Gorki šećer: Naša ploča "Zbogom Bosanac" posvećena je jednoj djevojci, a ne Bregoviću (1987)




Početni tiraž ploče bio je 25.000 i do sada je razgrabljen. Interesovanje je za sada veliko. Dok razgovaramo javljaju iz Mostara da je tamo ploča rasprodana, a "kupaca" još ima. Dvadeset sedmog novembra imali su promociju ploče u Beogradu. Zovu ih na radio, TV

Januar 1987: Kad smo pripremali Zabavnik, nije nam bilo lako odlučiti se za lice ili lica koja će zauzeti počasno mjesto na posteru i na posljednjoj strani. Poslije "povjerljivog razgovora "u 22 oka" (nas u redakciji 11) odlučismo se za grupu "Gorki šećer". 

Simpatični momci, nimalo "gorki", čak veseli, pjevljiva ploča pod nazivom "Zbogom Bosanac" i hit "Gorki šećer".

Razgovor je obavljen u stanu "lokalnog krivca za sve greške" (kako sam kaže) Gorana Draškovića (za adresu i broj ćete se morati sami potruditi, ako to već niste saznali).

Razgovoru je prisustvovao i bubnjar Siniša Zagić.

Ostala dvojica Siniša Stikić i Aleksandar Aćimović nisu bili prisutni.

Ali to i nije važno.

Sve što "nismo znali, a htjeli smo saznati" rekli su nam Siniša I i Goran.

Ovako: ploča je u prodaji od oktobra (ove godine, da ne bude zabune), a nastala je pod pokroviteljstvom sarajevskog Diskotona.

Snimanje je trajalo od aprila do juna. Izvršni producent bio je Brano Likić. Sve tekstove i muziku napisao je Goran Drašković i, prema tome, on mora prihvatiti sve vaše kritike (ako ih bude).

- Ploča je posvećena svim klincima i klincezama. Dok smo je pravili, u glavi nam je bila samo želja da je raja prihvati, da bude pjevljiva i rado slušana. Ne pripadamo nikakvom pokretu i nismo se ugledali ni na koga. 

Pjesme su nastale, uglavnom, noću, u nekim mojim trenucima nježnosti. Sto posto su ljubavne, jer sam ja u duši nepopravljivi romantik.


Bubnjara su uzeli zbog face?



- Naziv ploče je "Zbogom Bosanac", a grupe "Gorki šećer". Kako ste došli do tih naziva?

- Ranije smo se zvali "Crveni šal", ali zbog sličnosti sa "Crvenom jabukom" promijenili smo ime grupe negdje pred sam izlazak ploče. 

Ploča je dobila ime po istoimenoj pjesmi. Posvećena je jednoj djevojci, a ne Bregoviću kako su to mnogi htjeli protumačiti.

- Kako je nastala grupa?

- Mi se znamo skoro 12 godina, a tek prije godinu dana odlučili smo da osnujemo grupu. Bubnjara smo uzeli zbog "face", a ne zbog muzičkih kvaliteta (ovo je bila šala na Sinišin račun).

Siniša II svira već 12 godina. Basista se skroz posvetio muzici. Ovo mu je, kako kaže, odskočna daska za prodor u svijet. Želja mu je da ode u London i da tamo svira.

Ja odavno pišem pjesme, a muzikom sam se počeo, baviti prije godinu dana. Do tada sam se aktivno bavio sportom, objašnjava Goran.

Početni tiraž ploče bio je 25.000 i do sada je razgrabljen. 

Interesovanje je za sada veliko.

Dok razgovaramo javljaju iz Mostara da je tamo ploča rasprodana, a "kupaca" još ima.

Dvadeset sedmog novembra imali su promociju ploče u Beogradu. Zovu ih na radio, TV...


- Popularnost raste. Kako to izgleda?

Siniša nam reče da je dobio tri bračne ponude.

- Jedno pojavljivanje na TV i sad ne možemo nigdje maknuti bez olovke (za autograme). Prozivaju nas na ulici, u tramvaju, zovu telefonom, bude u 6 ujutro...

- Na našu primjedbu da na televiziji izgledaju simpatično uslijedila je reakcija:

- Pa zar i ovako nismo simpatični. Ne foliramo se, ne glumimo zvijezde kad to i nismo. Niko nas nije progurao, dopali smo se i gotovo.

Planova imamo mnogo. Koncerti, turneje, nastupi na TV...

- Planiramo turneju po Srbiji, Bosni... Koncert u Sarajevu će biti tek na kraju. Zvali su nas na Primusov koncert, u Beograd na 202...

Još ništa ne možemo planirati, dok se dobro ne pripremimo.

- Čime se momci bave, pored muzike.

- Studiramo, ali to je trenutno u drugom planu. Ne možemo se baviti učenjem i muzikom odjednom. Kad se stiša frka, doći će i studije na red.

Čini se da ova simpatična grupa u usponu za sada zaslužuje stečenu popularnost. Sretno. 

Napisala: Edina Ibrišević, obrada: Yugopapir (Zimski zabavnik / Male novine, januar 1987.) 




Podržite Yugopapir: FB TW Donate