Anja Rupel iz grupe Videosex tvrdi: Ne bismo preživeli bez džeparca naših roditelja (1985)




Istini treba gledati u oči. Gubimo da bismo dobijali. Strpljivi smo i čvrsto uvereni da ono što radimo vredi. Novac je samo stepenište da se do nečega stigne. Mi smo stigli tamo gde smo želeli i bez velikih para. Potukli smo teorije starijih koji su govorili: vrediš koliko imaš


U metežu ovogodišnjeg Splitskog festivala zabavne muzike, dok su se pevači i kompozitori međusobno ljubili, a svako bi svakog u čaši vode popio, naišlo je osveženje u jednoj graciji čednog lica i skromnog ponašanja. Anja Rupel, pop i rok pevačica iz Ljubljane, navratila je da bude viđena i da vidi neke važne ljude, ali bez nervoze i grča da se po svaku cenu dopadne. 

Bila je meta za foto-reportere obučena po modi iz godina pre nego što joj se i mama rodila. 

Ali, zračila je optimizmom i sigurnošću, pa je i stari šmeker iz Sarajeva, Fadil Toskić, vraćajući se sa plaže glasno dobacio: 

"Mala ima u malom prstu šou biznis!"

Šta to Anja više od drugih ume da pokaže? 

Anja ume da se ponaša. 

Očigledno, ono što želi, to i postiže.

Razgovaramo o "Videosexu", o pločama i koncertima, bez mnogo potpitanja. Ovim redom:

- U Splitu, u prolazu, misliš na posao?

- I da, i ne! Uz mene je menadžer Goran Lisica, pa sada o poslu mislim samo kao o muzici. Volim sving i pop ritam, volim džez, volim, uopšte, muziku koja ima ideju i poruku. Kao što u svakome poslu neki produkt mora biti nekome namenjen, tako i mi pokušavamo našu muziku da adresiramo na prave konzumente. 

Trudimo se, volimo to što radimo.

- Drugi LP zbunio je kritičare! Očekivali su nastavak atrakcije ’84 i "Detektivske priče", a "Lacrimae Christi" nudi nešto drugo?

- U Opatiji pre četiri meseca, na promociji "Hristovih suza" (ime po italijanskom vinu), objasnili smo da "Videosex" ne preslikava svetske pop trendove, nego da razmišlja sa svoje četiri glave. 

U tom zaista dugom razmišljanju i stvaralačkoj polemici došli smo do ideje da sving manir i ritam provučemo kroz naše osećanje za modernu muziku. 

Kod Engleza se, eto, džez upleo u pop muziku za koju smo govorili da je savršeni izraz, a novi produkt ispao je čak i bolji od "kanona".


Sudbina onih koji se razumeju



- Kako ide prodaja ploča?

- Ugovor sa RTV Ljubljana upravo nam je istekao. Možda ćemo se preseliti u drugu diskografsku kuću. Bilo je nekih neprilika, ali zadovoljni smo tiražima prva dva albuma.

Drugi LP je štampan u 20.000 primeraka, što nije ni malo. Ko nas želi, taj nas i pronađe na pločama i kasetama.

- Čudno, ali "Videosex" je prva naša tinejdž-grupa koja je već dve godine opšte poznata. Ima vas na svim programima?

- Taj deo posla smo zaista dobro uradili. Plan da medijski osvojimo Jugoslaviju ispunjen je do u detalj i to samo za dve i po godine. Još od septembra ’83, kad smo debitovali sa singlom "Moja mama", prihvaćeni smo sa simpatijama, ali i naši najveći prijatelji, ljudi iz ovog posla, predviđali su nam brzi pad. 




Da bi smo se odbranili i dokazali da to što radimo nije slučajno, smislili smo i prvi LP, a posle i drugi.

- Ima li još svežine za nove tiražne zaokrete?

- Upravo smo prekinuli sa radom, ali samo da bismo se otisnuli na more. Odmor od tri nedelje obavezan je za sve nas, tako smo se zakleli jedno drugom u našoj "muzičkoj kuhinji". A posle od avgusta zna se... "Jesen".

- Novi LP pod naslovom "Jesen"?

- Za septembar pripremamo našu već objavljenu kompoziciju pod tim naslovom, ali premiksanu i prerađenu za maksi-singl. To je tek da se "pokrije" slogan grupe koji glasi: Iluzija "Videosexa" podseća na stvarnost. 

Imamo, inače, materijala za još dva albuma, ali...

- Ali je izgleda borbeni poklič?

- Kompromis je naša boja i stil u radu. Ako se nekome iz grupe nešto ne svidi, ponuđeno se odlaže u stranu. Na taj način nastaje i naša ploča i uopšte program koncerata. Ništa neobično za mlade ljude, zar ne?!

- Šta vas sve veže unutar grupe od četiri osobe?

- Družimo se, volimo se, cenimo jedni druge, zar ima jačeg "lepka"? Probali smo, onako iz štosa, da svako od nas iste večeri krene na svoju stranu. Posle kratkog vremena opet smo bili zajedno. To je sudbina onih koji se razumeju.

- Na koncertima "Videosex" broji više članova pet, šest ili sedam?

- Publika nije bezlična masa i mi znamo šta ona od nas očekuje. Zbog toga se ispomažemo sa jednim bubnjarem i duvačem, a nekada, kad je slava veća i sa sedmim članom, da bismo ostvarili prihvaćeni zvuk "Videosexa". 

S nama, kažu, nije teško sarađivati!


Stilske cipele iz doba pred rat



- Lepe strane posla?

- Popularnost godi, kao i smešak neke moguće karijere za svakog od nas. Uživanje je za mene kad vidim da se to što mi radimo dopada ljudima. Godi i to što smo mi neko i nešto.

- A ima li tamnih strana?

- Umor od putovanja, bojazan da se ne zakasni, borba s tehnikom, koja je usavršena ali i opasna. Sada je svaka žičica važan spoj.

- A novac?

- Od naše toliko hvaljene muzike ne možemo živeti! Nas finansijski pomažu naši roditelji. Prvo su na to gunđali, jer je trebalo nekada da svakome "pozajme na neodređeno vreme" mesečno i po 20.000 dinara. 

Posle drugog LP-ja stanje je bolje. Meni roditelji sada daju mesečno samo po 10.000 dinara.

- Zar je moguće? "Videosex" - najveći gubitaš u SR Sloveniji?

- Istini treba gledati u oči. Gubimo da bismo dobijali. Strpljivi smo i čvrsto uvereni da ono što radimo vredi. Novac je samo stepenište da se do nečega stigne. Mi smo stigli tamo gde smo želeli i bez velikih para. 

Potukli smo teorije starijih koji su govorili: vrediš koliko imaš.

- S osetnim zaokretom u muzici i u modi, ti si druga Anja?

- Strašno mi se sviđa moda četrdesetih godina. Pronašla sam iz starih revija neke modele kostima, a na "buvljaku" stilske cipele iz doba pred rat.

- Šta je udajom?

- Nema ni govora o bračnoj luci. A zašto bi pred matičara? U 19. godini smo i Iztok, i Nina, i Janez i ja. Ništa nam ne nedostaje. Razmišljamo o estradnom liku, o još sadržajnijoj muzici i o jednostavnom predstavljanju publici. 

Želimo mnogo ...

- A solo pevačka karijera?

- Bilo je predloga da pokušam kao solist, ali sam to bez mnogo razmišljanja odbila. Uz "Videosex" imam obaveza i na fakultetu (studije italijanskog i španskog jezika), pa bi sve drugo bilo lutanje u magli.


Naše vreme tek dolazi



- Dva života u jednoj Anji: privatni i estradni?

- Tako bih želela da bude. Lepa Brena verovatno želi da je seks-simbol, a ja to nisam i ne želim biti. Želim da me prihvate kao devojku koja ume da peva, dobro se vlada na pozornici, koja je ličnost u rok muzici. 

Tužna sam kad vidim da neko iz publike gleda imam li lepe noge. 

Poludim kad čujem da sam ja lepa, a recimo Iztok antipatičan. Kako može neko sa 19 godina da ne bude lep?!

- Videosex 85/86?

- Osmišljeni rok, sving kao dobra zabava, prošlost kao inspiracija. Sve to, stari pojmovi, daje novu boju grupe. Može neko da kaže da mu se ne sviđamo, ali neće moći da kaže da smo dosadni.

- Videosex (ni)je naša ABBA?

- Mimoišli smo se sa sjajnim Šveđanima, ali nema mesta nekim poređenjima. I kod njih su dve devojke bile u društvu dva mladića, ali... mi smo bolji, naše vreme tek dolazi. 




Obeležićemo još koju godinu dobrom pop i rok muzikom.

Anja nije više stidljiva devojčica. 

Za samo godinu dana smanjila je mejkap, ne boji kosu, prirodno se ponaša, ozbiljnija je i sigurnija. 

Kao da na svaku svoju rečenicu stavlja pečat istine. 

Mnogo toga je u prolazu rekla, ali nije otkrila niti detalj od plana grupe za buduće godine. 

Čuje se da spremaju nekakav bum. 

Možda već na trećem albumu?

Razgovarala: Nada Mihajlović, obrada: Yugopapir (Džuboks, avgust 1985.) 



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)