Irena Čelik, evropska vicešampionka u bodibildingu: Verujte, ništa mi nije teško (1980)
Atletska gimnastika može samo pomoći ženi da poboljša svoj izgled, da stekne pravilno formiranu, vitku, čvrstu figuru sportistkinje. Lažni su strahovi, i lažne dileme - hoće li se telo opustiti posle prestanka bavljenja sportom, omlohaviti, pretvoriti se u ružnu, izbezobličenu masu

Retko ko se neće setiti, ako mu pomenete sportsku disciplinu koja se zove atletska gimnastika, da sa tim poveže ime Petra Čelika. O njemu se, verujemo, dovoljno zna, dovoljno se čulo i pisalo. 


Međutim, retki su oni koji su zapamtili podatak da je Petrova supruga Irena, posle dve godine bavljenja atletskom gimnastikom, prošle godine izašla na Evropsko prvenstvo, i tamo, samo zahvaljujući nepoznavanju cakica i stručnih marifetluka, osvojila titulu vicešampionke Starog kontinenta.

Da je bila upućenija u sisteme nametanja žiriju, kao što su to bile njene protivnice, sigurno je da bi se vratila u Bačku Palanku ovenčana lovorovim vencem pobednice.

Uostalom, pred ovogodišnju sezonu takmičenja za šampionat Evrope (u dve verzije) i Svetski šampionat, u ćaskanju u kući u Šumskoj ulici u Bačkoj Palanci, Irena nam je, sa malo gorčine, a sa puno samopouzdanja, znala da kaže:

- I, odlučila sam da počnem da učim balet.

To, i učenje engleskog će mi uzeti mnogo od ionako malog fonda slobodnog vremena, ali, uz telo kakvo imam, uz volju koju posedujem i uz želju da se popnem na pobedničko postolje, taj balet i to znanje engleskog samo će mi pomoći...

Kao i svaki drugi međunarodni žiri, i onaj u Nemačkoj, i onaj u Atini, pa i onaj u Londonu će favorizovati predstavnice zemalja koje imaju razvijen i prihvaćen sport koji neki nazivaju bodi - bilding, a koji ja, čini mi se s pravom, nazivam - atletska gimnastika.

Kod nas atletska gimnastika za žene, u organizovanom vidu, još uvek predstavlja mislenu imenicu.

A znate zbog čega?

Zato što nema koga da počne da se ozbiljno bavi organizacijom.


Stidljivo vežbanje- Čim ustanemo, trčimo sedam do deset kilometara. Zatim slede vežbe u sali. Radim kombinovano: na primer, vežbe za noge i vežbe struka, zatim, sutradan, neke druge komplementarne vežbe. I verujte, ništa mi nije teško.

Spremamo se, ozbiljno radimo, jer do septembra, dok se ne završi Svetski šampionat u Londonu, mi ćemo biti na dijeti, i to veoma rigoroznoj.

Irena Čelik priča o dijeti, o kalorijama i kilogramima, o potrebi da se svaki gram suvišne težine, "sala", skine i ostavi u sali za treninge, da bi suncem opaljeno telo na takmičenju osvojilo poene...

A onda malo priča o atletskoj gimnastici, sportu koji kod nas, bar kad je u pitanju ženski sport - nepostojeći - a opet - javljaju joj se, putem pisama, devojke iz cele Jugoslavije, obaveštavaju je da vežbaju, pitaju za savet, traže pomoć od nje, iskusnije ...

A nema još tri godine kako je srednjoškolka iz Kranja, Irena, srela svog Petra, zaljubila se, i pošla sa njim, a da nije završila ni školu.

Ušla je u salu za treninge, i počela, isprva veoma stidljivo, da vežba...

Sada, sa dvadeset godina, već je iskusna atletska gimnastičarka.

- Potpuno je jasno da se američka i evropska atletska gimnastika za žene razlikuju kao dan i noć. Amerikanci više vole prenaglašene stvari, čuda, pa i u atletskoj gimnastici takmičarka treba da pleni pažnju auditorijuma ne skladnošću tela i elegancijom pokreta, već gomilom mišića i "tarzanskim" ponašanjem.

Sreća je velika da taj sistem nije prodro u Evropu.

Jer, atletska gimnastika u Evropi još uvek daje prednost lepoti tela, eleganciji i harmoniji pokreta i odnosa u telesnom sastavu ...

Petar je, pre kratkog vremena, napisao knjigu posvećenu takmičarkama, i u njoj je razradio kompletan sistem važbi, dijeta i uputstava za sticanje i održavanje lepe, sportske figure.

Sudeći prema Ireni, koja se prva držala tih uputstava, taj priručnik je veoma značajan.


Lepo telo i privatan životKad se razgovara sa Irenom Čelik, novinar obavezno pada u zamku, i izgovara dva pitanja koja baš i ne bi morao da izgovori, da se imalo spremao za razgovor.

To su:

- Bavljenje atletskom gimnastikom i deca?

... na koje Irena odgovara mirno i bez ulaženja u detalje bilo kakve vrste, smatrajući da dok se aktivno takmiči u veoma jakoj međunarodnoj konkurenciji, odnosno dok ne potvrdi ili čak i poboljša svoj prošlogodišnji uspeh, nema smisla da razmišlja o deci, jer, tu čovek mora da se odluči odmah.

Bavljenje atletskom gimnastikom je naporno, zahteva mnogo odricanja, opsežne pripreme i treninge, i zna se da život, onaj privatni, tu mora da trpi.

Privemeno, ali ...

- Drugo pitanje je, naravno: da li je atletska gimnastika sport za žene?

- Atletska gimnastika može samo pomoći ženi da poboljša svoj izgled, da stekne pravilno formiranu, vitku, čvrstu figuru sportistkinje.

Lažni su strahovi, i lažne dileme - hoće li se telo opustiti posle prestanka bavljenja sportom, omlohaviti, pretvoriti se u ružnu, izbezobličenu masu ... 

U pitanju je način ishrane, i, naravno, salo koje imamo ili nemamo.

Dok ovo govori, Irena je pomalo gnevna, a pažljiv posmatrač može da uoči i negovane nokte, i frizuru... 

- Otkud uopšte ta ideja da žena koja se bavi atletskom gimnastikom mora da bude muškarača?

Zaboga, još jednom da ponovim, nismo u Americi, gde je to baš tako.

Ovde, kod nas, mnogo je drukčije, a ako uskoro, što jako želim, bude organizovan najavljivani šampionat Jugoslavije u atletskoj gimnastici, videćete da je, što se ženskog roda bar tiče, ova gimnastika pravi pomoćnik lepote.

A preduslov za vežbanje je, naravno, jaka volja.

Na početku, ili na kraju razgovora, saznali smo i ovogodišnji plan takmičenja i priprema Irene i Petra Čelika.

Sve zajedno, sledećih deset meseci će se redati pripreme, takmičenja, pripreme, i to u dosta ubrzanom ritmu.

- Stesaću se. Izgledaću bolje nego prošle godine - poručuje Irena. I mi joj to želimo, ako je moguće. I da uspe. Da u svom drugom takmičenju zauzme pobedničko postolje.

Razgovarao: Voja Ivanović, obrada: Yugopapir (Zum reporter, 1980.)
Osamdesete: Slike iz sportske karijere 

(slike donirala Irena Čelik)Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)