300 hiljada Beograđana ustalo protiv ratnog zločina i rasizma, uz njih je bio sav jugoslovenski narod

April 1968: Preko 300 hiljada Beograđana okupljeno na Trgu Marksa i Engelsa, s transparentima i karikaturama u kojima su bile ispisane parole "Dole prljavi rat", "Vijetnam - Vijetnamcima", "Vijetnamci - ceo svet vam se divi" i drugima, izražavalo je svoju potpunu solidarnost s pravednom borbom vijetnamskog naroda, osuđujući prljavi rat koji Amerikanci vode u toj zemlji. 

Svi koji su prisustvovali mitingu nisu toga dana mogli stati na prostrani trg u u centru grada. Mnogi su se zadovoljili time da izađu na ulice i da tako pokažu da su na strani herojskog vijetnamskog naroda. 

Ceo Beograd je bio ustalasan, bučan. Parole koje su uzvikivali pojedinci, mnoštvo je u refrenu prihvatalo i činilo se kao da Beograd nema samo milion stanovnika, već mnogo više. 

Zajedno sa slobodarskih Beogradom bio je sav jugoslovenski narod. 

Na mitingu su Beograđani osudili nečovečni obračun belih rasista s crnačkim prvakom, velikim borcem za ravnopravnost i jednakost ljudi u svetu i dobitnikom Nobelove nagrade za mir, Martinom Luterom Kingom. 

Brojne parole koje su građani izvikivali protiv rata i američke politike u Južnom Vijetnamu pokazuju bezrezervnu podršku svih Jugoslovena hrabrom vijetnamskom narodu da do kraja istraje u borbi za koju su do sada mnogi njihovi borci i nedužno stanovništvo dali svoje živote. 

Napisao: M. Vlašić, snimio: N. Pavićević (Front, 1968.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate