Džoni Štulić, Sead Lipovača, Zana, Langer, Hus: Da li su YU rockeri zadovoljni svojim disko kućama?



Za mene je predstavnik "Jugotona" Siniša Škarica i s njim smo u jako dobrim odnosima; ne znam kako bi bilo da je urednik neko drugi jer je Škarica mlad čovek, nekada je i sam svirao i može da nas razume u potpunosti

Septembar 1982: Tema naše ovonedeljne ankete vezana je za odnos Jugoslovena koji sviraju rock i zaštitnog znaka koji stoji na njihovim pločama i kasetama. 

Pozvali smo telefonom nekoliko domaćih rockera i postavili im isto pitanje: koliko ih "voli" diskografska kuća za koju snimaju, koliko su oni - zadovoljni tom "ljubavlju" i, ako nisu, za koju firmu misle da je najbolja?


Milić Vukašinović (Vatreni poljubac)



Čovek čiji izraz lica najbolje pokazuje koliko je zadovoljan kućama koje je promenio, kaže za svog sadašnjeg izdavača RTV Ljubljanu:

- Pa, onako, i nije nam loše... Pošto su sve kuće tu negde, onda je glupo da se nešto mnogo žalim. Nigde nema pravog profesionalizma i irelevantno je pričati o tome. Sve je to isto.


Sead Lipovača (Divlje jagode)



- Divlje jagode imaju maksimum podrške u "Diskotonu" od samog početka saradnje.

Svi ti ljudi su nam ukazali neko poverenje koje se tokom godina u potpunosti opravdalo, pa smo za novi album imali potpuno odrešene ruke i izvanredan prvi tiraž od 50.000 ploča i isto toliko kaseta.

Za mene bolje kuće nema i nemam nameru da je menjam.

Ima tu još jedna stvar koja je dobra: stanujem preko puta "Diskotona" i svakog jutra sam tamo na kafi.

Velika je stvar što smo uspostavili neku prijateljsko-poslovnu saradnju.


Bruno Langer (Atomsko sklonište)



- Mi smo bili u načelnim pregovorima sa "Jugotonom" da za njih snimimo "Mentalnu higijenu" zbog toga što RTV Ljubljana ima problema sa trgovačkom mrežom, ali smo ipak odlučili da ostanemo u Ljubljani, jer smo u izuzetnim prijateljskim odnosima.

Znaš, na kraju krajeva, oni su nam pružili ruku kad nas niko nije hteo, a mi smo im ipak najtiražniji izvođači.

Osim toga, to je firma koja neobično poštuje stvaraoca i u stanju je da ode i preko granica svojih mogućnosti da bi za njega nešto učinila, a ja to ne mogu da im zaboravim.


Džoni Štulić (Azra)



- Pa, šta da kažem, dobro je kad znam da može da bude i gore. U "Jugotonu" mi je ipak najbolje i ne bih ga menjao.

Ali, nikad se ne zna. 


Zana Nimani (Zana)



- Sa "Jugotonom" smo u jako dobrim odnosima. Problema ima, ali ih uvek rešimo i na kraju je sve u redu.

Koja je kuća najbolja? Pa, "Jugoton", brate... Svako navija za svoju, a?


Zoran Kiki Lesendrić (Piloti)



- Moja diskografska kuća se zove PKB RTB (smeh). Imaju "odličnu" prodajnu mrežu, straaašne trgovačke putnike, a muzički urednici i agenti za propagandu su izuzetno obrazovani ljudi: svi su završili po najmanje dva fakulteta. 

Inače, PKB se, kako mu samo ime govori, bavi uzgajanjem krava i proizvodnjom jogurta. Prinuđeni smo da odemo od njih jer smo previše slabi za takvu firmu. 

Sad ćemo u "Jugoton". Oni su, kao, najozbiljnija kuća u Jugoslaviji.


Srđan Gojković (Električni orgazam) 



- Pa, "Jugoton" nas, kao, voli, nemamo nekih problema...

Uvek ima nekih sitnica, ali je to normalno i to se brzo reši.

Za mene je predstavnik "Jugotona" Siniša Škarica i s njim smo u jako dobrim odnosima; ne znam kako bi bilo da je urednik neko drugi jer je Škarica mlad čovek, nekada je i sam svirao i može da nas razume u potpunosti.

U principu, nijedna diskografska kuća ne valja, osim ako je tvoja ili ako si urednik u njoj, ali ova je, kao, "najmanje loša" od svih u Jugoslaviji.


Husein Hasanefendić Hus (Parni valjak)



- Šta je znam... Mislim da bi moglo, zapravo, siguran sam da bi moglo i bolje, ali sam isto tako siguran i u to da imamo maksimalan tretman, u našoj kući.

Jedini je problem u tome što je "Suzy" limitirana kapacitetima i nedovoljno razvijenom trgovačkom mrežom; da smo poslednji album snimili za "Jugoton" verovatno bismo više prodali u onom prvom "bumu" koji usledi odmah po izdavanju.

Međutim, ne mogu da kažem da sam i ovim nezadovoljan.


Neca Falk



- Mislim da je sada u RTV Ljubljani za mene malo bolja situacija, da bolje sarađujemo i da ubuduće neće biti nikakvih problema, ali ćemo to, u stvari, tek da vidimo kad budem spremila novi album.

Mislim da je "Jugoton" ipak najprofesionalnija kuća u zemlji.

(Rock 82, septembar 1982.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)