Pretražite Yugopapir

Mlade sarajevske glumice (1. dio): Etela Pardo, Svjetlana Knežević, Nisveta Omerbašić...


Dobacuju im, okreću se za njima, zovu ih nasamo. One se samo - cerekaju, ne znaju što bi sa svojom mladošću i radošću. Razmahale su se prostranim šetalištem. Gledamo ih, i čini se da je Etela najozbiljnija. Svjetlana najgracioznija, Nisveta najseksepilnija i najzaljubljenija, Milka najupadljivija i najluđa, Vesna najegzotičnija, Azra najljepša i najsmirenija, a Suada najgovorljivija

Mart 1971: U gradu na Miljacki došlo je do smjene generacija. Uloge naivki više ne tumače ocvale kazališne tridesetogodišnjakinje. Sedam mladih talentiranih glumica osvojilo je preko noći na juriš ljubitelje kazališne umjetnosti u glavnom gradu BiH.1. dio: Publika ih prihvaća, režiseri hvaleOne su prva generacija dvogodišnjeg dramskog studija u Sarajevu i za kratko vrijeme postale su "sarajevsko čudo".

Otkako su stale na kazališne daske, kazališta su puna, iz publike više ne dobacuju:

"Ne obmanjujte nas!"

Obmana u kazalištima uz Miljacku, kao u drugim gradovima, sastojala se u tome što je najmlađa glumica koja je igrala djevojke i djevojčice imala trideset dvije godine.

Može se zamisliti kako je to izgledalo.

- Izvještačeno, neprirodno, smiješno - kažu Sarajlije. - Njih sedam uklonilo je taj problem i unijelo osvježenje ispred i iza zavjese.

Uz Dinu Rutić, Irenu Mulamuhić i Ljiljanu Peroš, predstavljaju danas udarnu "žensku gardu" i na radiju, televiziji i filmu.

Došle su kao novi, pomlađeni val za kojim je Sarajevo desetljećima čeznulo.

One su:

Etela Pardo, Svjetlana Knežević, Nisveta Omerbašić, Suada Kapić, Milka Danilović, Vesna Mašić i Azra Čengić. 

S njima se školovala i televizijska spikerica Halima Mušić, a od muškaraca Miralem Zupčević, Zijah Zike Sokolović, Josip Pejaković, Miodrag Brezo i Branko Ličan. Repertoar su osuvremenili, klasična i avangardna djela igraju na moderan način, publika ih prihvaća, režiseri i štampa hvale.

- Sada sam veoma bogat jer ima toliko mladih glumica. Ostala kazališta u zemlji imaju jednu ili dvije - rekao je gost režiser Narodnog pozorišta Jovan Putnik direktoru Miroslavu Jančiću.


Prve laste ipak čine proljećeU Sarajevu nema više kazališnih komada bez mladih. Sve donedavno režiseri su morali improvizirati.

Ponekad se ni to nije moglo.

One koje su postale slavne odlazile su u druge sredine, a u Sarajevo su rijetke dolazile ili se vraćale.

- U to vrijeme u Beogradu i Zagrebu sjedilo je po kavanama tri stotine glumica očekujući da kažu neku riječ na radiju ili televiziji. U "provinciju" nisu htjele ići, iako je iz malih centara izašlo dosta velikih glumica i predstava. 

Iz nužde, dakle, odlučili smo se za vlastiti dramski studio, a namjeravamo otvoriti i akademiju - kažu u Sarajevu.

Šansu su dali mladima.

Spomenuta sedmorka, nalikujući gardi bezbrižnih ljepotica koje za sobom ostavljaju grozdove smijeha, čedan, raspjevan izgled i prisnu toplinu, izmamile su pogled i hladnim Parižanima.

Svi su mislili da je to sedam šarmantnih Šveđanki, iz bajke usnulih Dankinja, nadobudnih bogatih Amerikanki ili sedam Holanđanki, koje su u polukišnoj atmosferi sa smogom došle predskazati cvijeće.

Nitko nije pretpostavljao da su Sarajke.

A njih sedam s Grbavice, Koševa, Skenderije i drugih četvrti grada na Miljacki imale su dosta razloga za neobičan provod, veselje i višednevnu razbribrigu u Parizu.

Iz Sarajeva su pošle nakon senzacionalnog uspjeha u Narodnom pozorištu komadom "Usamljena gomila", u kojem su igrale glavne uloge.

Sav zarađeni novac uložile su u putovanje.

Zajednički su poduzele još mnogo stvari.

Suviše neobičnih!

- Svih sedam bile smo zaljubljene (po dogovoru) u istog mladića, kupujemo isto donje rublje, imamo svoje parti (tulume!), od svih budućih mladoženja uvijek pobjegnemo jer udaju odlažemo, zajednički podnosimo dobacivanja na svoje odijevanje.

A kako i ne bi Sarajlije dobacivale kad im vunene stvari pletu dva muškarca, baletan Hajrudin Hadžić-Hadžo i penzionirani vojni starješina.

- Ženski kreatori nisu im ni sjenka - tvrde glumice.


Sebi dopuštamo razne ludostiMožda su još suviše mlade, neozbiljne, ali sportašice u to doba postižu najbolje rezultate. Godine im dopuštaju takve ludosti koje drugi ne trpe: imaju od devetnaest do dvadeset jedne godine.

- Milka piše pjesme, skuplja lutke i stalno govori o voćnoj salati - kaže Suada Kapić. - Svjetlana Knežević dosađuje zagorenim grahom i sanja o mjuziklu jer je balerina.

Etela studira (i to odlično). Nisveta voli otići u kino.

Azra skuplja strane kutije za šibice, Vesna omotnice od čokolada ... 

Jeste li to još čuli? 

Ja volim da se zaljubljujem, jedem kolače i nosim pumperice. Udat ću se tri puta... 

- Ima vas, znači, i zaljubljenih?

- Pa djevojke smo, ali nijedna nije izgubila glavu. Etela voli studenta, Svjetlana gitaristu, Nisveta mašinca, Suada glumca, Milka novinara, Vesna avijatičara, Azra arhitekta.

Tko zna u koga ćemo sutra biti zaljubljene?

- Ja sam se prepala mladoženje - dodaje Suada.

I njih se prepadnu momci na šetalištima uz Miljacku. 

Dobacuju im, okreću se za njima, zovu ih nasamo.

Stariji se dive njihovoj ljepoti i složnosti.

One se samo - cerekaju, ne znaju što bi sa svojom mladošću i radošću.

Razmahale su se prostranim šetalištem.

Gledamo ih, i čini se da je Etela najozbiljnija.

Svjetlana najgracioznija, Nisveta najseksepilnija i najzaljubljenija, Milka najupadljivija i najluđa, Vesna najegzotičnija, Azra najljepša i najsmirenija, a Suada najgovorljivija ...

- I najmlađa sam i najnespretnija - kaže ona. - Na suhoj ulici ugazim u lokvicu, ili se spetljam o ciglu i vlastite noge.

- Ja sam najuzbudljivija - dodaje Azra.

- Ja najsvestranija - tvrdi Svjetlana.

Stari čiča zastao pred njima i pita neke mladiće tko su te ljepotice. 

Ni Emina im nije ravna.

Svakoj je svojstven talent i mladost.

- Imamo svaka svoje cvijeće. Svjetlana voli orhideje, Milka margarete, Etela đurđevak, Suada narcise i ljubičice, Nisveta ciklame, Vesna orhideje, a ja mimoze - kaže Azra Čengić.

Cvijeće uz cvijeće - mislimo i pokušavamo dokučiti psihu tih sedam ljepotica. 

Imaju svoj život, svijet i nazore.

Baš ih briga za (Baš) čaršiju. 

Neka ljudi misle što hoće. One, neozbiljne, govore po jedan-dva strana jezika i pripremaju se da budu - akademske građanke.

Ta im legitimacija više vrijedi od one što im je pripisuje čiča, mladić s ulice, ili ljubomorna djevojka iz kavanskog izloga...

Napisao: Josip Grbelja, obrada: Yugopapir (Start, mart 1971.)Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)