Jesen 1985 - Divlje jagode postaju Wild Strawberries / Sergio Blažić najavljuje live LP Atomaca ...



Mnogi su od nas očekivali sasvim različito, od onoga sto smo do sada radili. Niko iz našeg benda nije spreman da digne ruke od svojih muzičkih ubeđenja, pa svako razmišljanje o poređenju između nas i drugih bendova nisu ni prirodna ni logična. Verujemo u našu muziku




Divlje jagode: "Šejla" na engleskom već posle Nove godine



Mada ih mnogi odavno gledaju sa podsmehom i potcenjivanjem, Divlje jagode su prva jugoslovenska rock grupa koja objavljuje album specijalno pravljen za englesko (posredno svetsko) tržište! 

Tokom oktobra u londonskom kompleksu E Zee snimljen je materijal koji se upravo miksuje u Matrix studijima. 

Ploča još nema naziv a biće objavljena preko "Trans Atlantic Records" krajem januara ili početkom februara 1986. 

Očekuje se da će pilot singl sa pesmom "Šejla" izaći prvih dana posle Nove godine. Snimatelj i producent je Kit Vulvin koji je radio na pločama takvih imena kao što su Thin Lizzy, Fil Lajnot, Dejvid Bouvi... 

Specijalno za Rock izjavio je: 

- Ovakvu grupu još nisam snimao. Uvežbani su do perfekcije, tačno znaju šta žele, daju sve od sebe i milina je biti sa njima u studiju. Raduje me što sam im producent. 

Vlasnici kompanije za koju Jagode snimaju ne kriju zadovoljstvo: 

- Godinama smo širom Evrope tragali za ovakvim bendom. Imaju odlične pesme, izgledaju bolje nego druge grupe i veoma su zagrizli za to što sviraju. Uložili smo veliki novac i osećamo da je to prava investicija.

Posebna zanimljivost je podatak da se kao klavijaturista pojavljuje Don Ejri. Velike su šanse da on ostane stalni član. 

Inače, netačne su priče da se grupa prepolovila. U Londonu su svi i svi su učestvovali u snimanju. 

Za sada se ne zna koliko će pesama otići na album i kako će se ploča zvati. Jedino je izvesno da će sve biti na engleskom i da se grupa ubuduće zove Wild Strawberries

Tokom ovog meseca sviraće koncerte po Jugoslaviji. Očekuje se da im gosti budu Samson

Sa nastupima u Engleskoj počeće krajem decembra. Veliki su izgledi da tokom januara budu na turneji kao gosti jedne velike svetske grupe.

(Rock, novembar 1985.)





Sergio Blažić: "Atomci" ne popuštaju



Uskoro se pojavljuje novi album Atomskog skloništa snimljen 1982. u Beogradu: "Javni snimak sa Taša".

Izlazak ove ploče je pomeran više puta. Bez obzira što je snimak star više od tri godine, on nije ništa izgubio na svežini. 

Posle izdavanja poslednjeg albuma "Zabranjeno snivanje", Atomsko skloniste je najavilo veliku turneju po Jugoslaviji koja nije održana.

Serđo Blažić, pevač benda, je u ovom trenutku sigurno najbolje informisan čovek. Našli smo ga u Ljubljani gde se nalazi već duže vreme.

- Serđo, Atomsko sklonište je ostalo dužno svojim ljubiteljima zbog neodržane jugoslovenske turneje. Šta je razlog tome?

- Jedini i pravi razlog je moja dijagnoza. Za poslednjih sedam meseci ja sam više vremena proveo na Kliničkom centru u Ljubljani. Molim vas da ovo ne shvatite pogrešno - ne radi se o gluposti zvanoj sida. 

No, šalu na stranu, bend i ja smo odgovorili humanom pozivu i učestvovali na koncertu za gladne u Africi održanom u Beogradu.

I ne samo to, ja sam pod injekcijama i o svom trošku, zajedno sa bendom bio ponovo u Beogradu na snimanju spota. 

Na žalost, mnoge moje kolege nisu bile.

- Što se tiče vašeg stila - i tu postoje različita mišljenja. Šta je prava istina?

- Mnogi su od nas očekivali sasvim različito, od onoga sto smo do sada radili. Niko iz našeg benda nije spreman da digne ruke od svojih muzičkih ubeđenja, pa svako razmišljanje o poređenju između nas i drugih bendova nisu ni prirodna ni logična. 

Verujemo u našu muziku.

Svaki album koji budemo snimali, pa i sa ovim, nećemo nikako da kidamo vezu između njih. 

Na albumima koje smo do sada izdali sve pesme su ostale dosledne.

- Šta nameravate posle izlaska albuma "Javni snimak sa Taša"?

- Mi smo već izgubili dosta, jer smo hendikepirani mojom dijagnozom. Pored jugoslovenske turneje nismo učestvovali na svetskom sastanka rock'n'rolla u Hamburgu, gde smo bili pozvani. 

Odgovorili snio u potpunosti na humanitarnu priredbu u Beogradu. 

Naši detaljni planovi se odnose na obavezu da idemo na tromesečnu turneju po Kanadi, a to je posledica naše uspele turneje po SAD.

Posle toga nas očekuje još jedna turneja po Zapadnoj Evropi koja će verovatno da pričeka zbog naših obaveza prema jugoslovenskiin ljubiteljima rocka. 

Razgovarao: Duško Milosavljević, obrada: Yugopapir (Rock, novembar 1985.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate