom prošlog meseca ova simpatična petorka iz glavnog grada imala je koncertno predstavljanje niškoj publici, poznatoj po tome što izuzetno dobro poznaje muziku. 

Svi oni koji su na delu videli "Bananu" uverili su se da je zaista reč o bendu velikog potencijala, a posebno puno pohvala stiglo je na račun 18-godišnje vokalne solistkinje Aleksandre Toković, kojoj stručnjaci predviđaju lepu budućnost.

"Banana" je u Nišu imala dva izdanja - jedno ne baš mnogo ubedljivo u Muzičkom klubu, i drugo izvrsno, na sceni Medicinskog fakulteta. Stiče se utisak da je na prvoj svirci "Banana" poslužila kao "topovska hrana" Peđi D'Boyu - na njima je isprobavan razglas, pa se sa bine često mogla čuti samo gomila buke. 

Ipak, sa scene su ispraćeni aplauzom, jer je bilo više nego očigledno da su se momci trudili. Što se tiče svirke u "pabu" na Medicinskom fakultetu, bila je to sasvim druga pesma - umesto predviđene dve numere, "Banana" je odsvirala čak sedam i bukvalno ispraćena ovacijama. 

Na posebno lep prijem publike naišle su kompozicije "Ponekad", "Zašto", "Ponoćni pasaži" i druge iz repertoara ovog perspektivnog sastava. 

Koliko je u Muzičkom klubu (ne svojom krivicom!) ostala dužna ljubiteljima muzike, "Banana" se na drugom koncertnom prostoru iskupila za sve "grehe" i opravdala hvalospeve koji svakodnevno stižu na njen račun. Bila je to zaista svirka za pamćenje! (Željko Stefanović)




Žarko Mamula: "Gordana" je postala "Claudia" 




Kratka agencijska vijest glasila je: na 14. internacionalnom festivalu zabavne glazbe u Dresdenu, nagradu publike i Grand-prix festivala osvojio je jugoslavenski pjevač Nel Santo (!?)

Čak i najbolji poznavatelji prilika u domaćoj zabavnoj glazbi ostali su zatečeni, jer se nekoga tko se zove Nel Santo nisu mogli prisjetiti ni uz najbolju volju.

Iza pseudonima Nel Santo krije se Žarko Mamula, mladić koji je rođen 21. srpnja 1960, u Novoj Gradiški a već godinama živi u Zagrebu. Student je na Vanjskoj trgovini, a, kako sam kaže, glazbom se kao i većina njegovih vršnjaka počeo baviti iz čistog hobija. 

U početku bio je član raznih zagrebačkih "podrumskih" rock-grupa, a budući da je studentski džeparac uvijek nedostatan, sve je češće odlazio i na "komercijalne čvrge" i ljetne angažmane na neku od jadranskih terasa.

Jedan slučajni susret sa skladateljem i vođom grupe Pepel in kri Tadejem Hrušovarom bio je dovoljan da mu ovaj ponudi mjesto solo-pjevača u grupi za nastup na festivalu Split '84, umjesto Ota Pestnera koji je imao prije zakazanu turneju po SSSR-u.

Ipak, na prvi zapaženiji samostalni uspjeh morao je pričekati do prošlogodišnjeg beogradskog MESAM-a na kojem je pjevao Hrušovarovu skladbu "Gordana", za koju je sam napisao i tekst.

Uočili su ga lovci na mlade talente iz Koncertne direkcije Zagreb te mu ponudili da ga pošalju na Međunarodni festival u Dresdenu, s kojim Koncertna direkcija Zagreb već godinama uspješno surađuje. 

Dakako, takva se ponuda ne odbija, i Žarko je prekinuo jednu prilično unosnu "gažu" u Švicarskoj da bi se 21. rujna pojavio na pozornici u Dresdenu. 

Otpjevao je dvije skladbe (obje na njemačkom): "Gordana" (koju je za ovu priliku "prekrstio" u "Klaudija") i "Kada zvijezda gasne" skladbu koja je vrlo popularna u Njemačkoj Demokratskoj Republici. 

Nakon nastupa, ostalo mu je samo da "pokupi" dvije najvažnije nagrade festivala! (Zvonko Pongrac) 

Obrada: Yugopapir (Džuboks, Studio, jesen 1985.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate