Pretražite Yugopapir

Sonja Požeg, najlepša sportistkinja Jugoslavije: Uzor mi je bila klupska drugarica Jelena Genčić




Reket nikad neću ispustiti iz ruku, igraću dokle god budem mogla. Jer, čini mi se, bez tenisa ne bih mogla da živim. A kad budem prestala da budem aktivna, kada ga budem igrala više iz rekreacije, opet ću mu ostati verna - kao trener

Kada je čula odluku najmasovnijeg žirija na svetu, sastavljenog od preko 200 000 čitalaca "Tempa" - da je, na osnovu njihovih glasova, i zvanično proglašena za najlepšu sportistkinju Jugoslavije, Sonja Požeg, teniserka šampionske ekipe Partizana i državna reprezentativka, rekla nam je primetno uzbuđena:

- Ne krijem, tačno je da sam uzbuđena i prijatno iznenađena, ali ne toliko titulom - koju ste vi nazvali "Lepotica sporta" - koliko pažnjom vašeg lista i vaših čitalaca. Jer, da budem iskrena, nikad nisam ni pomišljala da ću uspeti da pobedim u jednoj tako jakoj konkurenciji, da iza sebe ostavim čitavu plejadu daleko poznatijih i popularnijih domaćih sportskih zvezda, koje su, baš kao i ja, mogle vrlo lako da se nađu na samom vrhu...

Ono što je posebno iznenadilo Sonju Požeg jeste činjenica da je za nju, od preko 200 000 čitalaca, koliko ih je učestvovalo u našoj prethodnoj anketi, glasalo blizu 40.000. Zato i kaže:

- Nikada nisam mogla da poverujem da sam toliko popularna, da su za mene, predstavnicu jednog "malog" sporta, koja čak nijednom nije bila ni državna seniorska prvakinja, čuli i o meni znali poklonici sporta i iz najudaljenijih sela i gradova, gotovo iz svih krajeva Jugoslavije

To mi, dakle, najviše imponuje, mada je, i toga sam svesna, najveću ulogu u tome odigrao Tempo, koji me je "reklamirao" gotovo više nego svi ostali zajedno i to za sve vreme od kako se bavim sportom!

- Kad smo već kod sporta, onda nam recite: od kada se bavite tenisom?

- Više od jedne decenije!

- Koliko vam je godina, naravno ako to nije tajna?

- Izračunajte sami: rođena sam 31. jula 1948. godine u Beogradu.

- Nikad niste bili šampionka Jugoslavije?

- Ko to kaže! Bila sam ja prvakinja, ali u juniorskoj konkurenciji, igrala sam u seniorskoj ekipi Partizana koji je pet puta osvajao šampionat Jugoslavije, pobeđivala na mnogim turnirima, već godinama sam na rang-listama deset najboljih.

- Ko vam je bio uzor?

- Moja klupska drugarica i koju nikad nisam uspevala da »skinem« sa šampionskog trona - Jelena Genčić. Zato u svoje najveće i najdraže pobede ubrajam i onu jedinu koju sam nad njom izvojevala.


Mala Mima - protivnik i ljubimac



- Ko vam je bio najteži protivnik?

- Mala Mima Jaušovec! Ona je sve, pa i mene, stalno "preslišavala". Zaista je veliki talenat, sjajna teniserka koja će tek da pokaže koliko vredi.

- Koliko mislite još da igrate?

- Reket nikad neću ispustiti iz ruku, igraću dokle god budem mogla. Jer, čini mi se, bez tenisa ne bih mogla da živim. A kad budem prestala da budem aktivna, kada ga budem igrala više iz rekreacije, opet ću mu ostati verna - kao trener. Uskoro ću da završim trenerski kurs.

- Kako ide sa studijama na Spoljnoj trgovini?

- Zapustila sam ih zbog tenisa. Ipak, pri kraju sam. Ostao mi je samo jedan ispit, koji ću, nadam se, dati u aprilu.

- Kako, inače, sport utiče na lepotu, ženstvenost?

- Fantastično. Pogotovo tenis, koji mi najviše omogućuje da "tešem" liniju, s obzirom da ga igram svakodnevno, da treniram dnevno najmanje tri do četiri sata.

- Interesuje li vas još neki sport sem tenisa?

- Za mene drugi sportovi i ne postoje!

- Imate li bar neke ljubimce među sportskim asovima?

- Imam, kako da ne, Džona Njukomba i "malu Mimu"!

- Navijate sigurno za Partizan?

- Da, ali ne samo za njega. Podjednako, recimo, volim fudbalere Hajduka i košarkaše Jugoplastike. Jer, ipak, mada sam rođena u Beogradu ja se osećam Splićankom...

- Koga na domaćim sportskim arenama najviše cenite?

- Sve prave i istinske sportiste. Tako je, na primer, rukometašica Mara Torti, moja najveća suparnica u vašoj anketi, bila moja najveća ljubimica u vreme održavanja svetskog prvenstva.

- A koga biste vi, kada bi trebalo da se odlučite, izabrali za najlepšu sportistkinju Jugoslavije?

- Toliko ih zaista ima da ne bih mogla tako lako da se odlučim.

- I na kraju, recite nam, šta vam se najviše svidelo u ovoj našoj anketi?

- Što čitaoci nisu favorizovali već favorizovane sportiste. I kada mi u Teniskom savezu, baš povodom ove vaše ankete i mog izbora u šali kažu: "Tenis je doživeo valjda najveću propagandu otkako se igra u Jugoslaviji najviše zahvaljujući tebi, Sonja!"

Snimio: Mioljub Jelesijević, obrada: Yugopapir (Tempo, maj 1974.)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)