"Zeleni megaherc" (3/3): HRT raskida sa Radio Beogradom u emisiji uživo, urednik Jugoslav Ćosić u šoku



Što je najinteresantnije, rukovodstvo i uredništvo Radio Beograda i "Zelenog megaherca" za odluku Hrvatske radio-televizije saznalo je kad i slušaoci: 14. jula u 11.55 sati, pri završetku emitovanja ove zagrebačke emisije

Jul 1990: Radio-Beograd nastavlja sa emitovanjem zajedničke emisije koja traje od 1972. godine ... O čemu hoće, a o čemu neće da govori Sonja Šarunić, urednica zagrebačkog "Zelenog megaherca"?

Još jedna "čudna stvar" se desila na Hrvatskoj radio-televiziji: ukinuta je zajednička subotnja radio-emisija "Zeleni megaherc".

Nakon osamnaest godina uspješne saradnje i postojanja, ukinuta je odlukom direktorskog i programskog Kolegija HTV u petak 13. jula (ko kaže da to nije baksuzan dan!?) sa obrazloženjem da:

"... Zeleni megaherc nije uspio da u vrijeme duboke društvene i ekonomske krize jugoslavenskog društva i s tim u vezi političkih sukoba na javnoj sceni o budućem konstituiranju Jugoslavije, bude svojevrstan medijski prostor u kojem bi se otvarao tolerantan i kulturan dijalog uz različito i suprotno mišljenje, bez žuči, diskvalifikacija i apriornih sudova".

A u Televiziji Beograd iznenađeni i "zatečeni" tom odlukom.

Jugoslav Ćosić, urednik beogradskog "Zelenog megaherca", prvo se prisjeća početaka zajedničkog života sa kolegama iz, bivše, Televizije Zagreb:

- Da bi dokazali da Beograd i Zagreb mogu razgovarati demokratski, argumentovano, drugarski i slobodno, emisija je pokrenuta 1972. godine, nakon hrvatskog maspoka. 

U početku je "Zeleni megaherc" bio neznatno drugačiji, sa više zabavno-rekreativnim karakterom, ali kako je politika sve dublje ulazila u život, i naša emisija je počela da sve više i više prati vreme i događaje, ali nikada nije bilo konflikata koji bi bitnije mogli da utiču na egzistenciju emisije. 

Prvi ozbiljniji "problem" zbio se pre nekoliko godina, u vreme odumiranja SK u Hrvatskoj, pa je i emisija bila u kritičnoj fazi, ali je preživela.

A o tome da bi sada emisija mogla prestati da živi, nije čak bilo ni nagoveštaja...

Što je najinteresantnije, rukovodstvo i uredništvo Radio Beograda i "Zelenog megaherca" za odluku Hrvatske radio-televizije saznalo je kad i slušaoci: 14. jula u 11.55 sati, pri završetku emitovanja ove zagrebačke emisije.

- Ispalo je vrlo neprofesionalno i nekorektno - smatra urednik Ćosić. - Kolegica iz Zagreba Sonja Šarunić je verovatno znala bar minut pre puštanja odluke u eter i mogla nas je izvestiti, a da ne kažem da je to sigurno znala i bar dan ranije, pošto sumnjam da bi se Kolegij mogao sastati u subotu, kada je odluka saopštena.

Još uvek Radio-Beograd nije dobio nikakvo službeno obaveštenje.

Sve što mi znamo čuli smo u isto vreme i na isti način kad i naši slušaoci.

"Prozvana" urednica Sonja Šarunić kratko objašnjava:

- Zašto je odluka donesena ne znam, jer nisam član Kolegija, a sa odlukom sam bila upoznata 13. jula. Embargo je bio stavljen na saopćenje do 14. jula u 11.55 sati. Ja sam profesionalac i naprosto sam poštovala novinarski kodeks i stav kuće. 

Naravno da imam i lični stav, ali ga ne bih saopćavala niti iznosila u javnost - kaže Sonja Šarunić, koja već tri i po godine uređuje "Zeleni megaherc".

Prisjeća se posljednjih godina i tri polusatna prekida zajedničkog programa zbog "neslaganja" i iznosi svoje razmišljanje da se za nju ništa bitno nije promijenilo: nastaviće profesionalno da radi ono što joj se ponudi na Hrvatskom radiju.

A u Radio Beogradu "Zeleni megaherc" nastavlja svoj život.

Jugoslav Ćosić:

- Hrvatski radio je isključio samo sebe iz ove zajedničke emisije, a mi nastavljamo u nešto modifikovanom obliku i dalje postojati. Sigurno je da će biti uspostavljeni novi informativni tranziti, mada nećemo tražiti novog partnera.

Zadržaćemo karakter jugoslovenske informativne radio-mozaične emisije i obezbjeđivati jugoslovenske informacije koje ni do sada nismo preskakali u "Zelenom megahercu", a što je možda nekome smetalo.

Napisao: S. Arnautović, obrada: Yugopapir (AS, jul 1990.)






Podržite Yugopapir: FB TW Donate